Φεστιβάλ / Βραβεία

Το «Downsizing» του Αλεξάντερ Πέιν θα ανοίξει το 74ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας

στα 10

Μετά από χρόνια προσπάθειας, η νέα ταινία του Αλεξάντερ Πέιν «Downsizing» και θα ανοίξει το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Το «Downsizing» του Αλεξάντερ Πέιν θα ανοίξει το 74ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας

Σε ένα μήνα και κάτι, στις 30 Αυγούστου, ξεκινά το 74ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και χτες επιτέλους ανακοινώθηκε πως η πολύπαθη αλλά και αναμενόμενη νέα ταινία του Αλεξάντερ Πέιν «Downsizing» θα ανοίξει το φεστιβάλ.

Ο Πέιν προσπαθεί εδώ και χρόνια να γυρίσει το «Downsizing» αλλά καθώς το μέγεθος του φιλμ είναι πολύ πιο φιλόδοξο (κι ακριβό) από τις πιο εσωτερικές ταινίες που κάνει συνήθως, το απαιτούμενο μπάτζετ καθυστερούσε την πραγματοποίηση του σχεδίου του.

Διαβάστε ακόμα: Η τέχνη του loser: ένα video essay για το σινεμά του Αλεξάντερ Πέιν

alexander payne

Η ιστορία του φιλμ ξεκινά στην Νορβηγία σε ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον, όπου οι άνθρωποι μπορούν πλέον να συρρικνωθούν στο 1/8 του μεγέθους τους ώστε να καταναλώνουν λιγότερο και να επιβιώσουν πιο εύκολα σε μια γη όπου τα αποθέματα ενέργειας και τροφής εξαντλούνται. Οι μικροί άνθρωποι κατοικούν πλέον σε μικρές πόλεις και έχουν την επιλογή να ζήσουν μια πολύ πιο πλούσια ζωή, αφού κάθε κανονικό δολάριο, ισοδυναμεί πλέον σε 500 «μικρά» δολάρια. Ο ήρωας της ταινίας είναι ένας άνθρωπος που αποφασίζει να «μικρύνει» μαζί με την γυναίκα του, μόνο που όταν θα αποφασίσει να κάνει την αλλαγή θα ανακαλύψει πως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως τα περίμενε.

Η ταινία αυτή σηματοδοτεί την πρώτη εμφάνιση του Πέιν στην Βενετία, σε ένα φεστιβάλ όπου πολλές ταινίες του αναδείχτηκαν φαβορί για τα Οσκαρ. Η νέα ταινία του Πέιν μοιάζει περισσότερ ως μια ταινία φαντασίας με δόσεις κοινωνικο-πολιτικής σάτιρας όπως ο ίδιος ξέρει να κάνει καλά, σε σενάριο που υπογράφει μαζί με τον Τζιμ Τέιλορ: οι δυο τους, άλλωστε, βραβεύτηκαν και με το Οσκαρ διασκευασμένου σεναρίου για το «Sideways». Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Ματ Ντέιμον, Κρίστεν Γουίγκ, Κριστόφ Βαλτς, Αλεκ Μπόλντγουιν, Νιλ Πάτρικ Χάρις, Μάικλ Σουντέκις και Χονγκ Τσάου. Το «Downsizing» θα ανοίξει στις αίθουσες τον Δεκέμβριο του 2017.

downsizing 607

Διαβάστε ακόμα: