Industry

Ανακαλύφθηκε «Η Λευκή Σκιά» του Αλφρεντ Χίτσκοκ

στα 10

Στα κινηματογραφικά αρχεία της Νέας Ζηλανδίας ανακαλύφθηκαν χθες οι τρεις από τις έξι πράξεις μιας από τις πρώτες, εξαφανισμένες ως τώρα, κινηματογραφικές δουλειές του Αλφρεντ Χίτσκοκ!

Ανακαλύφθηκε «Η Λευκή Σκιά» του Αλφρεντ Χίτσκοκ

Είναι η παλαιότερη ταινία του Αλφρεντ Χίτσκοκ που έχει, πια, βρεθεί, «Η Λευκή Σκιά», του 1923. Οι τρεις, μόνο, από τις έξι πράξεις της ταινίας βρέθηκαν στο Κινηματογραφικό Αρχείο της Νέας Ζηλανδίας, στο Γουέλινγκτον, μέσα σε μια στίβα από μη αναγνωρισμένες κόπιες αμερικανικών ταινιών.

Η ταινία του Γκρέιαμ Κατς, όπου ο Χίτσκοκ, σε ηλικία 24 χρόνων, δούλεψε ως βοηθός σκηνοθέτης, σκηνογράφος, μοντέρ και σεναριογράφος, είναι ένα βρετανικό μελόδραμα, με πρωταγωνίστρια την Μπέτι Κόμπσον στο ρόλο δύο δίδυμων αδελφών – η μία είναι ένας άγγελος και η άλλη κακιά και άψυχη.

Ο παραγωγός της ταινίας, Μάικλ Μπάλκον, είχε πει σχετικά σε μια συνέντευξή του το 1969: «Απορροφημένοι από την πρώτη μας παραγωγή (το ‘Woman on Woman’, άλλη μια συνεργασία του Κατς με τον Χίτσκοκ και τη Μπέτι Κόμπσον), δεν είχαμε προετοιμαστεί καθόλου για τη δεύτερη. Μην προλαβαίνοντας να κάνουμε κάτι άλλο, πέσαμε με τα μούτρα σε μια ιστορία που λεγόταν ‘Η Λευκή Σκιά’. Οσο μεγάλη επιτυχία ήταν το ‘Woman on Woman’, τόσο αποτύχαμε με τη ‘Λευκή Σκιά’.»

Ελπίζουμε να έρθει ο καιρός να κρίνουμε από μόνοι μας, γιατί, παρότι στην ουσία η ταινία είναι μισή, τα δείγματα του Χίτσκοκ προφανώς θα διακρίνονται!