Buzz

«Οι ρώσικες ζωές έχουν επίσης σημασία»: Ο Λαρς φον Τρίερ στρέφει πάνω του τα βλέμματα με νέα πολιτική δήλωση

στα 10

Εκφράζοντας την έντονη αντίθεση του στην στρατιωτική υποστήριξη της Δανίας στην Ουκρανία, ο γνωστός σκηνοθέτης προκάλεσε πάλι αντιδράσεις.

«Οι ρώσικες ζωές έχουν επίσης σημασία»: Ο Λαρς φον Τρίερ στρέφει πάνω του τα βλέμματα με νέα πολιτική δήλωση

Ο Δανός σκηνοθέτης που αρέσκεται στο να προκαλεί - ακόμη κι όταν δεν κάνει τίποτα - βρίσκεται πάλι στο επίκεντρο μιας έντονης συζήτησης.

Οχι για την διαδικτυακή αναζήτηση της νέας του μούσας, που θα αρκούσε ως θέμα συζήτησης τις τελευταίες μέρες, αλλά για την πρόσφατη ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την οποία κριτικάρει την απόφαση της Δανίας να δωρίσει αερομαχητικά F-16 στην Ουκρανία.

Η ανάρτηση του φον Τρίερ στο Instagram, γραμμένη μετά την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελενσκί στη Δανία, καταδίκαζε την κίνηση και έγραψε, «Οι ρωσικές ζωές έχουν επίσης σημασία!»

Η οργή του σκηνοθέτη δεν ήταν εστιασμένη μόνο στον Ζελενσκί, αλλά και στην Δανή πρωθυπουργό Μέτε Φρεντερίκσεν, η οποία φωτογραφήθηκε με χαρά επιθεωρώντας τα αερομαχητικά δίπλα στον Ζελενσκί. Η ανάρτηση του φον Τρίερ επέκρινε επίσης τους ηγέτες και αναφέρθηκε στα αερομαχητικά ως «τρομακτικά μηχανήματα θανάτου».

Παρόλο που ο φον Τρίερ επέλεξε να απενεργοποιήσει τα σχόλια στην ανάρτησή του, δεν πέρασε απαρατήρητος στα ρώσικα και ουκρανικά μέσα ενημέρωσης. Ο Ολεξέι Ντανίλοβ, επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Αμυνας της Ουκρανίας, μοιράστηκε την ανάρτηση στο Twitter, καταδικάζοντας τη θέση του φον Τρίερ. Ο Ντανίλοβ τόνισε ότι ο πόλεμος είναι μια σκληρή πραγματικότητα, όχι ένα θέαμα, και κριτικάρισε τον σκηνοθέτη για το γεγονός ότι φαίνεται να συμπαρατάσσεται με εκείνους που διαπράττουν βία.

Ανταποκρινόμενος στην αντίδραση, ο 67χρονος σκηνοθέτης διευκρίνισε τη θέση του, δηλώνοντας ότι υποστηρίζει την Ουκρανία με όλη του την καρδιά και απλώς υπογραμμίζει την αξία όλων των ζωών. Επεσήμανε την ξεχασμένη έννοια του παγκόσμιου ανθρωπισμού, αναφερόμενος σε μια εποχή όπου η πασιφιστική στάση ήταν υψηλά εκτιμημένη.

Εάν οι δηλώσεις του Λαρς φον Τρίερ θα έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην καριέρα του ή τη δημόσια αντίληψη παραμένει να φανεί.