Buzz

Η ιστορία της επιστημονικής φαντασίας δια χειρός Τζέιμς Κάμερον

στα 10

Ο σκηνοθέτης του «Aliens», της «Αβύσσου», του «Εξολοθρευτή» και του «Avatar» ετοιμάζει μια σειρά ντοκιμαντέρ για την ιστορία του είδους. Σκέφτεστε κάποιον καλύτερο;

Η ιστορία της επιστημονικής φαντασίας δια χειρός Τζέιμς Κάμερον

Μπορεί να έχει να μας δώσει ταινία από το «Avatar» του 2009, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ο σκηνοθέτης του «Τιτανικού» κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Πέρα από το να λέει την άποψή του για τις ταινίες άλλων, ο Τζέιμς Κάμερον προετοιμάζει πυρετωδώς τα τέσσερα σίκουελ του «Avatar», ενώ μόλις ανακοίνωσε ένα νέο, τηλεοπτικό αυτή τη φορά, σχέδιο, με το οποίο θα μπει για μια ακόμα φορά στα λημέρια του ντοκιμαντέρ.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του καναλιού AMC, ο Κάμερον ετοιμάζει για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου μια σειρά ντοκιμαντέρ για την ιστορία της επιστημονικής φαντασίας.

Διαβάστε ακόμη: Στο διάστημα, κανείς δεν σου εύχεται καλά Χριστούγεννα! Επιτέλους, πρώτο τρέιλερ για το «Alien: Covenant»

2001 A Space Odyssey 607

Με τον προσωρινό τίτλο «James Cameron’s Story of Science Fiction», η σειρά θα προσπαθήσει μέσα από έξι ωριαία επεισόδια να διερευνήσει τα μεγάλα ερωτήματα της ανθρωπότητας στα οποία προσπάθησε να απαντήσει η επιστημονική φαντασία μέσα στα χρόνια, διατρέχοντας την ιστορία και την εξέλιξή της, από τις λογοτεχνικές καταβολές του είδους μέσα από συγγραφείς όπως ο Ιούλιος Βερν και ο Χ. Τζ. Γουέλς μέχρι τη sci-fi κινηματογραφική έκρηξη.

«Με αυτή τη σειρά, πηγαίνουμε πίσω στην προέλευση της επιστημονικής φαντασίας, ακολουθώντας το DNA αυτών των ιδεών πίσω στην πηγή τους. Χωρίς τον Ιούλιο Βερν και τον Χ. Τζ. Γουέλς δεν θα υπήρχαν ο Ρέι Μπράντμπερι ή ο Ρόμπερτ Α. Χάινλαϊν, και χωρίς αυτούς, δεν θα υπήρχε ο Λούκας, ο Σπίλμπεργκ, ο Ρίντλεϊ Σκοτ ή εγώ», δήλωσε συγκεκριμένα ο σκηνοθέτης για την ιδέα πίσω από το σχέδιό του.

2001 A Space Odyssey 607

«Ως ένας σκηνοθέτης που εξειδικεύεται στην επιστημονική φαντασία, με ενδιαφέρει να εξερευνήσω τους αγώνες και τους θριάμβους που ζωντάνεψαν αυτές τις απίστευτες ιστορίες και να δω πώς η τέχνη μιμείται τη ζωή, όπως και το πώς η επιστημονική φαντασία μιμείται και μερικές φορές τροφοδοτεί την επιστήμη».

Και η αλήθεια είναι ότι δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε κάποιον καταλληλότερο κινηματογραφιστή για να φέρει εις πέρας μια τέτοια ιδέα από τον Κάμερον, δηλωμένο λάτρη της επιστημονικής φαντασίας, ειδήμονα πάνω στις τεχνολογικές εξελίξεις και σκηνοθέτη εμβληματικών ταινιών του είδους όπως το «Aliens», η «Αβυσσος», ο «Εξολοθρευτής» και το «Avatar».

«Οταν ήμουν παιδί, βασικά διάβαζα κάθε βιβλίο που είχε ένα διαστημόπλοιο στο εξώφυλλό του και είδα το “2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος” πολλές πολλές φορές. Η ταινία με ενέπνευσε να γίνω σκηνοθέτης. Μου άρεσαν τα ειδικά εφέ, αλλά πραγματικά λάτρεψα τις ιδέες και τα ερωτήματα που κρύβονταν πίσω τους: Πώς θα τελειώσει ο κόσμος; Θα μας καταστρέψει η τεχνολογία; Τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος;»

Η σειρά αναμένεται να κάνει πρεμιέρα μέσα στο 2018.

Διαβάστε ακόμη