Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2024: Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής η Λουπίτα Νιόνγκ’ο

στα 10

Η Νιόνγκ'ο είναι η δεύτερη συνεχόμενη γυναίκα πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στη Μπερλινάλε, η οποία φέτος θα πραγματοποιήσει την 74η έκδοσή της από τις 15 έως και τις 25 Φεβρουαρίου 2024.

Berlinale 2024: Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής η Λουπίτα Νιόνγκ’ο

Η βραβευμένη με Οσκαρ Μεξικανό-Κενυάτισσα ηθοποιός Λουπίτα Νιόνγκ’ο θα είναι η Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του 74ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Θα είναι η δεύτερη συνεχόμενη γυναίκα πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στη Μπερλινάλε, μετά την ηθοποιό Κρίστεν Στιούαρτ.

Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του Φεστιβάλ, Μαριέτε Ρίσενμπεκ και Κάρλο Τσατριάν δικαιολόγησαν την επιλογή τους λέγοντας «η Λουπίτα Νιόνγκο ενσαρκώνει αυτό που μας αρέσει στο σινεμά: Την πολυπραγμοσύνη και την ευελιξία να αγκαλιάζει διαφορετικά σχέδια, να απευθύνεται σε διαφορετικά ακροατήρια και την συνέπεια σε μια ιδέα».

Η Νιόνγκ’ο από την πλευρά της δήλωσε πως «είναι μεγάλη τιμή που θα υπηρετήσω ως Πρόεδρος της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Ανυπομονώ να γιορτάσω και να αναγνωρίσω την εξαιρετική δουλειά των κινηματογραφιστών από όλο τον κόσμο.»

Η Νιόνγκ’ο κέρδισε το Οσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «12 Χρόνια Σκλάβος» και πρωταγωνίστησε στις ταινίες «Εμείς», «Black Panther» και «Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνά» ενώ ετοιμάζεται να παίξει και στο prequel «A Quiet Place: Day One».

Το 74ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα σηματοδοτήσει και την τελευταία του έκδοση υπό τη σημερινή ηγεσία. Τόσο η Ρίσενμπεκ όσο και ο Τσατριάν θα παραιτηθούν μετά από αυτό καθώς λήγει η αντίστοιχη θητεία τους, ενώ καθήκοντα διευθύντριας αναλαμβάνει η Τρίσια Τατλ, πρώην διευθύντρια του Φεστιβάλ του Λονδίνου. To 74ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα πραγματοποιηθεί από τις 15-25 Φεβρουαρίου 2024.