Φεστιβάλ / Βραβεία

Animasyros 11: Tα 15 καλύτερα του Flix

στα 10

Λίγο πριν την αναχώρησή του από την Ερμούπολη, το Flix πακετάρει τις αγαπημένες του ταινίες από τα διαγωνιστικά προγράμματα μικρού μήκους του Animasyros 11. Διαβάστε αναλυτικά!

Animasyros 11: Tα 15 καλύτερα του Flix

Ενα θυελλώδες φεστιβάλ ολοκληρώθηκε. Οχι, οι τυφώνες «Ξενοφώντας» και «Ζορμπάς» δεν πέρασαν τελικά από τη Σύρο, παρόλο τον συναγερμό που έβαλε την Ερμούπολη σε επιφυλακή. Μία animation καταιγίδα όμως με περισσότερες από 200 ταινίες από 30 χώρες, κατέκλυσε το ιστορικό θέατρο του Απόλλωνα για ακόμα μία χρονιά. Το Animasyros 11 παρέσυρε το κοινό της Σύρου και τους φίλους του φεστιβάλ που ταξίδεψαν από Αθήνα, Ιταλία, Αργεντινή, Γαλλία, Ρουμανία, Ιράν, Ολλανδία στο μάτι ενός πολιτισμικού κυκλώνα.

Διαβάστε αναλυτικά: Animasyros 11: Tα Βραβεία

Χθες το βράδυ, το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Animasyros με την τελετή λήξης και τα βραβεία του, αλλά το Flix, παραδοσιακά, σας παραθέτει και τις δικές του επιλογές: ταινίες που ξεχωρίσαμε και αγαπήσαμε και θα φορτώσουμε στις αποσκευές της επιστροφής.

Φέτος, παρατηρήσαμε με ενδιαφέρον κάποιες κοινές θεματικές - όπως το μελαγχολικό πολιτικό βλέμμα σ' έναν κόσμο που επιστρέφει στον φασισμό, ή το τολμηρό πειραματισμό με θέματα ενηλικίωσης, σεξουαλικότητας, ταυτότητας. Αυτό άλλωστε προσφέρει το ανοικτό πεδίο του animation: μπορείς να δημιουργήσεις κόσμους από την αρχή, χωρίς περιορισμούς. Να κάνεις ένα σχόλιο, τόσο στη φόρμα όσα και στην ουσία, που να είναι εξ ορισμού πρωτοποριακό, ευφάνταστο, cutting edge. Κάθε χρόνο εντυπωσιαζόμαστε ιδιαίτερα από τις τάσεις στην έκφραση, στην αισθητική και στη σκέψη. Κι αυτό που παρατηρούμε με ενδιαφέρον είναι πόσο δυνατό είναι το φοιτητικό τμήμα. Η δουλειά των σπουδαστών animation διεθνώς μοιάζει να ανοίγει νέους δρόμους, η φαντασία τους δεν γνωρίζει δεσμεύσεις ή ταμπού, οι ιστορίες που θέλουν να αφηγηθούν έχουν ένταση κι αναγκαιότητα, το βλέμμα με το οποίο κοιτούν τον κόσμο είναι τόσο ώριμα σκοτεινό και τόσο ατόφια δυνατό, που προκαλεί μεγάλη αισιοδοξία. Και για το μέλλον του animation, αλλά και για τη συμβολή της τέχνης στο συλλογικό μας μέλλον.

Δύσκολα λοιπόν καταλήγει κανείς σ' ένα Best Of, αλλά, μετά από πολλή σκέψη και ξεσκαρτάρισμα, αυτό είναι το ΤΟΡ 15 του Flix, με επιλογές από τις μικρού μήκους ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος (διεθνούς, φοιτητικού και TV & κατά παραγγελία)

Over the Rainbow 607

Fi Mahal «Over the Rainbow» της Κλεοπάτρας Κοραή (Lokey Studio) / Tηλεοπτικές και Κατά Παραγγελία Ταινίες

