Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2016: Ο Τζορτζ Μίλερ πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής (χωρίς τη Φουριόζα)

στα 10

Κάνοντας έναν πλήρη κύκλο από την πρεμιέρα του «Mad Max: Fury Road» στην Κρουαζέτ τον περασμένο Μάιο, το 69ο Φεστιβάλ Καννών προσκαλεί τον Τζορτζ Μίλερ ως Πρόεδρο της φετινής Κριτικής Επιτροπής.

Κάννες 2016: Ο Τζορτζ Μίλερ πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής (χωρίς τη Φουριόζα)

Την κινηματογραφική σεζόν 2015 - 16 ο Τζορτζ Μίλερ κατάφερε κάτι το καταπληκτικό. Πατώντας σ' έναν κινηματογραφικό θρύλο που ο ίδιος δημιούργησε πριν 35 χρόνια, να κάνει ριζική ανακαίνιση στην καριέρα του, να σκηνοθετήσει μια θεαματική υπερπαραγωγή, διατηρώντας ωστόσο το πνεύμα του χειρονάκτη, fanboy, σινεφίλ καλλιτέχνη, να προσφέρει συνέχεια σ' έναν μυθικό ήρωα του φανταστικού, να επινοήσει μια από τις ωραιότερες νεοφεμινιστικές ηρωίδες του σύγχρονου σινεμά και να βρεθεί διεκδικητής δυο Οσκαρ, Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ταινίας, από τις 10 συνολικά υποψηφιότητες του «Mad Max: Fury Road». Κι όλα αυτά ξεκίνησαν περίπου τον περασμένο Μάιο, όταν ο Τζορτζ Μίλερ, παρέα με τους πρωταγωνιστές της ταινίας του, Σαρλίζ Θερόν και Τομ Χάρντι, περπάτησε στην Κρουαζέτ και στο κόκκινο χαλί, στην επίσημη πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Καννών.

τζορτζ μίλερ 607

Καθόλου παράξενο λοιπόν, που το 69ο Φεστιβάλ Καννών, που θα διεξαχθεί από τις 11 ως τις 22 Μαΐου 2016, καλεί τον Τζορτζ Μίλερ να είναι ο Πρόεδρος της Κριτικής επιτροπής του και ν' απονείμει τον φετινό Χρυσό Φοίνικα και τα υπόλοιπα περίοπτα βραβεία της διοργάνωσης. «Τι τεράστια χαρά!» δήλωσε ο Τζορτζ Μίλερ για την επιλογή του, «Να βρίσκεσαι εκεί, στο κέντρο αυτό του ιστορικού φεστιβάλ, στην αποκάλυψη κινηματογραφιών θησαυρών απ' όλον τον πλανήτη. Να περνάς το χρόνο σου με παθιασμένες συζητήσεις με τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής. Τέτοια τιμή. Θα βρίσκομαι εκεί και θα πω κι ένα τραγούδι!» Πραγματικά, πόσο ωραία εξέλιξη για τον σκηνοθέτη που ξεκίνησε από ένα μικρό χωριό στο Κουίνσλαντ, συνέβαλε στη χρυσή εποχή του Αυστραλέζικου σινεμά της δεκαετίας του '80 κι εκτός από τη saga του Mad Max, χάρισε στο σινεμά ταινίες σαν τις «Μάγισσες του Ιστγουικ», το «Lorenzo's Oil», το «Happy Feet» και, ως παραγωγός και σεναριογράφος, το «Babe».

Διαβάστε και δείτε ακόμη: Κάννες 2015 / Το Flix στην συνέντευξη Τύπου του «Mad Max»: Φεμινισμός, γκάζια και ηλεκτρικές κιθάρες!

τζορτζ μίλερ 607

Από την πλευρά του, το Φεστιβάλ Καννών σχολιάζει την επιλογή του με φωτεινά χρώματα: «Ο Τζορτζ Μίλερ κέρδισε διεθνή αναγνώριση για τις θεαματικές και ενθουσιώδεις δημιουργίες του, αλλά και για την εκλεκτικότητά του, την εφευρετικότητα και το αγνό θράσος του. Η επιλογή του δηλώνει τον απερίφραστο εορτασμό του σινεμά είδους. Αλλά, πάνω απ' όλα, το 69ο Φεστιβάλ Καννών, καλωσορίζει έναν μεγαλόκαρδο εραστή του σινεμά κι ένα σπουδαίο άνθρωπο.»

Δείτε παρακάτω το μίνι βίντεο-αφιέρωμα στον Τζορτζ Μίλερ από το Φεστιβάλ Καννών:

Διαβάστε ακόμη: