Φεστιβάλ / Βραβεία

«A Blast»: Λίγο πριν την έκρηξη (στο Λοκάρνο)

στα 10

Ο Σύλλας Τζουμέρκας ετοιμάζεται να δείξει το νέο του φιλμ, «A Blast», στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Λίγες μέρες πριν, κοιτάζουμε αποκλειστικές εικόνες από μια ταινία - μετωπική σύγκρουση.

«A Blast»: Λίγο πριν την έκρηξη (στο Λοκάρνο)

«Η ταινία περιλαμβάνει σκηνές που ενδέχεται να προσβάλλουν την ευαισθησία κάποιων θεατών». Ετσι προειδοποιεί ο κατάλογος του 67ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο το κοινό που θα δει, πρώτο στον κόσμο, το «A Blast», τη νέα ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα, τέσσερα χρόνια μετά τη «Χώρα Προέλευσης». Μια ταινία για όλα όσα έχουν προσβάλλει, την τελευταία δεκαετία, τις ευαισθησίες, τις επιθυμίες, την αξιοπρέπεια, την όποια κανονικότητα ενός μέσου ανθρώπου που ζει στον κόσμο αυτό. Το «A Blast» είναι έτοιμο για την πρεμιέρα του στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Λοκάρνο: μόλις σήμερα, το Hollywood Reporter σημείωσε την ταινία στα «5 Πράγματα που Δεν Πρέπει να Χάσετε στο Φεστιβάλ»! Κι εμείς είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε επίθεση… εικόνων και πληροφοριών, λίγες μέρες πριν το ντεμπούτο, περιμένοντας με ανυπομονησία την αρχή του ταξιδιού του «A Blast» στον κόσμο. Βέβαια, το ταξίδι της ταινίας ξεκίνησε ήδη από το 2012, όταν το σενάριο είχε κερδίσει το α’ βραβείο (Eurimages Co-production Development Award), στο φόρουμ συμπαραγωγών Cinelink. Αλλωστε, τον Δεκέμβρη εκείνης της χρονιάς, η Αγγελική Παπούλια κι ο Βασίλης Δογάνης ξεκίνησαν ήδη πρόβες για την ταινία, ενώ λίγο αργότερα η Παπούλια άρχισε μαθήματα μποξ. Για να είναι έτοιμη για όλα.

Η Μαρία, η κεντρική ηρωίδα της ταινίας, που υποδύεται η Αγγελική Παπούλια, τρέχει στην Εθνική Οδό. Πίσω της, φωτιά και μια τσάντα γεμάτη λεφτά. Μπροστά της, ο ατέλειωτος δρόμος. Μόλις μια μέρα πριν, ήταν μια στοργική μητέρα, ερωτευμένη σύζυγος, υπεύθυνη κόρη. Σήμερα, έχει επαναστατήσει. Και είναι αποφασισμένη να σαρώσει στο πέρασμά της ό,τι αγάπησε ποτέ.

Τα γυρίσματα του «A Blast» ξεκίνησαν λιγότερο από ένα χρόνο πριν (η ταινία γυρίστηκε, μονταρίστηκε κι επιλέχθηκε από το Λοκάρνο σε χρόνο – αστραπή), στην Αθήνα και το Αμβούργο. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος των γυρισμάτων της ταινίας που περιλαμβάνει αυτοκίνητα, έχει γίνει στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, στους Νομούς Λάρισας και Πιερίας, και στα νέα υπό κατασκευή τμήματά του που περιλαμβάνουν τις σήραγγες των Τεμπών (η μία απ’ αυτές είναι η μεγαλύτερη οδική σήραγγα στα Βαλκάνια, μήκους 6 χλμ.), με τη συμβολή όλων των υπηρεσιών της εταιρίας Aυτοκινητόδρομος Αιγαίου. Εκεί βρέθηκαν και ολλανδοί stunt από την ομάδα της Willem de Beukelaar, για… τα δύσκολα. Η ταινία, απόλυτα ανθρωποκεντρική στη βάση της, έχει στοιχεία action και, όπως και στη «Χώρα Προέλευσης», σειρά λήψεων στο γύρισμα είχαν διάρκεια μεγαλύτερη των δέκα λεπτών χωρίς κατ.

Μια αυθεντικά διεθνής συμπαραγωγή (το φιλμ ήταν ένα από εκείνα που έμειναν ξεκρέμαστα με το κλείσιμο της ΕΡΤ), το «A Blast» μονταρίστηκε στη Γερμανία από την Κάτριν Ντίτσελ, το μιξάζ και ο σχεδιασμός ήχου έγινε στην Ολλανδία από τον Μάρκο Βέρμαας και η επεξεργασία της εικόνας έγινε στην Αθήνα στην Graal.

Απορροφήστε παρακάτω τους κραδασμούς: φωτογραφίες από την ταινία αλλά και από τα (σε τόνους πιο fun!) γυρίσματα μάς δίνουν την πρώτη αίσθηση από το νέο πόνημα του Σύλλα Τζουμέρκα. Η παγκόσμια πρεμιέρα του «A Blast» θα γίνει στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο την Τρίτη, 12 Αυγούστου. Λίγο μετά, η ταινία θα συμμετάσχει στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ του Σεράγεβο. Στην Ελλάδα θα προβληθεί μέσα στην ερχόμενη σεζόν, από τη StraDaFilms. Για όλα τα νέα του «A Blast», ακολουθήστε την πορεία της ταινίας στο facebook page της και στο ablastfilm.com. Δείτε αναλυτικά τους συντελεστές της ταινίας στο τέλος του κειμένου. Προς το παρόν, μπουμ!

φωτογραφίες: Παναγιώτης Ζέππος


blast01 Η Αγγελική Παπούλια, η Μαρία του «A Blast», στη φωτογραφία που έγινε αφίσα της ταινίας (δείτε την παρακάτω)


blast02small Βασίλης Δογάνης (Γιάννης). Ο Ελληνογάλλος σκηνοθέτης που παρουσίασε στο προπέρσινο Φεστιβάλ Δράμας τη μικρού μήκους «Le Guardien de son Frere», στην πρώτη του κινημοταγραφική εμφάνιση ως ηθοποιός. Με την Αγγελική Παπούλια, είναι το κεντρικό ζευγάρι της ταινίας


blast03 Μαρία Φιλίνη (Γωγώ). Η ηθοποιός, συνδημιουργός του Skrow Theater Group και γνωστή από τη συμμετοχή της στις παραστάσεις τους, αλλά και τις παραστάσεις των Blitz (New Order, Cinemascope, Late Night), στην πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση


blast04 Αγγελική Παπούλια, Βασίλης Δογάνης, Θέμις Μπαζάκα, Μαρία Φιλίνη, Σύλλας Τζουμέρκας, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Μπινιάρης σε πρόβα στο γύρισμα


blast05 Χάρης Αττώνης και Αγγελική Παπούλια σε διάλειμμα των γυρισμάτων


blast06 Μαρία Φιλίνη και Σύλλας Τζουμέρκας


blast07 Μάκης Παπαδημητρίου (Κώστας)


blast08 Θέμις Μπαζάκα (η Μητέρα)


blast09 Γιώργος Μπινιάρης (ο Πατέρας)


blast10 Η Αγγελική Παπούλια έτοιμη να οδηγήσει στο γύρισμα της μεγάλης σκηνής με τα αυτοκίνητα


blast11 Σύλλας Τζουμέρκας, η μικρή Λήδα Τόγια και ο Μάκης Παπαδημητρίου στα γυρίσματα


blast12 Στο αμαξοστάσιο των απορριματοφόρων του Δήμου Πειραιά, η Μαρία Φιλίνη ετοιμάζεται να μπει στο πλάνο


blast13 Μαρία Φιλίνη


blast14 Αγγελική Παπούλια


blast15 Αγγελική Παπούλια, Βασίλης Δογάνης


blast16 Ολο το συνεργείο της ταινίας και οι stunt Sandra Kier, Nicolas de Pruyssenaere και Paul Koops στο γύρισμα της σκηνής των αυτοκινήτων, στην είσοδο των τούνελ της Αιγαίας Οδού


blast17 Σύλλας Τζουμέρκας, Αγγελική Παπούλια στο Λιτόχωρο


blast18 Αγγελική Παπούλια


Δείτε εδώ ένα clip από το «A Blast», περιμένοντας το πρώτο επίσημο τρέιλερ…

info

  • Σκηνοθεσία: Σύλλας Τζουμέρκας
  • Σενάριο: Σύλλας Τζουμέρκας, Γιούλα Μπούνταλη
  • Ηθοποιοί: Αγγελική Παπούλια, Βασίλης Δογάνης, Μαρία Φιλίνη, Θέμις Μπαζάκα, Γιώργος Μπινιάρης, Μάκης Παπαδημητρίου, Ελένη Καραγιώργη, Χάρης Αττώνης, Νικόλας Πιπεράς, Κριστόφ Μπερλέ, Μανούσος Γακηλάζος, Λέμπο Μασεμόλα, Παναγιώτης Κατσώλης, Βάσια Μπακάκου και τα παιδιά Νικόλας Σπυρόπουλος-Χατζηδάκης και Λήδα Τόγια
  • Διεύθυνση φωτογραφίας: Παντελής Μαντζανάς
  • Μοντάζ: Κάτριν Ντίτσελ
  • Μουσική: drogAtek
  • Σκηνικά: Ελλη Παπαγεωργακοπούλου
  • Κοστούμια: Μάρλι Αλειφέρη
  • Ηχος: Δημήτρης Κανελλόπουλος, Μάρκο Φερμάας
  • Μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου
  • Κομμώσεις: Λευτέρης Παρασκευάς, Φαίη Νάκου
  • Διεύθυνση παραγωγής: Γιάννης Καραντάνης
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Μίλτος Ντζούνης
  • Παραγωγοί: Μαρία Δρανδάκη, Titus Kreyenberg, Ellen Havenith, Jeroen Beker
  • Παραγωγή: Homemade Films, unafilm, PRPL, Bastide Films, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Nederlands Filmfonds, Film- und Medien Stiftung NRW, Filmförderung Hamburg Schleswig-Holstein, Pan Entertainment, Graal SA, Marni Films, Mamoko Entertainment, Prosenghisi LTD, Movimento Film με τη συνεργασία της ΖDF/ARTE και την υποστήριξη των Media Programme of the European Union, Nipkow Programm, Eurimages Co-production Development Award, Cinelink – Sarajevo Film Festival.
  • Συμπαραγωγοί: Κωνσταντίνα Σταυριανού, Θεοδώρα Βαλέντη-Πικρού, Ρένα Βουγιούκαλου, Mario Mazzarotto, Πάνος Παπαδόπουλος
  • Associate producers: Marc O.Dreher, Martin Ludwig, Meinolf Zurhorst
  • Executive producers: Κωνσταντίνος Μωριάτης, Ελένη Μπερντέ, Σύλλας Τζουμέρκας
  • Ελλάδα, Γερμανία, Ολλανδία, 2014
  • Διανομή στην Ελλάδα: StraDa Films

Το φεστιβάλ του Λοκάρνο θα διεξαχθεί φέτος από τις 6 έως τις 16 Αυγούστου, ενώ στο διαγωνιστικό τμήμα Pardi di Domani, συμμετέχει επίσης το «II» του Ευθύμη Κόσεμουντ Σανίδη.

Περισσότερα για το «A Blast»

blast poster