Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2016: Η Τζόντι Φόστερ προσφέρει ένα mainstream πολιτικό διάλογο με το «Money Monster»

στα 10

Με Δούρειο Ιππο το είδος του action thriller που συνοδεύει το ποπ κορν σου, η Τζόντι Φόστερ προσφέρει ένα ευκολόπιοτο πολιτικό διάλογο για την ηθική και πολιτική μας κρίση με το mainstream κοινό.

Κάννες 2016: Η Τζόντι Φόστερ προσφέρει ένα mainstream πολιτικό διάλογο με το «Money Monster»

Ο Λι Γκέιτς είναι ένας celebrity οικονομικός αναλυτής - ένας παρλαπίπας entertainer που παρουσιάζει τη δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή «Money Monster». Aνάμεσα σε οικονομικές αναλύσεις για την άνοδο και πτώση των μετοχών και σε συμβουλές στους τηλεθεατές για το που να επενδύσουν τα χρήματά τους, ο Λι βγάζει στο πλατώ ημίγυμνα μπαλέτα και ραπάρει, ντύνεται ως μπόξερ, ως Φρεντ Αστέρ ή ως Βασιλιάς, χτυπάει κόρνες, πετάει μπάλες του μπάσκετ στις κάμερες και γενικότερα... σε πουλάει και σε αγοράζει. Σκηνοθέτης και παραγωγός του, από τον πρώτο χρόνο της τηλεοπτικής καριέρας του, η Πάτι Φεν, μία συνομήλική του επαγγελματίας που τον νταντεύει, τον φροντίζει και τον ανέχεται. Ομως ως εδώ. «Υπάρχουν κι άλλοι παρουσιαστές με προσωπικότητα 7χρονου δίπλα στους οποίους θα μπορούσα να κάνω μία νέα αρχή». Η Πάτι είναι έτοιμη να παραιτηθεί και να πάει στον ανταγωνισμό. Μόνο που το απόγευμα του τελευταίου live, οι ζωές τους αλλάζουν για πάντα. Ο 24χρονος Κάιλ εισβάλλει στο στούντιο την ώρα της εκπομπής, πιάνει τον Λι όμηρο, του φοράει ένα γιλέκο-βόμβα και εξηγεί στο τηλεοπτικό κοινό το γιατί: ακολουθώντας τις «συμβουλές» του, ο μεροκαματιάρης φορτηγατζής από το Νιου Τζέρσεϊ έχασε τα τελευταία 60.000 δολάρια των αποταμιεύσεων της οικογένειάς του. Ψίχουλα για τους κύκλους του Λι, αλλά όλο το μέλλον του Κάιλ. Ο νεαρός δε θέλει χρηματική αποζημίωση. Θέλει τον Λι, για πρώτη φορά στη ζωή του, να γίνει πραγματικός δημοσιογράφος. Να ερευνήσει γιατί οι μετοχές της εν λόγω «σίγουρης» εταιρείας βούτηξαν στο κενό μέσα σ' ένα βράδυ. Που κρύβεται ο διευθυντής της; Ποιος θα πληρώσει για το «λάθος» στο σύστημα;

Διαβάστε επίσης: Το Flix στη συνέντευξη Τύπου του «Money Monster» με Τζορτζ Κλούνεϊ, Τζούλια Ρόμπερτς, Τζόντι Φόστερ

Money Monster 607 1

Η Τζόντι Φόστερ σκηνοθετεί ένα ποπ κορν θρίλερ κι έναν mainstream διάλογο που δεν λέει στ' αλήθεια κάτι φρέσκο, πρωτοποριακό ή βαθύ για τη σύνθετη παγκόσμια οικονοπολιτική μας κρίση. Ξεκάθαρα ο στόχος είναι να μπει στην αίθουσα η μάζα του ευρύ κοινού και να μείνει. Για αυτό και τα λαμπερά ονόματα στο καστ, για αυτό και οι action υπερβολές εντυπωσιασμού, για αυτό οι μελοδραματισμοί, για αυτό το σήμα-κατατεθέν γοητευτικό χιούμορ του Κλούνεϊ. Τίποτα δεν έχει την ευφυία ενός πραγματικά ειλικρινούς δράματος, κανένας χαρακτήρας δεν ξεφεύγει από τα ευκολόπιοτα κλισέ, κανένα συμπέρασμα δε θα στοιχειώσει τον σκεπτόμενο θεατή όταν εγκαταλείψει την αίθουσα.

Ας κάνουμε όμως μία κόντρα σκέψη: πόσο ασήμαντο είναι, πολιτικά, να στοιχειώσει τον μη-σκεπτόμενο θεατή; Να τον βάλει σε έναν, έστω πρώτου επιπέδου, προβληματισμό; Αν ο στόχος εξ αρχής ήταν ο ψηφοφόρος του Τραμπ, ο θεατής του Fox News, ο «πελάτης» μιας εκπομπής τύπου «Μoney Monster»; Και ας μην κρυβόμαστε: αυτός ο πολίτης δεν είναι μόνο Αμερικανός.

Money Monster 607 2

Κάπως έτσι το σενάριο αφήνει τεράστιες τρύπες στη λογική (πώς κάποιος μπαίνει τόσο εύκολα σ' ένα στούντιο με μια βόμβα, πώς περπατούν στο κέντρο της Νέας Υόρκης με εκατοντάδες εκπαιδευμένους αστυνομικούς που δεν αντιδρούν), οι ήρωες δεν αποκτούν πραγματική ραχοκοκκαλιά (παρόλο που ο Κλούνεϊ έχει εκπαιδευτεί στο να κλέβει στιγμές με γκρεμισμένα βλέμματα), οι διάλογοι ακούγονται είτε στομφώδεις είτε διασκεδαστικοί (αλλά τίποτα στο ανθρώπινο ενδιάμεσο) και η κάθαρση του τέλους κατεβαίνει σα γουλιά αναψυκτικού που σβήνει την αρμύρα του ποπ κορν σου.

Κι όμως: η Φόστερ έχει αφήσει μερικές πινελιές της προσωπικής της παρατήρησης. Στιγμές που πρέπει να κοιτάξεις πολύ προσεχτικά για να μη τις χάσεις: πώς παρατηρούν οι μαύροι εργάτες στο σταθμό των λεωφορείων την αδικία που διαδραματίζεται στις οθόνες τους; Πώς οι λευκοί γιάπηδες από τα μπαρ; Οταν το καπιταλιστικό σύστημα επιβιώσει, οι μαύροι παραμένουν αμίλητοι, μελαγχολικοί, σαν να τους επαληθεύτηκε απλώς μία γνώριμη αδικία. Γιατί δεν είναι μόνο το «Money Monster» που κρύβεται στις ντουλάπες μας και τρομάζει συθέμελα τις κοινωνίες μας. Γιατί η κρίση δεν ήταν ποτέ μόνο οικονομική.

Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 69ο Φεστιβάλ Καννών σαν να είστε εκεί, στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς

Περισσότερες κριτικές από το 69ο Διεθνές Φεστιβάλ Καννών: