Φεστιβάλ / Βραβεία

Η Κλόι Ζάο είναι μόλις η πέμπτη γυναίκα που κερδίζει το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας

στα 10

Και θα είναι η πρώτη γυναίκα ασιατικής καταγωγής που θα προταθεί (αν τα καταφέρει) ποτέ για Οσκαρ Σκηνοθεσίας.

Flix Team
Η Κλόι Ζάο είναι μόλις η πέμπτη γυναίκα που κερδίζει το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας

Το Φεστιβάλ Βενετίας συνεχίζει - ακόμη και υπό συνθήκες πανδημίας - να ορίζει το παιχνίδι των αλλαγών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Το 2019 έγινε το πρώτο φεστιβάλ στον κόσμο που βράβευσε με το μεγαλύτερο βραβείο του μια ταινία βασισμένη σε έναν ήρωα κόμικ - το «Joker» του Τοντ Φίλιπς - σηματοδοτώντας την επιτυχημένη εμπορική και κριτική καριέρα του που έφτασε μέχρι τα Οσκαρ και ακόμη παραπέρα.

Φέτος, το Φεστιβάλ Βενετίας, η πρώτη μεγάλη κινηματογραφική διοργάνωση στον πλανήτη που τόλμησε και πέτυχε να γίνει υπό καθεστώς απόλυτης ασφάλειας, με μικρότερη φυσικά έκταση και πολύ λιγότερη απήχηση, βράβευσε με τον Χρυσό Λέοντα το «Nomadland» της Κλόι Ζάο, την πέμπτη μόλις γυναίκα στην ιστορία του.

chloe

Κινεζικής καταγωγής, μόνιμη κάτοικος Αμερικής, η Κλόι Ζάο γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Πεκίνο, αγάπησε από πολύ μικρή τη Δυτική ποπ κουλτούρα και πήγε σχολείο αρχικά στο Λονδίνο και στη συνέχεια στο Λος Αντζελες. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, πριν δουλέψει σε διάφορες περίεργες δουλειές (διοργανώτρια πάρτι, μεσίτρια, μπαρτέντερ) και καταλήξει στο τμήμα κινηματογράφου του New York University Tisch School of the Arts για να σπουδάσει κινηματογραφική παραγωγή. Η μικρού μήκους ταινία της «Daughters» το 2019 κέρδισε, ανάμεσα σε άλλες διακρίσεις, το βραβείο Καλύτερης Σπουδαστικής Ταινίας στο Φεστιβάλ του Κλερμόν-Φεράν, το 2015 η πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία «Songs My Brothers Taught Me» συμμετείχε στο Φεστιβάλ του Σάντανς και των Καννών και το 2017, το «Καλπάζοντας με το Ονειρο» συμμετείχε στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στις Κάννες και την έκανε ένα από τα πιο υπολογίσιμα ονόματα στο αμερικάνικο ανεξάρτητο σινεμά.

Το «Nomadland» γυρίστηκε μέσα σε τέσσερις εβδομάδες σε ένα τροχόσπιτο, αφού η Ζάο είχε ολοκληρώσει το «Eternals» για λογαριασμό της Disney, που αναμένεται μέσα στο 2021.

chloe Στα γυρίσματα του «Nomadland»

Οι προηγούμενες τέσσερις γυναίκες που έχουν καταφέρει να κερδίσουν τον Χρυσό Λέοντα είναι η Μαργκαρέτ Φον Τρότα με το «Marianne and Juliane» το 1981, η Ανιές Βαρντά με το «Vagabond» το 1985, η Μίρα Ναίρ με το «Monsoon Wedding» το 2001, η Σοφία Κόπολα με το «Somewhere» το 2010.

Δείτε εδώ την Κλόι Ζάο και την Φράνσις Μακ Ντόρμαν στο ευχαριστήριο βίντεό τους για τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία:


Δείτε εδώ την Κλόι Ζάο και την Φράνσις Μακ Ντόρμαντ να συζητούν για το «Nomadland» στην παρουσίασή του από το Φεστιβάλ του Τορόντο του 2020:


Η Κλόι Ζάο, ενόψει του οσκαρικού hype που αποκτά το «Nomadland», θα είναι και η πρώτη γυναίκα ασιατικής καταγωγής που θα προταθει - αν τα καταφέρει - για το Οσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

chloe