Το γύρισμα ενός μουσικού βίντεο για τη διασκευή του οσκαρικού τραγουδιού από το «Μάγο του Οζ» από ένα παλαιστινιακό συγκρότημα, γίνεται η αφορμή για ένα οδοιπορικό κατά μήκος του ισραηλινού τείχους (του «τείχους της ντροπής») στο κατεχόμενο κομμάτι της Βηθλεέμ. Το animation επεμβαίνει στο live action, συνοδεύοντας τη σύγχρονη Ντόροθι και τα κόκκινα γοβάκια της που ακολουθούν ένα πολύ διαφορετικό yellow brick road.Τα διάσημα γκράφιτι αντίστασης ζωντανεύουν για να αφηγηθούν τη δική τους ιστορία. Ευφάνταστο, ευρηματικό και σε στιγμές βαθιά συγκινητικό - ένα κομμάτι λυρισμού σ' έναν παράλογο κοσμο.

Δείτε το music video στη σελίδα του Lokey Studio

Rapin' 607

«Rapin'» του Γκούσταφ Xόλτενας / Tηλεοπτικές και Κατά Παραγγελία Ταινίες

Το μουσικό βίντεο του ομώνυμου single της Τζένι Γουίλσον, που φτύνει αλήθειες για τη γυναικεία ψυχοσύνθεση κι αυτοδιάθεση, ντύνεται με την animation φαντασία μίας δυστοπικής, επώδυνης και αρκετά σωματικής εμπειρίας. Πικρά και κατάμαυρα (αν κι έντονα πολύχρωμο) γοητευτικό.

Aπολαύστε το εδώ.

AUGENBLICKE a blink of an eye 607

«Augenblicke – Α Βlink of an Εye» της Κιάνα Νάσινεφ / Φοιτητικό Διαγωνιστικό Τμήμα

Μία γυναίκα περπατά μόνη σ' ένα νυχτερινό μητροπολιτικό δρόμο. Μία απειλητική σκιά την ακολουθεί και τη σκεπάζει. Ενα εξαιρετικό animation που μεταγγίζει αποκαλυπτικά την αγωνία της σεξουαλικής επίθεσης, τη βία του βιασμού στις λεπτομέρειες του (όγκος, χρώματα, εκτόπισμα - ή "απλή" εικόνα από αντρικά δάχτυλα που διαπερνούν κτητικά τα μαλλιά του θύματος). Ακόμα περισσότερο: μάς αφηγείται αυτά τα λίγα λεπτά μέσα από τα μάτια της, τα μάτια του και τα μάτια μας - έτσι όπως μένουμε θεατές μέσα από παράθυρα σπιτιών ή μεγάλες οθόνες. Χωρίς να επεμβαίνουμε. Μουδιασμένοι.

Δείτε το trailer της ταινίας εδώ.

THE CALL 607

«To Tηλεφώνημα» (The Call) της Ανκα Ντέμιαν / Διεθνές Διαγωνιστικό

Το τηλεφώνημα μίας μητέρας στο γιο της. Η «βαριά» φιγούρα της, όπως τη βλέπει εκείνος, ως ένα ογκώδες κολλάζ παιδικών αναμνήσεων. Ετσι λειτουργεί και το 3D animation - μία γυναίκα που τα μέλη του σώματός της αποτελούνται από φωτογραφίες, αντικείμενα, μνήμες, φαγητά, έπιπλα από το πατρικό. Την παρακολουθούμε να βυθίζεται στην μπανιέρα για να πάρει το μπάνιο της και η «ύλη» της να βουλιάζει, να διαλύεται, να εξαφανίζεται κάτω από το νερό. Εκεί 2D πινελιές την κάνουν αέρινη, ελεύθερη ξανά - ερωμένη ενός συζύγου που έχασε πολύ νέα, πολύ άδικα. Πολύ ιδιαίτερη κατασκευή και συνδυασμός των τεχνικών animation, με ουσιαστικό λόγο συνύπαρξης και συγκινητικό αποτέλεσμα.

Δείτε το trailer της ταινίας εδώ.

