Φεστιβάλ / Βραβεία

Κατρίν Ντενέβ: «Δεν υπάρχουν πια σταρ στη Γαλλία. Oύτε οι Κάννες έχουν το γκλάμουρ που είχαν...»

στα 10

Μία από τις μεγαλύτερες σταρ του αιώνα, μία γυναίκα που δεν έγινε απλώς σύμβολο του Φεστιβάλ Καννών αλλά και της ίδιας της Γαλλίας, σήμερα δηλώνει ότι δεν υπάρχουν πια σταρ. Κατρίν Ντενέβ, εξηγήσου...

Κατρίν Ντενέβ: «Δεν υπάρχουν πια σταρ στη Γαλλία. Oύτε οι Κάννες έχουν το γκλάμουρ που είχαν...»

Η grande dame του Γαλλικού σινεμά, η γυναίκα πάνω στην οποία βασίστηκε η φιγούρα της «Μαριάν» κι έγινε σύμβολο ενός έθνους, η μούσα του Yves Saint Laurent και της Chanel No 5, η Κατρίν Ντενέβ, είναι μία σταρ που φώτισε το Διεθνές Φεστιβάλ Καννών στη χρυσή του εποχή. Οταν ακούς λοιπόν από τα χείλη της ότι «δεν υπάρχουν πλέον σταρ» κι ότι «το φεστιβάλ έχει χάσει την αίγλη του» είναι ένα χτύπημα.

Διαβάστε επίσης: Ολο το επίσημο πρόγραμμα του 68ου Φεστιβάλ Καννών, με συνόψεις, φωτογραφίες, trailer!

Η 71χρονη πρωταγωνίστρια, που έχει κερδίσει BAFTA, υποψηφιότητα για Οσκαρ, δύο τιμητικά βραβεία στις Κάννες κι έχει βρεθεί 13 φορές υποψήφια για Cesar (κερδίζοντας τελικά 3), λίγες μόνο μέρες πριν την πρεμιέρα της νέας της ταινίας «La Tête Haute» της Εμανουέλ Μπερκό (η οποία αποτελεί και την μεγάλη πρεμιέρα του 68ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών), έκανε αυτές τις δηλώσεις στο «Journal du Dimanche».

Και να πώς αιτιολόγησε την άποψή της:

«Δεν υπάρχουν πλέον σταρ στη Γαλλία. Σταρ είναι κάποιος τον οποίο βλέπουμε λίγο, ακτινοβολεί, και μετά ξαναχάνεται. Είναι ακριβοθώρητος και απροσπέλαστος. Με το πέρασμά μας όμως στην εποχή της τεχνολογίας όλα αυτά έχουν αλλάξει: αδιάκριτες κάμερες ακολουθούν τους πάντες, παντού και πάντα. «Σήμερα έχουμε έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων που είναι διάσημοι, έχουν εκατομμύρια followers και... δεν έχουν καταφέρει ή προσφέρει απολύτως τίποτα!»

catherine-deneuve-cannes-1964 607 Φεστιβάλ Καννών 1964

Η ίδια η Ντενέβ ομολογεί ότι η δική της σχέση με την τεχνολογία είναι περιορισμένη. «Θεωρώ ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι χρήσιμα, αλλά όταν δεν μου χρειάζεται, το κλείνω. Δε θα δειπνήσω με το κινητό μου ανοιχτό...»

«Το ότι σου δίνει τη δυνατότητα να βγάλεις φωτογραφίες είναι υπέροχο. Αλλά σιχαίνομαι τα selfies. Να φωτογραφίζεσαι όλη την ώρα, να επιδεικνύεσαι στο facebook, τα κάνει όλα τόσα... μπανάλ. Είναι τρομερό: όλοι κοιτάνε τους εαυτούς τους να κάνουν κάτι και ξεχνάνε να το ζήσουν...»

Διαβάστε επίσης: Το Φεστιβάλ Καννών λέει adieu στα selfies στο κόκκινο χαλί

catherine-deneuve-cannes-2013 607 Στο κόκκινο χαλί στις Κάννες 2013

Την Τετάρτη, η ταινία της θα κάνει πρεμιέρα και η ίδια θα περπατήσει (ξεχνάει ποια φορά θα είναι αυτή) ξανά στο κόκκινο χαλί του Palais Du Festival. Η ίδια όμως δε θεωρεί ότι το φεστιβάλ έχει διατηρήσει την παλιά του αίγλη. «Κάποτε ήταν τόσο γκλάμορους, σήμερα όχι και τόσο. Είναι ακόμα μία πρόκληση όλο αυτό για τους ηθοποιούς. Φτάνεις στο πιο διάσημο χαλί του κόσμου, μπροστά από μία τεράστια σκάλα, με εκατοντάδες τηλεοπτικές κάμερες και φωτογράφους γύρω σου. Ολο αυτό είναι σίγουρα μία δοκιμασία. Ομως μοιάζει ότι ανοιγόκλεισες τα μάτια σου και τέλειωσε. Είσαι βασίλισσα για μια μέρα. Από τις 7 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ. Μετά όλα τελειώνουν...»

To 68o Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 13 έως τις 24 Μαΐου. Τo Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει ζωντανά όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν. Διαβάστε όσα γνωρίζουμε ήδη για το φετινό Φεστιβάλ Καννών στο ειδικό τμήμα του Flix.

Διαβάστε επίσης: