Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2019: Tο Flix μιλά με τους νικητές σεναρίου Ρομπέρτο Σαβιάνο και Κλαούντιο Τζιοβανέζι

στα 10

To Flix μίλησε στους δύο από τους τρεις συνσεναριογράφους του «Piranhas» - τον διαβόητο Ρομπέρτο Σαβιάνο (συγγραφέα των βιβλίων που κρύβεται ακόμα) και τον σκηνοθέτη Κλαούντιο Τζιοβανέζι. Μπορεί το σινεμά να απειλήσει την μαφία;

Berlinale 2019: Tο Flix μιλά με τους νικητές σεναρίου Ρομπέρτο Σαβιάνο και Κλαούντιο Τζιοβανέζι

Το 2016 κυκλοφόρησε το «La Paranza dei Bambini», ένα βιβλίο που εξιστορεί τη δράση της «μαρίδας» (η έκφραση «Piranhas» μεταφράζεται ελεύθερα ως «μυγάκια») των νέων (12-19 χρονών) που τα μεγάλα αφεντικά προσλαμβάνουν για να κάνουν τις βρώμικες μικροδουλειές τους. Συγγραφέας του, ο διαβόητος Ρομπέρτο Σαβιάνο («Gomorrah»), ο οποίος ξεσκεπάζοντας τις δράσεις και τις διασυνδέσεις της ισχυρής ναπολιτάνικης μαφίας και το πώς εμπλέκονται οι τοπικοί Νονοί με κυβερνήσεις και επιχειρηματικά συμφέροντα, έβαλε ένα μεγάλο στόχο στην πλάτη του - οι Νονοί της Νάπολης τον έχουν στη λίστα τους κι από τότε ζει με ψεύτικες ταυτότητες και αστυνομική προστασία σε διαφορετικές χώρες (τώρα, στην Αμερική).

Ο Σαβιάνο παραχώρησε τα δικαιώματα του βιβλίου και συνυπέγραψε μαζί με τους Μαουρίτσιο Μπαρούτσι και Κλαούντιο Τζιοβανέζι το σενάριο της κινηματογραφικής μεταφοράς του: το «Πιράνχας» του Κλαούντιο Τζιοβανέζι έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στην Berlinale και χθες το βράδυ κέρδισε το Βραβείο Σεναρίου.

Διαβάστε αναλυτικά: Berlinale 2019: Ολα τα βραβεία

Piranhas script 607 1

Το Flix μίλησε με τους Ρομπέρτο Σαβιάνο και Κλαούντιο Τζιοβανέζι και τους ρώτησε αν τελικά αυτές οι αποκαλύψεις, μέσω των βιβλίων και του σινεμά, έχουν αλλάξει κάτι. Εχουν κλονίσει τη μαφία; Εχουν αυτά τα πιτσιρίκια καταλάβει που μπλέκουν; Ή τρέφονται από κάθε είδους δημοσιότητας;

Κλαούντιο Τζιοβανέζι: «Ναι, είναι ειρωνικό. Τρέφονται από κάθε είδους δημοσιότητας. Ειδικά μετά την επανάσταση που έφεραν τα social media το βλέπει κανείς ξεκάθαρα: ποζάρουν με όπλα στο instagram, διακινδυνεύουν να αποκαλύψουν στοιχεία για το που βρίσκονται, που διασκεδάζουν, με ποιους είναι για likes στο facebook. Αλλά αυτά τα παιδιά θέλουν τρία πράγματα: λεφτά, ναρκωτικά και followers. Παλιά όλοι κρυβόντουσαν με φοβερή φροντίδα στις λεπτομέρειες. Τώρα, αυτοφακελώνονται μέσω των social media...»

Διαβάστε επίσης: Berlinale 2019: Ναπολιτάνικη εφηβεία με πρώτους έρωτες και πρώτα καλάσνικοφ, στο «Πιράνχας» του Κλαούντιο Τζιοβανέζι

Piranhas script 607 3

Ρομπέρτο Σαβιάνο: «Από την μία χαίρομαι που ο κόσμος γνωρίζει περισσότερα πράγματα για τη μαφία, αλλά, όχι, τίποτα ουσιαστικό δεν άλλαξε - ώστε να πει κανείς ότι κινδύνεψε για κάποιο λόγο. H μαφία έχει διασυνδέσεις σε όλο τον κόσμο. Κοιτάξτε τη γίνεται στη Γερμανία όπου και βρισκόμαστε. Η άνοδος της ακροδεξιάς στις εκλογές είναι δουλειά της γερμανικής μαφίας. Μιλούσα με την Ανγκελα Μέρκελ και δε θέλει να το πιστέψει. Κανείς δε θέλει να δει κατάματα τι συμβαίνει παγκοσμίως. Η μαφία κινεί τα νήματα και πολιτικά. Η άνοδος της ακδροδεξιάς παντού είναι μόνο ένα παράδειγμα...»

«Είμαι ζωντανός νεκρός! Κυκλοφορώ 13 χρόνια τώρα με έναν κόκκινο στόχο στην πλάτη. Εχασα τη ζωή μου για το τίποτα. Το έχω μετανιώσει. Δεν άξιζε τον κόπο. Τίποτα δεν αξίζει το να ζεις έτσι. Αλλά όταν το κάνεις δεν το ξέρεις. Δεν ξέρεις ακριβώς τι θα ακολουθήσει. Ζω μια ειρωνία: είμαι παγιδευμένος σ' ένα λίμπο. Από τη μία δεν μπορώ να ζήσω ελεύθερα, από την άλλη μια μεγάλη μερίδα του κόσμου μου λέει "για να ζεις ακόμα, μάλλον δεν τους είσαι σημαντική απειλή κι άρα δεν λες αλήθειες". Ο κόσμος με θέλει νεκρό για να με πιστέψει!»

Θα διαβάσετε ολόκληρες τις συνεντεύξεις των Ρομπέρτο Σαβιάνο και Κλαούντιο Τζιοβανέζι όταν το «Piranhas» κυκλοφορήσεις στις ελληνικές αίθουσες

Το 69ο Φεστιβάλ Βερολίνου διεξάγεται από τις 7 έως τις 17 Φεβρουαρίου του 2019. To Flix βρίσκεται στο Βερολίνο για να σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλα όσα θα συμβαίνουν εντός και εκτός των σκοτεινών αιθουσών στο ειδικό τμήμα του site που ανανεώνεται συνεχώς.