Fuse 607

«Φυτίλι» (Fuse) του Σάντι Αντίμπ / Φοιτητικό Διαγωνιστικό Τμήμα

Ενας κλέφτης, ένα παράσιτο (στην ουσία: ένας αρουραίος) πιάνεται στη φάκα. Τον διεκδικούν 4 «νυκοκυραίοι» που αντιπροσωπεύουν τους θεσμούς, την κοινωνία, το πολιτικό σύστημα, το θρήσκευμα. Ολοι διεφθαρμένοι, όλοι υποκριτές τρίβουν τα χέρια τους και αφηγούνται τις πιο σαδιστικές φαντασιώσεις τους για την ιδανική τιμωρία. Αυτό όμως που δε βλέπουν -όσοι χωρίζουν τον κόσμο σε «ένομη τάξη» και «περιθώριο»- είναι ότι στην πρώτη ευκαιρία, το φυτίλι θα ανάψει και θα την πληρώσουμε όλοι μαζί. Δυστοπικό, σκοτεινό, επίκαιρο (δυστυχώς, πάντα επίκαιρο) animation, σκίτσο στο χέρι και με τον Νικ Κέιβ να δανείζει την υποβλητική φωνή του σ' έναν από τους ήρωες.

Δείτε το trailer της ταινίας εδώ

blue hands 607

«Τα Μπλε Χέρια» (Τhe Blue Hands) των Αλεξάνδρα Ανόκινα & Μιχαήλ Σέπιλοφ / Φοιτητικό Διαγωνιστικό Τμήμα

Μπλε το χρώμα του ταλέντου. Μπλε το χρώμα της θλίψης. Ενας διάσημος πιανίστας χάνει την δεξιότητά του, όταν τα χέρια του καίγονται σ' ένα ατύχημα. Η μικρή του κόρη, με τα δικά της μπλε χέρια, τον περιοποιείται και τον παρηγορεί. Αργά τα βράδια, όταν όλοι κοιμούνται, επιτρέπει στο μπλε της να εκφραστεί - σηκώνεται και παίζει πιάνο. Και το Ωδείο γεμίζει μπλε ξωτικά που την αποθεώνουν. Μέχρι που ο πατέρας της συνειδητοποιεί τι συμβαίνει και διακατέχεται από τρελή ζήλια. Εκείνη, κόβει τα χέρια της και του τα χαρίζει. Στο ρεσιτάλ του, κάθεται χωρίς άκρα ανάμεσα στο κοινό, για να τον θαυμάσει που παίζει με τα δικά της χέρια. Μόνο που δεν μπορεί ούτε να χειροκροτήσει. Το γκοθ συναντά τον ρωσικό λυρισμό, μέσα από ένα ψυχαναλυτικό και φροϋδικό animation που θα σας ραγίσει την καρδιά.

Ceva 607

«Ceva» του Πολ Μούρεσαν / Διεθνές Διαγωνιστικό

Εχεις σκεφτεί ποιος θα είσαι όταν πεθάνεις; Θα συμπαθούσες τον νεκρό σου εαυτό; Θα τον πλησίαζες; Θα γινόσασταν φίλοι; Σε απειλεί η φιγούρα του ή σε παρηγορεί; Μία ελεγειακή, τρυφερή, ποιητική συνάντηση με όσα τρομάζουμε και να τα σκεφτούμε. Τα σκοτάδια μας είναι αναγκαία, οι φόβοι μας είναι αναγκαίοι, ο θάνατος θα έρθει - αναγκαία. Ο νεαρός Ρουμάνος σκηνοθέτης σκιτσάρει στο χέρι 10.000 κάδρα και αντιμετωπίζει τις πιο κρυφές του εμμονές με το θάνατο, την απώλεια, τις αλλαγές και το τέλος των πραγμάτων. Κι όλα τελειώνουν σε μια μεγάλη, τρυφερή αγκαλιά συμφιλίωσης.

Δείτε το trailer εδώ.

Mermaids and rhinos 607

«Γοργόνες και Ρινόκεροι» (Mermaids and Rhinos) της Βικτώρια Τρομπ / Διεθνές Διαγωνιστικό

Ποιος είπε ότι οι γοργόνες είναι τρυφερά πλάσματα; Είναι πονηρές και κακομαθημένες. Ποιος είπε ότι οι ρινόκεροι είναι σκληροί και άθικτοι; Αντιθέτως, έχουν το πιο ευαίσθητο δέρμα του ζωικού βασιλείου και πρέπει να κυλιστούν σε στρώματα λάσπης για να προστατευτούν. Αυτό το Ουγγρικό, πανέμορφο, λαμπερό animation μάς λέει την αλήθεια. Ολοι κρύβουμε και μια απαιτητική γοργόνα και έναν πληγωμένο ρινόκερο μέσα μας. Αλλά, πάντα, υπάρχει η ελπίδα για μια πεταλούδα.

Δείτε το trailer εδώ

Vermine 607

«Παράσιτο» (Vermine) του Ζερεμί Μπεκέ / Φοιτητικό Διαγωνιστικό Τμήμα

Απλό σκίτσο, σύνθετα προβλήματα. Στο μετρό του σύγχρονου Παρισιού, μπαίνουμε στο κεφάλι του πρωταγωνιστή ήρωα, όσο μάς ξεναγεί στον κόσμο του. Street poetry από έναν αλγερινό μετανάστη που περιμένει το τρένο για να πάει στη δουλειά του, μέχρι που οι αστυνομικοί ζητούν τα στοιχεία του. Ο,τι βλέπουμε κι ό,τι ακούμε εμείς είναι ποίηση. Εκείνοι βλέπουν απλά άλλο ένα κοπρόσκυλο. Ενα παράσιτο.

Δείτε το trailer εδώ

Enough 607

«Αρκετά» (Enough) της Αννας Μαντζάρη / Φοιτητικό Διαγωνιστικό Τμήμα

Αργούν υπερβολικά οι μπροστινοί στην ουρά του ΑΤΜ; Το πρωινό μίτινγκ στην εταιρία είναι μια σκέτη απελπισία; Ο οδηγός του λεωφορείου σε είδε ότι τρέχεις να το προλάβεις και γκάζωσε να φύγει; Ενας τύπος μιλά στο κινητό του σαν να είναι στο σπίτι του; Καμιά φορά.. enough is enough. Stop motion animation με κούκλες χορογραφεί λίγων δευτερολέπτων στιγμές καθημερινότητας που μας βγάζουν από τα ρούχα μας. Πανέξυπνο, αστείο, απολαυστικό!

Απολαύστε το ολόκληρο εδώ.

Icebergs best 607

«Παγόβουνα» (Icebergs) της Ειρήνης Βιανέλλη / Φοιτητικό Διαγωνιστικό Τμήμα

Η Ειρήνη Βιανέλλη, αγαπημένη του Animasyros από το animation της «Νυχτερίδας» στην υπέροχη σύμπραξη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το φεστιβάλ, λίγοα χρόνια πριν, επιστρέφει για να μας παρουσιάσει τη stop motion μεταφορά κάποιων ιστοριών από το βιβλίο του Ευθύμη Φιλίππου «Σκηνές». Καυστικό, τολμηρό, κατάμαυρα αστείο, ενα φιλμάκι που πατά στο animation για να απογειώσει το absurd στοιχείο του Φιλίππου με τον τον πιο ευρηματικό τρόπο. Ενας είναι σίγουρο: Ο,τι βλέπουμε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου των σύγχρωνων κοινωνιών μας.

Η ταινία βραβεύτηκε χθες με το Βραβείο Ελληνόφωνης Ταινίας

Δείτε εδώ το teaser.

Raymonde ou l'évasion verticale 607

«Raymonde ή Η Κατακόρυφη Διαφυγή» (Raymonde or the Vertical Escape) / Διεθνές Διαγωνιστικό

Μία γεροντοκόρη κουκουβάγια που ζει στην άκρη του δάσους είναι ορκισμένη παρθένα. Αγαπά την Παναγιά και της μιλά καθημερινά. Μόνο που την πετυχαίνουμε όταν πια έχει απελπιστεί. Θέλει έναν άντρα. Θέλει σεξ. Δεν καταλαβαίνει που την ωφέλησε όλη αυτή η αποχή. Κρυφοερωτευμένη με τον ταχυδρόμο της πόλης προσπαθεί να τον αποπλανήσει και εξευτελίζεται. Η ντροπή, η απόγνωση, η οργή της με τα θεία και η... λύσσα την οδηγούν ένα βράδυ μακριά από τον πολιτισμό. Θα ανέβει κατακόρυφα στον ουρανό - στην πιο ψηλή κορυφή των δέντρων. Εκεί, θα έρθει σε επαφή με το ζωώδες της ένστικτο. Puppet animation, με εξαιρετικά στοιχεία παραγωγής, αλλά και μεγάλη τρέλα κι αιρετικό χιούμορ στο σενάριο. Μία από τις πιο απολαυστικές ταινίες του προγράμματος.

Δείτε το trailer εδώ.

Negative Space 607

«Αρνητικός Χώρος» (Negative Space (FR)) των Μαξ Πόρτερ & Ρου Καβαχάτα / Διεθνές Διαγωνιστικό

Δεν κέρδισε άδικα το Μεγάλο Βραβείο του Διεθνούς Διαγωνιστικού. Μία φαινομενικά απλή ιστορία, με εξαιρετικό ψυχαναλυτικό βάθος που βρίσκει το στόχο της. Ενα αγοράκι μαθαίνει από τον πατέρα του πώς να πακετάρει μια βαλίτσα. Γιατί αυτό έκανε ο μπαμπάς πάντα. Εφευγε. Σήμερα που «έφυγε» για πάντα, ο γιος κοιτά το κενό χώρο στο φέρετρό του. Κρίμα. Animation με κούκλες, ψυχρή χρωματική παλέτα για την ενηλικίωση, ζεστά χρώματα για τα παιδικά χρόνια - διάχυτη γλυκόπικρη μελαγχολία. Οπως είπε και η κριτική επιτροπή «γεμίζει τις ρωγμές, τον αρνητικό χώρο, της καρδιάς σου»...

Δείτε το trailer εδώ.

Fool Time Job 607

«(Ανόητος Χρόνος) Εργασίας» ((Fool Time) Job) του Ζιλ Κουβελιέ / Διεθνές Διαγωνιστικό

Κι αν τα ζώα είχαν κι αυτά «κανονικές» ζωές; Ζούσαν σε σπίτια, με γυναίκες, παιδιά, απλήρωτους λογαριασμούς, υποχρεώσεις; Αν κάθε μέρα, έμπαιναν στα αυτοκίνητά τους, πήγαιναν στα πάρκα, γδυνόντουσαν από ρούχα κι αξιοπρέπεια, κι ανέβαιναν στα δέντρα για να τα δούμε, να τα κυνηγήσουμε, να τα σκοτώσουμε; Γκρίζο, σκοτεινό, υπέροχο σκίτσο κι ένα σενάριο που σε καθηλώνει. Οι ζωές όλων μας σε αυτό τον πλανήτη περνάνε με εμάς να χτυπάμε κάρτα...

Δείτε το trailer εδώ

Egg 607

«Αυγό» (Egg) της Μαρτίνα Σκαρπέλι / Διεθνές Διαγωνιστικό

«Σκεφτήκατε ποτέ το φαγητό ως επιλογή. Κι όχι ως ανάγκη;» Το αυτοβιογραφικό, ασπρόμαυρο, γεωμετρικό animation της Μαρτίνα Σκαρπέλι μάς εγκλωβίζει κι εμάς σε μία επώδυνη ιστορία ανορεξίας και την πάλη ενός διαταραγμένου μυαλού που αναγκάζει το σώμα του να αργοπεθάνει. Εξαιρετικό σχέδιο, υποβλητικό voice over. Ηταν η αγαπημένη μας ταινία φέτος - δε εντυπωσίασε απλά το βλέμμα, προκάλεσε σωματική αντίδραση. Πόνο, ταραχή και ενσυναίσθηση.

Δείτε το trailer εδώ.


Περισσότερο Animasyros 11:

Animasyros 2018