Φεστιβάλ / Βραβεία

She Monkeys: Μια εξαιρετική ταινία θριαμβεύει στην Tribeca

στα 10

Εκανε αίσθηση στο Γκέτεμποργκ, προβλήθηκε στο Βερολίνο κι έφυγε μόλις από το Φεστιβάλ της Tribeca με το μεγάλο βραβείο. Το «She Monkeys» (ή «Apflickorna» όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος), της Σουηδέζας Λίσα Ασαν, είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές ταινίες από πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη που είδαμε τα τελευταία χρόνια.

She Monkeys: Μια εξαιρετική ταινία θριαμβεύει στην Tribeca
Κοριτσίστικος ιδρώτας

Πόσο αλλόκοτος κι απροσπέλαστος είναι ο κόσμος των κοριτσιών; Πόσο δύσκολος να τον αποκρυπτογραφήσεις αν δεν μιλάς την παράξενη συναισθηματική του γλώσσα; Και μαζί, πόσο γοητευτικός, ιδιαίτερος, συναρπαστικός μοιάζει στο «She Monkeys», μια ταινία που περιγράφει στιγμές από την ζωή δυο αδελφών που μεγαλώνουν μόνες με τον πατέρα τους και τον τρόπο που πλησιάζουν ή συγκρούονται με πράγματα που ξεπερνούν την ηλικία και τις εμπειρίες τους: τις εμμονές, τον πόθο, τα ψυχολογικά παιχνίδια δύναμης, την σεξουαλικότητα.

Η μια γίνεται δεκτή σε μια ομάδα γυμναστικής που εκτελεί ακροβατικά πάνω σε άλογα (ένα άθλημα που δεν φανταζόσουν ότι υπάρχει κι έξω από τις τέντες του τσίρκου) και δημιουργεί μια λανθάνουσα ερωτική σχέση με μια μεγαλύτερη συν-αθλητριά της. Η μικρότερη αδελφή της, μόλις εφτά χρονών ανακαλύπτει (με περιέργεια) το φύλο της, (με ενθουσιασμό) την γοητεία των μικροσκοπικών μπικίνι και (με πόνο) πως ο έρωτας της για τον έφηβο εξάδελφό της δεν πρόκειται ποτέ να ανταποδοθεί.

Γεμάτη από εικόνες που συνθέτονται με την επιμέλεια ενός καμβά ζωγραφικής και με ένα σενάριο που μοιάζει να πατά πάνω σε τσόφλια αυγών που εκκολάπτουν μικρά ή μεγαλύτερα ταμπού, φέρνει στο μυαλό το πρώιμο σινεμά της Κάμπιον, την αποστασιοποιήση των ταινιών της Τζέσικα Χάουσνερ αλλά και το «Attenberg» της Αθηνάς Τσαγγάρη.

Η σκηνοθέτης του Λίσα Ασαν άλλωστε, περιγράφει την ταινία της σαν ένα «γουέστερν» («για το σεξ και τον έλεγχο»), έναν όρο που και η Αθηνά Τσαγγάρη είχε χρησιμοποιήσει για να ορίσει και το δικό της φιλμ.

Απόφοιτος της σχολής κινηματογράφου της Δανίας, η Ασαν έστρεψε τα βλέμματα προς το μέρος της πριν ακόμη τελειώσει τις σπουδές της όταν γύρισε μια σειρά από «διαφημιστικά» με τον τίτλο «Fuck the Rapist», που προωθούσαν ταμπόν με αγκάθια, σαν όπλο εναντίον των βιαστών.Οι δυο μικρού της μήκους «In Transit» και «Goodbye Bluebird» έχουν προβληθεί σε κάμποσα φεστιβάλ, ενώ έχει σκηνοθετήσει και μια τηλεοπτική σειρά για την δανέζικη τηλεόραση.

Δες ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα παρακάτω (και περισσότερα εδώ: ένα , δύο, τρία).