Industry

MFI Script 2 Film Workshops: Lab me up before I go-go

στα 10

Συνεχίζεται το… brainstorming για τους εκπαιδευόμενους και τους εκπαιδευτές των 24ων labs ανάπτυξης σεναρίου του ΜΙΚ, στη μόνιμη έδρα των εργασιών, τη Νίσυρο.

MFI Script 2 Film Workshops: Lab me up before I go-go

Συνεχίζονται για τέταρτη μέρα στη Νίσυρο τα MFI Script 2 Film Workshops, του ευρωπαϊκού προγράμματος ανάπτυξης σεναρίων και κινηματογραφικών σχεδίων που διοργανώνει το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου για 24η χρονιά. Να θυμίσουμε πως 25 σενάρια ταινιών μυθοπλασίας από 58 κινηματογραφιστές, 4 σχέδια τηλεοπτικών σειρών και 6 υπό ανάπτυξη ντοκιμαντέρ δουλεύονται αυτές τις μέρες στο πλαίσιο των φετινών εργασιών. Σχέδια που επιλέχθηκαν από 150 αιτήσεις και 244 σεναριογράφους, σκηνοθέτες και παραγωγούς από 44 χώρες, μεταξύ άλλων την Αργεντινή, το Βέλγιο, την Κόστα Ρίκα, την Ιρλανδία, την Ισπανία, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Λετονία, την Λιθουανία, το Μεξικό και την Παλαιστίνη.

Στο Film Lab των σχεδίων μυθοπλασίας, που τρέχει στο Γυμνάσιο του Μανδρακίου βρίσκουμε από ελληνικής πλευράς τον Φωκίωνα Μπόγρη με το «Green», τον Αλέξανδρο Σκούρα με τον «Πολυνίκη», και τους Κύπριους Αλεξάνδρα Ματθαίου με το «Shibboleth» και Σάββα Σταύρου και Διονύση Μανγκάνη με το «The Ones Left Behind». Στα δε εργαστήρια ντοκιμαντέρ, που διεξάγονται στον ξενώνα Πολυβώτη στο λιμάνι, οι Έλληνες συμμετέχοντες είναι οι Αλεξάνδρα Κατσαρού και Γιολάντα Μαρκοπούλου με το «Hotel Capo d’Istria» και Θανάσης Βασιλείου και Χρήστος Χρυσόπουλος με τον «Άνθρωπο με το Σπασμένο Χέρι».

Διαβάστε αναλυτικά τα σχέδια ταινιών που συμμετέχουν φέτος στο ΜΙΚ.

mfiΚατριέλ Σόρι

mfi Σιμόν ντε Σαντιάγο Αρεϊζάγκα

Οι διαλέξεις και τα masterclasses δεν λείπουν ούτε από τον φετινό χάρτη του ΜΙΚ. Τα φώτα του έδωσε χθες ο Ισραηλινός παραγωγός Κατριέλ Σόρι («Κινηματογράφος - Μια Συνεργατική Τέχνη»), ενώ ακολουθούν, αύριο Τετάρτη, η μόνιμη καθηγήτρια της διοργάνωσης Χριστίνα Λαζαρίδη με το εργαστήριο «Σχεδιασμός Ιστορίας και Αντίδραση Κοινού: Γράφοντας για το Σώμα») και το ερχόμενο Σάββατο ο Βέλγος παραγωγός Μισέλ Σάμπε με το masterclass «Πώς Φτιάχνονται οι Σειρές: Η Διάλεξη του Νιλς Μπορ για Ένα Επιτυχημένο Concept τηλεοπτικής Σειράς».

Highlight των εργασιών, πάντως, είναι η παρουσία του Νίκο Μόλενααρ, δημιουργού της αστυνομικής σειράς «Μυστικοί Πράκτορες». Την Κυριακή 2 Ιουλίου θα προβληθούν δύο επεισόδια της σειράς του Netflix στην Πλατεία Ηρώων του Μανδρακίου, ενώ το απόγευμα της Δευτέρας ο Βέλγος σεναριογράφος θα δώσει ένα masterclass για το «Τί Συμβαίνει στο Παρασκήνιο Όταν Δουλεύεις Για Μια Μεγάλη Εταιρεία Streaming».

Οι εκδηλώσεις του ΜΙΚ στην Νίσυρο περιλάμβαναν άλλη μία υπαίθρια δημόσια προβολή στην Ηρώων, εκείνη της ιταλοουκρανικής κομεντί «Easy» που είχε αναπτυχθεί το 2015 σε αυτά ακριβώς τα εργαστήρια. Παρών ήταν και ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης της, Αντρέα Μανιάνι, που συμμετέχει και στα φετινά labs με το σχέδιό του «Follow Me».

mfi

Οι εργασίες του MFI Script 2 Film, ομαδικές αλλά και ατομικές, ολοκληρώνουν την πρώτη τους φάση την επόμενη Τετάρτη, 5 Ιουλίου, πριν τη σκυτάλη πάρουν οι προγραμματισμένες διαδικτυακές συναντήσεις και, όπως κάθε Οκτώβρη, το νησί της Ρόδου.

Τα εργαστήρια MFI Script 2 Film Workshops υποστηρίζονται από το πρόγραμμα Creative Europe / MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και τους Δήμους Νισύρου & Ρόδου και την ΕΡΤ, ενώ συνεργάζονται με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Forum Συμπαραγωγών Crossroads, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και την Αγορά Thessaloniki Doc Market, το Sofia Meetings, το Meetings On The Bridge, την αγορά του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κύπρου Dot on the Map, το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, τη Σχολή Σταυράκου και το ΙΕΚ ΑΚΜΗ

mfi