Φεστιβάλ / Βραβεία

«Lincoln»: η χθεσινή προβολή του αναστατώνει την οσκαρική κούρσα;

στα 10

Η μυστική προβολή του «Lincoln» στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Νέας Υόρκης συναντήθηκε με ανάμικτα συναισθήματα από κοινό και κριτικούς. Σ' ένα όμως συμφωνούν όλοι: οι ερμηνείες (κι όχι μόνο του Ντάνιελ Ντέι Λούις) μυρίζουν Οσκαρ.

«Lincoln»: η χθεσινή προβολή του αναστατώνει την οσκαρική κούρσα;

Χθες το βράδυ έγινε η πρώτη παγκόσμια προβολή του «Lincoln» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, στα πλαίσια της «μυστικής πρεμιέρας» του 50ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης. Η ατμόσφαιρα στην αίθουσα ήταν ενθουσιώδης και ο Σπίλμπεργκ χειροκροτήθηκε με sanding ovation. «Ηταν προσωπική τιμή και προνόμιο να αποτυπώσω μία τέτοια ιστορική φιγούρα σε ταινία μου» δήλωσε. Στην αίθουσα ήταν επίσης η Σάλι Φιλντ (ερμηνεύει την σύζυγο του Λίνκολν), ο Ντέιβιντ Στραδέρν, η παραγωγός του Σπίλμπεργκ Κάθλιν Κένεντι, η Γούπι Γκόλνμπεργκ («Το Πορφυρό Χρώμα»), ο Σκοτ Ρούντιν.

Στο κοινό ζητήθηκε να κλείσουν τα κινητά τους και να να μην στείλουν στα social media καμία κριτική τους (κάτι που φυσικά δεν έγινε, απλά γέννησε το hash tag #notareview). Οι αντιδράσεις και τα tweets του κοινού, μπορεί να διέφεραν σε συμπεράσματα για την ίδια την ταινία (υπήρχε σχόλιο για «την καλύτερη ταινία που ΔΕΝ έκανε ποτέ ο... Ρομπέρτο Ροσελίνι», μέχρι ότι «ο Σπίλμπεργκ πρέπει να πάψει να κάνει το ''Αλογο του Πολέμου 2'' γιατί βαριόμαστε»), αλλά συμφωνούσαν σε ένα πράγμα: Οσκαρ.

tommy

Και μπορεί να περιμέναμε σχόλια για συγκλονιστική ερμηνεία από τον Ντάνιελ Ντέι Λούις στον ρόλο του 16ου Αμερικανού Προέδρου τη ζωή και το έργο του οποίου παρακολουθούμε τον μήνα που πιέζει για την κατάργηση της σκλαβιάς. Δεν περιμέναμε όμως τέτοια ένθερμη υποδοχή στους δεύτερους ρόλους: η Σάλι Φιλντ κι ο Τζέιμς Σπέιντερ κέρδισαν θερμές αυθόρμητες κριτικές. Πάνω από όλα όμως το κοινό είχε να πει για το σίγουρο Οσκαρ του Τόμι Λι Τζόουνς. Σε μία οσκαρική ανατροπή, φαίνεται ότι οι πρωταγωνιστές του «The Master», αλλά και ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο θα έχουν γερό συναγωνισμό.

Οι κριτικοί που βρέθηκαν στην αίθουσα πάντως θεωρούν ότι ο Σπίλμπεργκ τα κατάφερε πάλι - σ' αυτή την λεπτή γραμμή μεταξύ του εμπορικού και καλλιτεχνικού οσκαρικού σινεμά, που χρόνια τώρα το έχει κάνει προσωπικό του τόπο. Οι ειδικοί έκριναν μετά την χθεσινή προβολή ότι το «Lincoln» θα κερδίσει υποψηφιότητες στις κατηγορίες ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, Α' και Β' ανδρικού, Β' γυναικείου, φωτογραφίας, μοντάζ, μουσικής.

