Φεστιβάλ / Βραβεία

Βόρειος Κορέα εναντίον Φεστιβάλ Βερολίνου σημειώστε... γκάφα!

στα 10

Από κεκτημένη ταχύτητα, η Βόρειος Κορέα απείλησε πως θα τιμωρήσει το Φεστιβάλ Βερολίνου με αφορμή την προβολή του «The Interview», το οποίο όμως δεν συμπεριλαμβάνεται στο επίσημο πρόγραμμα της διοργάνωσης.

Βόρειος Κορέα εναντίον Φεστιβάλ Βερολίνου σημειώστε... γκάφα!

Την προηγούμενη Τετάρτη, η Βόρειος Κορέα εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Η προβολή της ταινίας που πληγώνει την αξιοπρέπεια του ύπατου ηγέτη της Βορείου Κορέας και προκαλεί ανοιχτά κρατικά χρηματοδοτούμενη τρομοκρατία δεν έχει να κάνει τίποτα με την πολυδιαφημισμένη "ελευθερία της έκφρασης" στη Γερμανία. Είναι καταφανώς πρόκληση τρομοκρατίας, κόντρα στο σκοπό και τη φύση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Η Αμερική και η Γερμανία πρέπει να σταματήσουν αμέσως τη φάρσα της προβολής ενός αντι-βορειοκορεάτικου φιλμ στο φεστιβάλ. Αυτοί που αποπειρώνται τρομοκρατικές πράξεις και διαπράττουν προκλήσεις με πολιτικό κίνητρο αλλά και αυτοί που τους ακολουθούν στην παραβίαση της αξιοπρέπειας της Βορείου Κορέας δεν θα καταφέρουν ποτέ να ξεφύγουν από την ανελέητη τιμωρία.»

Αφορμή για την οργισμένη αντίδραση ήταν το γεγονός πως οι αρχές της Βορείου Κορέας συνέδεσαν την επίσημη έξοδο του «The Interview» στους κινηματογράφους της Γερμανίας - που είναι η 5η Φεβρουαρίου - με την έναρξη του 65ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

the interview Σκηνή από το «The Interview»

Διαβάστε όλο το χρονικό της σύγκρουσης Βορείου Κορέας και Αμερικής με αφορμή το «The Interview».

Αμέσως μετά την έκδοση της ανακοίνωσης, ο Διευθυντής της Berlinale, Ντίτερ Κόσλικ συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Βορείου Κορέας στη Γερμανία εξηγώντας του πως το «The Interview» δεν βρίσκεται μέσα στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ και πως το όλο ζήτημα στηρίχθηκε σε μια παρεξήγηση.

Ωστόσο, παραμένει... παράξενο πως το Φεστιβάλ Βερολίνου δεν άδραξε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει το εν λόγω μπέρδεμα προκειμένου να υπερασπιστεί τη δική του ελευθερία στην έκφραση και αντί να προσπαθήσει να λύσει την παρεξήγηση, να υποστηρίξει πως το «The Interview» θα μπορούσε άνετα να παίζεται στο Φεστιβάλ και αυτο θα ήταν δικαίωμά του και ταυτόχρονα υποχρέωσή του!

To 65o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα διαρκέσει από τις 5 έως και τις 15 Φεβρουαρίου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλα όσα θα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen.

Διαβάστε ακόμη: