Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2012: Ημέρα ενδέκατη και τελευταία!

στα 10

Ολα όσα συνέβησαν το Σάββατο, 26 Μαΐου στο 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, έτσι όπως τα είδε και τα κατέγραψε το Flix.

Flix Team
Κάννες 2012: Ημέρα ενδέκατη και τελευταία!

«Το πρόγραμμα των ταινιών ήταν εξαιρετικά δυνατό και οι συζητήσεις μας γεμάτες πάθος!» Αυτό είπε ο Τιμ Ροθ, Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του τμήματος «Ενα Κάποιο Βλέμμα», δίνοντας τα φετινά βραβεία. Καλύτερη ταινία ανακηρύχθηκε το «Despues de Lucia» του Μισέλ Φράνκο, το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής απέσπασε το «Le Grand Soir» των Μπενουά Ντελεπίν και Γκουστάβ Κερβερν, για τις ερμηνείες τους τιμήθηκαν η Σουζάν Κλεμάν για το «Laurence Anyways» του Ξαβιέ Ντολάν και η Εμιλί Ντεκέν για το «A Perdre la Raison» του Ζοακίμ Λαφός και Ειδική Μνεία κέρδισε το «Djeca» της Αϊντα Μπέγκιτς. Διαβάστε περισσότερα για τις ταινίες του «Ενα Κάποιο Βλέμμα» εδώ.

Ο Τζεφ Νίκολς, στις Κάννες για δεύτερη συνεχή χρονιά, πέρσι με το «Καταφύγιο» και φέτος με το «Mud», παρουσίασε την τελευταία καλή ταινία της φετινής διοργάνωσης, κάνοντας τα media να τον αναφέρουν στις προβλέψεις για τα βραβεία. Μαζί με τον Μάθιου ΜακΚόναχεϊ, την... πολύ έγκυο Ρις Γουίδερσπουν και τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές του, έδωσε συνέντευξη τύπου και μίλησε για την ταινία του και… την αγάπη: «Ο κεντρικός άξονας της ταινίας είναι η αγάπη. Ενα από τα νήματα είναι η ρομαντική αγάπη. Κι αν θέλετε να το προχωρήσουμε λίγο παραπάνω είναι η αγάπη που δεν ζητάει ανταλλάγματα. Θεώρησα ότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να εξετάσω αυτό το θέμα μέσα από τα μάτια ενός παιδιού. Είναι παντού και παρατηρεί. Εμείς ζούμε όλους τους χαρακτήρες μέσα από τα μάτια του. Και έχει μεγάλη ανάγκη να καταλάβει αυτό το συναίσθημα.. Για μένα αυτό είναι η ταινία: ένα μικρό παιδί που ψάχνει απελπισμένα μία εκδοχή της αγάπης που λειτουργεί, όσο όλοι οι ενήλικες γύρω του είναι πραγματικά κακά παραδείγματα. Αλλά αυτό δεν τον αποθαρρύνει. Νομίζω ότι αυτό θα ήθελα να νιώσει το κοινό βλέποντας την ταινία: στην αγάπη πληγώνεσαι, ματώνεις, αλλά πάντα καταφέρνουμε να μαζέψουμε ξανά τα κομμάτια μας και να την κυνηγήσουμε από την αρχή...» Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για την ταινία.

Σε μεταμεσονύκτια προβολή, ο Φρανκ Καλφούν, ο Ελάιτζα Γουντ και οι υπόλοιποι συντελεστές παρουσίασαν το «Maniac», ένα ριμέικ της ομώνυμης υπερ-βίαιης, «κλασσικής» cult ταινίας τρόμου του Γουίλιαμ Λάστινγκ. Ενας ψυχοπαθής δολοφόνος με εμμονή να συλλέγει το τριχωτό της κεφαλής των θυμάτων του κυκλοφορεί ελεύθερος σκοτώνοντας ασύστολα. Ο Φρανκ, ένας μοναχικός ιδιοκτήτης ενός μαγαζιού με κούκλες βιτρίνας, θα δει την ζωή του να αλλάζει όταν η Αννα, μια νεαρή καλλιτέχνης θα του ζητήσει βοήθεια για να προετοιμάσει την νέα της έκθεση. Καθώς η φιλία τους αναπτύσσεται, μαζί μεγαλώνει και η εμμονή του Φρανκ για την Αννα και σύντομα θα γίνει ξεκάθαρο ότι θα του ξυπνήσει κρυμμένα ένστικτα και ένα σκοτάδι που θα τον οδηγήσει στον φόνο. Ιδανικό φινάλε εκτόνωσης για δυο βδομάδες εντατικών φεστιβαλικών προβολών! Διαβάστε περισσότερα για την ταινία και δείτε το τρέιλερ εδώ.

Μάθετε τα πάντα για το 65o Φεστιβάλ, στο ειδικό τμήμα του Flix για τις Κάννες που ανανεώνεται συνεχώς.

Στο gallery διαδοχικά: photo call και επίσημη πρεμιέρα για το «Mud», photo call και επίσημη πρεμιέρα για το «Renoir» του Ζιλ Μπουρντός, ο Τιμ Ροθ με την Λέιλ Μπεκτί, η μεταμεσονύκτια προβολή του «Maniac»