Αν πάντως ο Βρετανός Ντάνιελ Ντέι Λούις κερδίσει το 3ο του Οσκαρ, ερμηνεύοντας μία ιστορική φιγούρα Αμερικανού πολιτικού θα έχει συμβεί μία συμπτωματική «ισοπαλία»: θα είναι η απάντηση στην Νεουορκέζα Μέριλ Στριπ που κέρδισε πέρσι το 3ο της Οσκαρ ερμηνεύοντας την βρετανίδα πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ.

sally

Πώς απαντάει όμως το κοινό στο αν ... τους άρεσε η ταινία; Μπερδεμένα! Διαβάστε μερικά από τα tweets:

  • O Ντάνιελ Ντέι Λούις παραδίδει μία πολύ πιο υπόκωφη και μεστή ερμηνεία από ό,τι διαφημίζει το γραφικό trailer.
  • Λάτρεψα το «Lincoln» και ειδικά τις ερμηνείες από όλους τους ηθοποιούς. Ο Ντάνιελ Ντέι Λούις είναι τέρας, ΤΕΡΑΣ, υποκριτικής.
  • Το «Lincoln» είναι η μικρότερη ταινία του Σπίλμπεργκ μετά το «Always». Το πιο δυνατό του σημείο: όταν δείχνει τον άντρα να παλεύει με τα διλήμματά του.
  • Ο Τόμι Λι Τζόουνς κλέβει την παράσταση. Συγκλονιστικός!
  • Το «Lincoln» σχεδόν δεν είναι ταινία Σπίλμπεργκ. Βάρος στους διαλόγους κι όχι στη δράση και την εικόνα.
  • Το «Lincoln» είναι η καλύτερη ταινία του Σπίλμπεργκ. Τόμι Λι Τζόουνς και Σάλι Φιλντ: οσκαρικές ερμηνείες!
  • Ο Ντάνιελ Ντέι Λούις θα σας κάνει να ξεχάσετε οποιοδήποτε άλλο ηθοποιό έχει ερμηνεύσει τον Αβραάμ Λίνκολν στο παρελθόν!
  • Δημοκρατικοί, Ρεπουμπλικάνοι - όλοι τρέξτε να δείτε αυτή την ταινία. Θα σας θυμίσει πόσο σπουδαία είναι η χώρα μας. Ολόκληρη η χώρα μας.
  • Ο Σπίλμπεργκ έφτιαξε ένα θρίλερ για την ψήφιση ενός νομοσχεδίου. Ομως δεν μας έκανε να ενδιαφερθούμε για τους χαρακτήρες. Πρωταγωνιστής είναι ο νόμος.
  • Ο Ντάνιελ Ντέι Λούις είναι συγκλονιστικός, αλλά ο χαρακτήρας του δεν έχει διακυμάνσεις. Ο Τόμι Λι Τζόουνς κλέβει όλες τις συναισθηματικές σκηνές, και θα κλέψει και τα βραβεία.
  • Ο Τόμι Λι Τζόουνς κερδίζει τα χρήματά μου στα οσκαρικά στοιχήματα. Εχει τις ζουμερές σκηνές, τους δακρύβρεχτους λόγους, το συναίσθημα με το μέρος του.
  • Πόσο βαρετό το «Lincoln»! Ο Σπίλμπεργκ θα πρέπει να σταματήσει να κάνει τα «Αλογα του Πολέμου» και να ξαναθυμηθεί πόσο συναρπαστικός σκηνοθέτης ήταν.
  • Ο Ντάνιελ Ντέι Λούις δίνει την ερμηνεία της ζωής του αλλά, Θεέ μου, πόσο βαρετό το «Lincoln»! Καλή επιτυχία στο να μείνετε ξύπνιοι.
  • Ο Σπίλμπεργκ έχει χάσει το χρυσό του άγγιγμα. Το «Lincoln» είναι πολύ βαρετό για να το προτείνει κανείς. Ομως οι Ντ. Ντ. Λούις και Τ. Λι Τζόουνς αξίζουν όλα τα Οσκαρ!
  • Μία εξάωρη διάλεξη πάνω στον εμφύλιο θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέρουσα από το «Lincoln»!
  • Το «Lincoln» είναι η καλύτερη ταινία που ΔΕΝ έκανε ποτέ ο Ρομπέρτο Ροσελίνι. Και η καλύτερη ταινία που έκανε ο Σπίλμπεργκ!
  • Ο Ντάνιελ Ντέι Λούις παίζει μόνος του. Κι ο Σπίλμπεργκ έχει το μαγικό άγγιγμα.
  • Ακόμα και η συγκλονιστική (και σίγουρα οσκαρική) ερμηνεία του Ντάνιελ Ντέι Λούις δεν μπορεί να σώσει το θεατή από τα χασμουρητά.
  • Ο Τόμι Λι Τζόουνς είναι θεός. Θεός.
  • Το «Lincoln» είναι ήδη η πιο υπερτιμημένη ταινία της χρονιάς.

Τα συμπεράσματα, δικά σας!

Δείτε το trailer και διαβάστε τα πάντα που έχει γράψει το Flix για το «Lincoln» εδώ.