Φεστιβάλ / Βραβεία

«Ενα Βήμα Μπροστά»: Τρέιλερ για το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Αθυρίδη για τον Γιάννη Μπουτάρη

στα 10

Από το idfa το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ του Αμστερνταμ όπου συμμετέχει, έρχονται τα πρώτα πλάνα από την ταινία.

«Ενα Βήμα Μπροστά»: Τρέιλερ για το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Αθυρίδη για τον Γιάννη Μπουτάρη

Ο Δημήτρης Αθυρίδης, φωτογράφος και διευθυντής φωτογραφίας σε διαφημιστικά και ντοκιμαντέρ, έκανε το πρώτο του βήμα ως σκηνοθέτης στο σινεμά με το «T4 Τrouble and the Self Admiration Society», ένα ντοκιμαντέρ για τον μουσικό Τέρρυ Παναντίνα, που συμμετείχε στο διαγωνιστικό του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και προβλήθηκε το 2010 στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Το «Ενα Βήμα Μπροστά», είναι η δεύτερη ταινία του, που ακολουθεί για 10 εβδομάδες τον τωρινό δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των δημοτικών εκλογών του 2010. Προβάλλοντας μια προσωπική ιστορία στο κοινωνικό της ανάλογο, η ταινία αναζητά τη συνάφεια εννοιών όπως αδιέξοδο, κρίση, εξάρτηση, εκλογές, απόφαση, απεξάρτηση. Στις σημερινές κοινωνίες, η κρίση έχει χαρακτηριστεί συχνά σαν κρίση αξιών. Η ιστορία του Γιάννη Μπουτάρη, η απεξάρτησή του, σαν αποτέλεσμα μιας ηθικής μεταστροφής μέσω της δράσης και της προσφοράς, μας δίνει το θάρρος να κοιταχτούμε στο καθρέφτη και να σκεφτούμε πώς μπορούμε να μετατρέψουμε την αδυναμία σε δύναμη. Και τη δύναμη σε αγάπη.

Με φόντο τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, η ταινία παρουσιάζει την προσωπικότητα του πρωταγωνιστή της, αλλά και την ξεχωριστή κουλτούρα της πόλης του, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις ιδιαιτερότητες και αντιφάσεις της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας σε μια κρίσιμη και αποφασιστική στιγμή.

Tο «Ενα Βήμα Mπροστά» συμμετέχει αυτές τις μέρες στο idfa ένα από το σημαντικότερα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ παγκοσμίως, ενώ θα προβληθεί στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες τον χειμώνα του 2013, ενώ τον Μάιο της ίδιας χρονιάς θα προβληθεί στο γαλλογερμανικό κανάλι ARTE, στο πλαίσιο της θεματικής ημέρας «Μια ημέρα για την Ελλάδα».

Δείτε το τρέιλερ στο βίντεο που ακολουθεί.