Φεστιβάλ / Βραβεία

Μπορεί ο Σκορσέζε να χάσει την προθεσμία των Οσκαρ;

στα 10

To post production του «The Wolf of Wall Street» καθυστερεί κι ο Μάρτιν Σκορσέζε ίσως να μην προλάβει τις προθεσμίες για την οσκαρική κούρσα.

Μπορεί ο Σκορσέζε να χάσει την προθεσμία των Οσκαρ;
Την πατήσαμε;

Ο Μάρτιν Σκορσέζε δεν είναι ο πιο τυχερός άνθρωπος στην ιστορία των Οσκαρ. Κακή τύχη, γρουσουζιά και απαξίωση τον κυνηγούσαν επί χρόνια, κι από ό,τι φαίνεται η γκαντεμιά συνεχίζεται. Αν μάλιστα αναλογιστούμε και την αντίστοιχη κακοτυχία του Λεονάρντο Ντι Κάπριο με τα βραβεία, όλα εξηγούνται. Ο Σκορσέζε, με όλα τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δεν προλαβαίνει να τελειώσει το «The Wolf of Wall Street», να το κυκλοφορήσει μέχρι τον Νοέμβριο και να προλάβει τις οσκαρικές ημερομηνίες.

Ο σκηνοθέτης είναι διαβόητος για το χρόνο που περνάει στο μοντάζ δίπλα στην πιστή του συνεργάτιδα Θέλμα Σκουνμέικερ. Και είναι ακόμα πιο γνωστός για τα τεράστια πρώτα cuts που παραδίδει στα στούντιο, τον πανικό που προκαλεί, και τη σαφή οδηγία των παραγωγών να ξαναμπεί στο μοντάζ και να κόψει.

1

Φήμες θέλουν ότι παρέδωσε cut του «The Wolf of Wall Street» 180 λεπτών - κάτι που είχε κάνει στο παρελθόν και με το «Shutter Island». Για αυτό και η ταινία είχε αποσυρθεί τότε από την οσκαρική κούρσα και είχε κυκλοφορήσει προς το καλοκαίρι. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και σε ταινία του Λεονάρντο, και μάλιστα πολύ πρόσφατα. Ο Μπαζ Λούρμαν πέρσι με τον «Υπέροχο Γκάτσμπυ» παρουσίασε υλικό 3 1/2 ωρών (κάτι που δεν υπήρχε περίπτωση να περάσει από το στούντιο), αναγκάστηκε να επιστρέψει στο post production και η ταινία κατέληξε να μην είναι καλεσμένη στο οσκαρικό πάρτι.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, Σκορσέζε και Σκουνμέικερ βρίσκονται σε αγώνα δρόμου, προσπαθώντας να παραδώσουν τελικό cut σε μία λογική διάρκεια - κι όλα αυτά με deadline τις 25 Νοεμβρίου. Η αρχική προγραμματισμένη πρεμιέρα του «The Wolf of Wall Street» ήταν η 15 Νοεμβρίου, όμως τώρα πια κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Πολύ πιθανότερο είναι να μεταφερθεί μέσα στα Χριστούγεννα.

2

Ολο αυτό το θρίλερ θυμίζει την περσινή παρόμοια περιπέτεια του Ταραντίνο με τις καθυστερήσεις του «Django: Ο Τιμωρός». Στον Ταραντίνο βέβαια βγήκε σε καλό. Η ταινία συγκέντρωσε 425 εκατομμύρια στο διεθνές box office και δύο Οσκαρ - πρωτότυπου σεναρίου και Β' Ανδρικού ρόλου για τον υπέροχο Κριστόφ Βαλτζ (Λεονάρντο, κάτσε κάτω παιδί μου - δε σε θέλει).

Στην περίπτωση του «The Wolf of Wall Street» όμως οι ειδικοί πιστεύουν ότι η καθυστέρηση θα είναι καταστροφική για τον Σκορσέζε. Ο Ταραντίνο είχε την τύχη να πέσει στα μαλακά: μία εύκολη, σχετικά, χρονιά, με μία ταινία αρκετά διαφορετική από τον ανταγωνισμό. Επίσης, τα χέρια του ήταν δεμένα, καθώς ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν επέμενε να μη στείλει screeners και να δουν τον «Django» οι ψηφοφόροι κανονικά στις αίθουσες (κάτι που μετάνιωσε).

3

Για τον Σκορσέζε όμως, ακόμα και η 25 Νοεμβρίου πρεμιέρα σημειώνει μεγάλη ζημιά και καθυστέρηση. Κι αυτό γιατί προηγούνται οι ενώσεις κριτικών, τα συνδικάτα και οι επιτροπές που βλέπουν, ψηφίζουν και διαμορφώνουν ρεύμα μέσα στον πολύ κρίσιμο μήνα Νοέμβριο. Οποιος χάσει αυτή την προθεσμία, βρίσκεται πολύ εύκολα εκτός.

Να θυμήσουμε επίσης ότι στις 25 Νοεμβρίου ο Σκορσέζε αναλαμβάνει Πρόεδρος Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Μαρακές και πρέπει να έχει τελειώσει;

Δύσκολα τα πράγματα...


Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «The Wolf of Wall Street»: