Buzz

H Γκολσιφτέ Φαραχανί φωτογραφίζεται γυμνή, προκαλώντας την οργή του Ιράν!

στα 10

Δεν είναι η πρώτη φορά που η μόνιμη κάτοικος Παρισιού πλέον, Γκολσιφτέ Φαραχανί χρησιμοποιεί το γυμνό της σώμα για να δηλώσει τη σθεναρή της αντίθεση απέναντι σε ένα καθεστώς που θα την προτιμούσε νεκρή.

H Γκολσιφτέ Φαραχανί φωτογραφίζεται γυμνή, προκαλώντας την οργή του Ιράν!

«Δεν είχα άλλη επιλογή. Δεν ήταν ωστόσο κάτι που ήθελα να κάνω. Αλλά η ζωή το αποφάσισε για μένα. Δεν ήθελα να ζήσω πουθενά αλλού, ακόμη θα προτιμούσα να είμαι εκεί γιατί πιστεύω ότι το Ιράν θα ήταν υπό συνθήκες μια υπέροχη χώρα να ζεις. Αλλά τώρα μπορείς να ζεις εκεί μόνο αν δεν έχεις πολιτικά προβλήματα. Αν είσαι αντίθετος με το καθεστώς, με τις κρατούσες απόψεις, τότε η θέση σου δεν είναι πραγματικά καθόλου εύκολη. Βλέπεις μια διαφορετική πλευρά της χώρας που δυσκολεύεσαι να την πιστέψεις αν δεν την βιώσεις ο ίδιος.»

Οταν το Flix συνάντησε την Γκολσιφτέ Φαραχανί με αφορμή την «Πέτρα της Υπομονής» το 2013, η Ιρανή ηθοποιός ήταν πλέον εξόριστη από τη χώρα της. Οχι μόνο για τις κινηματογραφικές της επιλογές - το «Body of Lies» του Ρίντλεϊ Σκοτ που ενόχλησε του καθεστωτικούς ήταν μόνο η αρχή, αλλά για την «άσεμνη» εμφάνισή της σε ένα βίντεο από τον Ζαν Μπατίστ Μοντινό (δείτε το εδώ) για τις νέες ανακαλύψεςι του γαλλικού σινεμά το 2012 που της κόστισε την οριστική απαγόρευση εισόδου στη χώρα.

Golsifteh Farahani 607

Δείτε ακόμη: O Ζαν Μπατίστ Μοντινό γδύνει τις νέες «αποκαλύψεις» του γαλλικού σινεμά!

Τότε οι ιρανικές Αρχές είχαν τηλεφωνήσει στην οικογένειά της απειλώντας πως θα την τιμωρήσουν και θα κόψουν το στήθος της, προσφέροντάς το στον πατέρα της «μέσα σε ένα πιάτο». Η Φαραχανί, έκτοτε, δεν ξαναγύρισε ποτέ στο Ιραν. Παντρεύτηκε και ζει μόνιμα στο Παρίσι όπου και συνεχίζει τη «διεθνή» καριέρα της, επιμένοντας με θάρρος να αντιδρά στην (τι ευφημισμός!) οπισθοδρομική στάση της χώρας της απέναντι στις γυναίκες.

Μια νέα φωτογράφησή της, αυτή τη φορά για την πολυτελή έκδοση Egoiste τη βρίσκει στο εξώφυλλο γυμνή να δηλώνει: «Η Γαλλία με έχει απελευθερώσει. Το Παρίσι είναι το μόνο μέρος στον κόσμο όπου οι γυναίκες δεν νιώθουν ενοχή. Στην Ανατολή, είσαι ένοχη συνέχεια. Από την πρώτη στιγμή που νιώθεις τις πρώτες σεξουαλικές σου ορμές». Προκαλώντας ένα νέο κύκλο αντιδράσεων, τόσο από τις ιρανικές Αρχές όσο και από οργανώσεις γυναικών που δεν πιστεύουν πως η στάση της Φαραχανί προωθεί τα δικαιώματα των καταπιεσμένων γυναικών στο Ιράν.

Golsifteh Farahani 607

Τον περασμένο Μάϊο στο Φεστιβάλ Καννών, μια άλλη διάσημη Ιρανή ηθοποιός, η Λέιλα Χαταμί απειλήθηκε από τις ιρανικές Αρχές πως θα μαστιγωθεί με την επιστροφή της στη χώρα, επειδή φίλησε στο μάγουλο τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ, Ζιλ Ζακόμπ και επειδή δεν είχε σκεπασμένο το πρόσωπό της όπως θα όφειλε στις δημόσιες εμφανίσεις της κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης - διαβάστε εδώ αναλυτικά το άρθρο. Ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κι άλλων γυναικών ηθοποιών που «δοκιμάζονται» από το καθεστώς του Ιράν που δείχνει να σέβεται τα δικαιώματά τους με τον ίδιο τρόπο που σέβεται την καλλιτεχνική έκφραση της πλειοψηφίας των κινηματογραφικών δημιουργών της.

Golsifteh Farahani 607

Για του λόγου το αληθές, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο Τζαφάρ Παναχί μαθαίνει τη νίκη του στο 65ο Φεστιβάλ Βερολίνου, εγκλωβισμένος σε ένα Ιραν από το οποίο δεν μπορεί να φύγει, αναγκασμένος να φτιάχνει μόνο «απαγορευμένες» ταινίες.

Διαβάστε ακόμη: