Φεστιβάλ / Βραβεία

«A War»: Η ταινία του Τομπίας Λίντχολμ στον δρόμο για τα Οσκαρ

στα 10

Η νέα ταινία του Δανού σκηνοθέτη του «A Hijacking» είναι μια από τις 9 της shortlist του Οσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας.

«A War»: Η ταινία του Τομπίας Λίντχολμ στον δρόμο για τα Οσκαρ

Οπως και στο «Πειρατεία στον Ωκεανό», και στην πρώτη ταινία του Λίντχολμ «R», έτσι και στο «A War», πρωταγωνιστεί ο Πιλού Ασμπεκ, αυτή τη φορά στομ ρόλο ενός στρατιωτικού που έχει αφήσει πίσω στην πατρίδα του την γυναίκα και τα παιδιά του κι ο ίδιος βρίσκεται να πολεμά σε μια αποστολή στο Αφγανιστάν.

O Δανός σκηνοθέτης που ήταν και συνσεναριογράφος του Τόμας Βίντερμπεργκ στο εξαιρετικό «Κυνήγι», μοιάζει να στήνει ξανά, ένα δυνατό ανθρώπινο δράμα που κοιτάζει όλες τις πλευρές ενός πολέμου και τον τρόπο που αυτός επιδρά όχι μόνο στους ανθρώπους που τον βιώνουν στο πεδίο της μάχης μα και σε όσους μένουν πίσω.

a war 607

Και η αφορμή για το φιλμ, ήταν κάτι που η Δανέζικη κοινωνία βιώνει εδώ και αρκετά χρόνια και που σύμφωνα με τον Λίντχολμ οι συνέπειες του είναι πολύ πιο σοβαρές απ΄όσο κανείς φαντάζεται.

«Εδώ και 14 χρόνια η Δανία είναι ένα έθνος σε πόλεμο» λέει ο σκηνοθέτης. «Ενας πόλεμος που καθόρισε τη γενιά μου περισσότερο απ οτιδήποτε άλλο. Το γεγονός ότι στέλνουμε νέους ανθρώπους σε έναν πόλεμο που δεν έχει τίποτα να κάνει με την υπεράσπιση των συνόρων μας ή κάτι τέτοιο».

a war 607

«Πάντα μου άρεσαν οι αμερικάνικες ταινίες για τον πόλεμο του Βιετνάμ και τις έβλεπα σαν έναν τρόπο να διαχειριστεί η αμερικάνικη κοινωνία ένα σημαντικό τραύμα. Αυτή η ταινία είναι ένα πρώτο δικό μου βήμα για να μιλήσω για την παρουσία της Δανίας στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, κάτι το οποίο σαν χώρα δεν έχουμε διαχειριστεί. Είναι καιρός να μιλήσουμε ανοιχτά γι αυτό. Για το που ακριβώς στέλναμε τους στρατιώτες μας στο όνομα της δημοκρατίας».

a war 607

Δείτε το τρέιλερ του φιλμ πιο κάτω.


Δείτε ακόμη: