Φεστιβάλ / Βραβεία

Edinburgh Greek Film Festival: με δύναμη από τη Σκωτία

στα 10

To Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Εδιμβούργου, το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε το 2012 και το 2013 λόγω των συνθηκών στην Ελλάδα, επανέρχεται δριμύτερο κι ανοίγει αυλαία αύριο, Παρασκευή 28 Νοεμβρίου.

Edinburgh Greek Film Festival: με δύναμη από τη Σκωτία

Το Edinburgh Greek Film Festival ιδρύθηκε το 2001 από μία ομάδα ακαδημαϊκών (ανάμεσα στους οποίους την Καίτη Λογοθέτη-Αντερσον, τον συζυγό της Κέβιν Αντερσον και τη Δρ. Ελένη Ραφτοπούλου), σε συνεργασία με τοπικούς πολιτιστικούς φορείς και την κινηματογραφική αίθουσα Filmhouse (το δημοφιλέστερο arthouse στο Εδιμβούργο). Λόγω των συνθηκών στην Ελλάδα δεν πραγματοποιήθηκε το 2012 και το 2013, όμως φέτος επανέρχεται δριμύτερο και για πρώτη φορά με Ελληνες σκηνοθέτες να δίνουν το παρών για την παρουσίαση των ταινιών τους και τη συνεύρεση με το κοινό του Εδιμβούργου.

Ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος («Ο Εχθρός μου») κι ο Γιάννης Σακαρίδης («Wild Duck») φτάνουν σήμερα το βράδυ στη Σκωτία για να παραστούν στις πρεμιέρες των ταινιών τους (Παρασκευή και Σάββατο, αντίστοιχα), να πάρουν μέρος σε διαλέξεις και να προωθήσουν το ελληνικό σινεμά σε ένα φεστιβάλ που κάθε χρόνο φτάχνεται με μεράκι κι άποψη. Αύριο το πρωί οι δύο σκηνοθέτες θα κυρήξουν την έναρξη των παράπλευρων εκδηλώσεων του φεστιβάλ, παρουσιάζοντας ένα δίωρο σεμινάριο στο Τμήμα Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

the enemy within festival Ο «Εχθρός μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου θα ανοίξει την αυλαίαου του Edinburgh Greek Film Festival, την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου

Το Edinburgh Greek Film Festival είναι μία από τις προσπάθειες των Ελλήνων (κι όχι μόνο) ακαδημαϊκών να παρουσιάσουν τον σύγχρονο Ελληνικό πολιτισμό σε μία πόλη που μοιάζει να το εκτιμά: «το Εδιμβούργο έχει το δικό του Ελληνικό σχολείο, εκθέσεις Ελλήνων καλλιτεχνών φιλοξενούνται συχνά στις γκαλερί και τα μουσεία του και το κινηματογραφικό event συγκεντρώνει κάθε χρόνο ανθρώπους από όλο τον κόσμο πρόθυμους «να μοιραστούν ιδέες, να επικοινωνήσουν νέες τάσεις, να καπνίσουν τσιγάρα και να ανταλλάξουν απόψεις», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Καίτη Λογοθέτη-Αντερσον. «Οι Σκωτσέζοι αναρωτιούνται πώς οι Ελληνες μέσα στην κρίση καταφέρνουν να παράγουν 50 ταινίες το χρόνο. Οι Ελληνες αναρωτιούνται γιατί δεν το κάνουν και οι Σκωτσέζοι. Πάντως "η Αθήνα του Βορρά" δεν υπήρξε ποτέ τόσο έντονα ελληνική...»

edinburgh filmhouse cinema1 edinburgh filmhouse cinema2Ο ιστορικός arthouse κινηματογράφος του Εδιμβούργου «Filmhouse» φιλοξενεί εξαιρετικές διοργανώσεις

Ανάμεσα στις υπόλοιπες ταινίες που θα προβληθούν στο Edinburgh Greek Film Festival 2014 (28 Νοεμβρίου με 4 Δεκεμβρίου) είναι τα «September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά και «Συγχαρητήρια στους Αισιόδοξους?» της Κωνσταντίνας Βούλγαρη.

Διαβάστε αναλυτικά για το πρόγραμμα του Edinburgh Greek Film Festival 2014 εδώ.

Διαβάστε ακόμη: