Buzz

60 χρόνια Playboy! Διασχίζοντας το μύθο από τη Μέριλιν Μονρό μέχρι τη Μαρτζ Σίμπσον!

στα 10

Ηταν Δεκέμβριος του 1953, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του αμερικανικού Playboy. Τότε κόστιζε 50 σεντς, είχε στο εξώφυλλό του τη Μέριλιν Μονρό και η επανάσταση μόλις ξεκινούσε. Διασχίζουμε 60 χρόνια ενός μύθου μέσα από τα πιο εμβληματικά του εξώφυλλα.

60 χρόνια Playboy! Διασχίζοντας το μύθο από τη Μέριλιν Μονρό μέχρι τη Μαρτζ Σίμπσον!

Την Ανοιξη του 1953, ο Χιου Χέφνερ, απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστήμιου του Ιλινόι και ήδη με προϋπηρεσία στο Esquire και άλλα περιοδικά, ήταν έτοιμος για να φτιάξει τη δική του ιστορία. Δηλαδή, ένα περιοδικό που θα είχε τον τίτλο «Stag Party». Αφού προσπάθησε και βρήκε χρηματοδότηση κυρίως από την οικογένειά του, έπρεπε να βρει έναν άλλο τίτλο για το περιοδικό του, αφού υπήρχε ήδη ένα ανδρικό περιοδικό με τον τίτλο «Stag». Ο ίδιος, μαζί με τη συζυγό του Μίλι και τον φίλο του Ελντον Σέλερς σκέφτηκαν διάφορους τίτλους («Top Hat», «Gentleman», «Sir», «Satyr», «Pan», «Bachelor») πριν ο Σέλερς προτείνει το καλύτερο απ' όλα, το «Playboy».

Το πρώτο τεύχος του περιοδικού κυκλοφόρησε το 1953, κατασκευασμένο εξολοκλήρου στην κουζίνα του σπιτιού του κοντά στο Χάιντ Παρκ. Δεν έγραφε στο εξώφυλλο ημερομηνία καθώς ο Χέφνερ δεν είχε ιδέα κάθε πότε θα μπορούσε να το βγάζει. Στο εξώφυλλο βρισκόταν η Μέριλιν Μονρό και μέσα μια σειρά φωτογραφίες από ένα ήδη διάσημο ημερολόγιο. Το πρώτο τεύχος έγινε ανάρπαστο και ξεπούλησε μέσα σε μερικές εβδομάδες.

Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιλιγγιώδης πορεία ενός από τα σημαντικότερα εκδοτικά φαινόμενα που έγιναν ποτέ, ενός περιοδικού που είχε την ευφυία να συνδυάσει την αγάπη των ανδρών για το γυμνό και ταυτόχρονα το «all things men» περιεχόμενο, από το οποίο πέρασαν οι σημαντικότερες μορφές της πολιτικής, της λογοτεχνίας, της επιστήμης, του σινεμά και της τηλεόρασης, κρατώντας το μύθο του περιοδικού ισχυρό για πολλά χρόνια.

2 Ιούλιος 1958

Χωρισμένα σε δεκαετίες, τα εξώφυλλα του Playboy έχουν μείνει στην ιστορία. Στα 50s και στα 60s κοσμούσαν υπέροχα illustrations (με πολλές παραλλαγές με το λαγουδάκι, σήμα - κατατεθέν του), στα 70s ισχυροποιήθηκε ο θεσμός του Playmate of the Year και έτσι γυμνά κορίτσια άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους, διασχίζοντας τις δεκαετίες μέχρι και σήμερα, όπου πλέον το περιοδικό δεν έχει πια την αίγλη του παρελθόντος - την είχε χάσει ήδη κάπου στα 90s.

Μέσα σε αυτά τα 60 χρόνια, από τον Δεκέμβριο του 1953 μέχρι και σήμερα, το Χόλιγουντ υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι του Playboy, τόσο στα εξώφυλλά του όσο και στο εσωτερικό, Ακολουθούν τα σημαντικότερα εξώφυλλα διάσημων γυναικών (και μερικών ανδρών) του Χόλιγουντ που έχτισαν (ή μήπως καλύτερα «έγδυσαν»;) το μύθο του Playboy εδώ και μισό και παραπάνω αιώνα:

marilyn

Δεκέμβριος 1953: Το πρώτο εξώφυλλο του Playboy με τις διάσημες γυμνές φωτογραφίες της Μονρό που δεν είχαν τραβηχτεί αποκλειστικά για το περιοδικό, αλλά είχαν πριν δημοσιευθεί σε ένα ημερολόγιο.

barbra

Οκτώβριος 1977: Λίγο μετά το Οσκαρ για το «Evergreen» από το «Eνα Αστερι Γεννιέται», η Μπάρμπρα Στρέιζαν κάνει την παρθενική και μοναδική της εμφάνιση στο εξώφυλλο του περιοδικού.

fawsset

Δεκέμβριος 1978: Μετά την αποχώρησή της από τους «Αγγελους του Τσάρλι», η Φάρα Φόσετ εξαργυρώνει τη φήμη της με ένα από τα πιο διάσημα εξώφυλλα του Playboy. Θα ξαναφωτογραφιζόταν για το περιοδικό σε ηλικία 50 ετών τον Δεκέμβριο του 1995.

burt

Οκτώβριος 1979: Ο Μπαρτ Ρέινολντς - ο πιο εμπορικός ηθοποιός της εποχής - κάνει τη διαφορά και ποζάρει ντυμένος στο εξώφυλλο του περιοδικού και γυμνός στο εσωτερικό του. Κλασικό!

kim

Φεβρουάριος 1983: Η Κιμ Μπάσινγκερ ποζάρει στο εξώφυλλο του περιοδικού με αφορμή την ιδιότητά της ως Bond Girl στο «Ποτέ Μην Ξαναπείς Ποτέ».

2

Δεκέμβριος 1983: Η Τζόαν Κόλινς φέρνει την Αλέξις της «Δυναστείας» στο Playboy για ένα έξτρα χριστουγεννιάτικο μπουναμά.

goldie

Ιανουάριος 1985: Η Γκόλντι Χόουν προμοτάρει το «Protocol» και μπαίνει μέσα σε ένα ποτήρι μαργαρίτας αποδεικνύοντας πόσο sparkling υπήρξε!

madonna

Σεπτέμβριος 1985: Η Μαντόνα περνάει και από το εξώφυλλο του Playboy στη χρονιά που δεν υπήρξε πιο διάσημη γυναίκα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ακριβώς την εποχή που το «Αναζητώντας Απεγνωσμένα τη Σούζαν» κυριαρχούσε στις αίθουσες, στις μέσα σελίδες του περιοδικού γίνονταν τα αποκαλυπτήρια της διάσημης γυμνής φωτογράφησης που είχε κάνει η Μαντόνα το 1978.

turner

Μάιος 1986: Εχοντας στους ώμους της την «Τιμή των Πρίτζι» και το «Η Πέγκυ Σου Παντρεύτηκε», η απόλυτη σταρ των 80s Κάθλιν Τέρνερ ποζάρει στο εξώφυλλο, υπερβολικά ντυμένη αλλά έτοιμη για να πει και να δείξει τα πάντα στο εσωτερικό.

brooke

Δεκέμβριος 1986: Η Μπρουκς Σιλντς γιορτάζει τα 21α της γενέθλια με σκουλαρίκι μια τεράστια χριστουγεννιάτικη μπάλα.

2

Δεκέμβριος 1989: Σούπερ σταρ της αμερικάνικης τηλεόρασης με το «Murphy Brown», η Κάντις Μπέργκεν γιορτάζει τα Χριστούγεννα με το Playboy στα 43 της χρόνια. Ακόμη... αποκαλυπτική.

sharon

Ιούλιος 1990: Η Σάρον Στόουν ετοιμάζεται να γίνει σταρ στην «Ολική Επαναφορά» του Πολ Βερχόφεν και ντύνεται μόνο με τα απαραίτητα για το ανάρπαστο εξώφυλλο του Playboy.

fenn

Δεκέμβριος 1990: Η Σέριλιν Φεν - σταρ μιας εποχής και μόνο - φτάνει στο χριστουγεννιάτικο τεύχος του Playboy ως πρωταγωνίστρια του «Twin Peaks». Γυμνή ή ντυμένη θα χανόταν λίγο μετά για πάντα.

2

Οκτώβριος 1993: Αν είσαι ο Τζέρι Σάινφελντ μπορείς να βρεθείς και στο εξώφυλλο ενός περιοδικού που δεν περίμενες ποτέ. Παράξενη, αλλά ευφυής επιλογή, αν σκεφτεί κανείς την επιτυχίας μια σειράς - φαινόμενο.

drew

Ιανουάριος 1995: Η Ντρου Μπάριμορ, στα 19 της χρόνια ποζάρει γυμνή, αποδεικνύοντας πως ήταν έτοιμη για όλα. Ενα χρόνο μετά ο Στίβεν Σπίλμπεργκ θα της έστελνε ένα σημείωμα γράφοντας «Cover up» και το περιοδικό με τις γυμνές της φωτογραφίες καλυμμένες...

leslie

Φεβρουάριος 1996: Δεν είναι παρωδία! Ο Λέσλι Νίλσεν φτάνει από την επιτυχία του «Naked Gun» στο όχι και τόσο γυμνό εξώφυλλο του Playboy.

theron

Μάιος 1999: Η Σαρλίζ Θερόν βρίσκεται στο εξώφυλλο του Playboy χωρίς τη θέλησή της, λίγο πριν το «The Cider House Rules» βγει στο σινεμά, με μια γυμνή φωτογράφηση που είχε κάνει χρόνια πριν. Ασκησε μήνυση κατά του περιοδικού, αλλά το δικαστήριο δικαίωσε το περιοδικό.

daryl

Noέμβριος 2003: Η Ντάριλ Χάνα, στα 43 της χρόνια ποζάρει ολόγυμνη στο εξώφυλλο του Playboy με αφορμή την κυκλοφορία του «Kill Bill» του Κουέντιν Ταραντίνο, κάνοντας κάτι που έπρεπε να είχε κάνει εδώ και χρόνια...

marge

Νοέμβριος 2009: Η Μαρτζ Σίμπσον ποζάρει γυμνή στο εξώφυλλο ενός συλλεκτικού τεύχους. Ανεκτίμητο!

Δείτε ακόμη: