Φεστιβάλ / Βραβεία

28 ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στις 28ες Νύχτες Πρεμιέρας

στα 10

To Flix ξεφυλλίζει το ωρολόγιο πρόγραμμα του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και σημειώνει για εσάς τα SOS του φετινού προγράμματος.

Flix Team
28 ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στις 28ες Νύχτες Πρεμιέρας

Το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας θα διεξαχθεί φέτος από τις 28 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 9 Οκτωβρίου 2022.

To Flix ξεφυλλίζει το ωρολόγιο πρόγραμμα του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και επιλέγει 28 ταινίες που πρέπει να δείτε οπωσδήποτε.

decision to leave

Aπόφαση Φυγής (Decision to Leave) του Παρκ Τσαν-Γουκ
Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, 21.45, Δαναός 1

Ενας αστυνομικός ερευνά το μυστηριώδη θάνατο ενός ευκατάστατου μεσήλικα. Η νεαρή χήρα του, μια όμορφη Κινέζα νοσοκόμα, γίνεται η βασική ύποπτος της υπόθεσης. ΟΟταν εντέλει αποφανθεί πως πρόκειται για αυτοκτονία, η σχέση μεταξύ εκείνης και του αστυνόμου πυκνώνει, μέχρι που ένας δεύτερος θάνατος επαναφέρει τις υποψίες εναντίον της. Συνεχίζοντας από το σημείο που σταμάτησε στην «Υπηρέτρια», ο Παρκ Τσαν-Γουκ εξακολουθεί να αγνοεί τα όρια μεταξύ κινηματογραφικών ειδών και με οδηγό την ταχυδακτυλουργική του κάμερα και το άψογο μοντάζ, δημιουργεί ένα γοητευτικό και εκθαμβωτικό νουάρ μελόδραμα – ίσως την καλύτερη δουλειά του από το «Oldboy». Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών. Ταινία Εναρξης του Φεστιβάλ.

Rule 34

Κανόνας 34 (Rule 34) της Τζούλια Μουράτ
Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, 21.45, Αστορ

Φοιτήτρια ποινικού δικαίου και ακτιβίστρια υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων το πρωί, online σεξεργάτρια τα βράδια, η νεαρή Σιμόνε αρχίζει να βαδίζει σε ανεξερεύνητα μονοπάτια όταν ανακαλύπτει ότι την ελκύει ο σαδομαζοχισμός και οι πιο βίαιες ερωτικές συμπεριφορές. Μέχρι που οι πειραματισμοί της αρχίζουν να φλερτάρουν με τον κίνδυνο. Ειλικρινείς σκηνές πορνογραφικού σεξ, η πρωτοεμφανιζόμενη Σολ Μιράντα ατρόμητη σε ένα ρόλο που απαιτεί απ’ αυτή μεγάλη τόλμη, ένας ανοιχτόμυαλος στοχασμός για το τι σημαίνει να διεκδικείς την κυριότητα στο σώμα, τις επιθυμίες και τις ηδονές σου: αυτή είναι η θαρραλέα, προκλητική και γεμάτη ιδέες ταινία που κέρδισε τη Χρυσή Λεοπάρδαλη στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Ακατάλληλη για ανηλίκους.

godard

Γκοντάρ (Godard Seul le Cinéma) του Σιρίλ Λετί
Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, 19.30, Δαναός 2

Ελάχιστες προσωπικότητες είναι τόσο άρρηκτα συνυφασμένες με την κινηματογραφική τέχνη όσο ο Γκοντάρ. Και κανείς δεν την καθόρισε, δεν τη ριζοσπαστικοποίησε, δεν την έκανεπαντιέρα και δεν την προβόκαρε ενίοτε όσο ο πατριάρχης της Νουβέλ Βαγκ, σε βάθος μιας καριέρας μυθικής που γαλουχήθηκε στα Cahiers du Cinema και εκτινάχθηκε από τα αναλογικά χρόνια των 60s, όπου τα πάντα στον κόσμο άλλαζαν, έως τις μέρες της ψηφιακής μας πραγματικότητας. Ενα ντοκιμαντέρ απαραίτητο και μαζί σημαδεμένο από τον πρόσφατο θάνατο του μέγιστου δημιουργού, το οποίο αντικρίζει με δέος το ανεξίτηλο στίγμα του και σκιαγραφεί τη γραμμή κατά την οποία οι έννοιες Γκοντάρ και σινεμά ταυτίζονται.

victim

Θύμα (Victim) του Μπέιζιλ Ντίερντεν
Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, 17.45, Αστορ

Οταν στη Βρετανία οι γκέι ερωτικές σχέσεις θεωρούνταν ακόμα αδίκημα, το «Θύμα», υπήρξε όχι μόνο η πρώτη αγγλόφωνη ταινία που τόλμησε να ξεστομίσει τη λέξη «ομοφυλόφιλος», αλλά και μια θαρραλέα κίνηση καριέρας από έναν σκηνοθέτη θρυλικών κωμωδιών και έναν ανερχόμενο ζεν πρεμιέ. Πολλοί συνάδελφοί του απέρριψαν τρομοκρατημένοι το ρόλο του παντρεμένου δικηγόρου που πέφτει θύμα εκβιασμού λόγω των σεξουαλικών του προτιμήσεων, όμως ο Ντερκ Μπόγκαρντ επιβίωσε πεισματικά για να μετατραπεί σταδιακά σε gay icon. Διατηρώντας ακέραιο το σασπένς των νουάρ καταβολών του, το «Θύμα» κατέρριψε τα υποτιμητικά στερεότυπα και έβγαλε το αγγλικό σινεμά μια για πάντα από την «ντουλάπα». Από το 1961, κορωνίδα του φετινού αφιερώματος «Queer Brittania».

tramps

Ταραξίες! (Tramps!) του Κέβιν Χέγκι
Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, 21.30, Αστυ

Ξεπήδησαν τέλη των 70s, από τις στάχτες της πανκ και τις πιο σκυθρωπές γειτονιές του Λονδίνου, για να δείξουν στον κόσμο γύρω τους πώς να ονειρεύεται, πώς να δημιουργεί, πώς να διασκεδάζει, πώς να απελευθερώνεται. Φαντασμαγορικά πλάσματα της νύχτας, περήφανοι queer δανδήδες που λάτρευαν τον Μπόουι, τους Roxy Music και την εξεζητημένη γκαρνταρόμπα, οι Νεορομαντικοί δημιούργησαν ένα βραχύβιο αλλά σαρωτικό πολιτιστικό κίνημα, που επέδρασε μεταμορφωτικά στη μουσική, τις εικαστικές τέχνες, τη μόδα και σύστησε το underground στις μάζες, πριν ανοίξει φτερά και πετάξει μακριά από τη γκρίζα θατσερική Αγγλία. Αυτή είναι η ιστορία τους. Προλογίζει ο μουσικοκριτικός Μάρκος Φράγκος

moonage daydream

Moonage Daydream του Μπρετ Μόργκεν
Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, 21.00, Vllage Cinemas @ The Mall

Ντοκιμαντέρ χωρίς όμοιο στο είδος του, το «Moonage Daydream» δεν είναι ένα απλό χρονικό για τη ζωή και το έργο του Ντέιβιντ Μπόουι. Είναι μια φαντασμαγορική υπερπαραγωγήεμπνευσμένη από τη φιλοσοφία και την πολιτιστική κληρονομιά του, η οποία λειτουργεί ωςεντυπωσιακή οπτικοακουστική εμπειρία. Με τις ευλογίες της οικογένειας του τραγουδοποιού (που επέτρεψε για πρώτη φορά πρόσβαση στο εκτενές αρχείο του), ο σκηνοθέτης σταχυολόγησε ένα ογκώδες υλικό από ανέκδοτα ντοκουμέντα. Επιπλέον, επιστράτευσε τον ΤόνιΒισκόντι, θρυλικό παραγωγό του Μπόουι, προκειμένου να επιμεληθεί το remastering στατραγούδια που ακούγονται στην ταινία, ενώ πραγματοποιήθηκε πολύμηνη επεξεργασία στονήχο της. Αποτέλεσμα; Μια αστρονομική επίθεση στις αισθήσεις που μπορεί να λειτουργήσειαυστηρά στη μεγαλύτερη δυνατή οθόνη και με τα καλύτερα ηχεία που υπάρχουν. Ό,τι θαβιώσουν, δηλαδή, οι θεατές της πολυαναμενόμενης (και ειδικής) αυτής προβολής

the menu

Το Μενού (The Menu) του Μαρκ Μάιλοντ
Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, 22.00, Δαναός 1

Νεαρό ζευγάρι επισκέπτεται πριβέ εστιατόριο σε απομονωμένο νησί, για να απολαύσει – με λιγοστούς ακόμα προνομιούχους – το εκλεκτικό μενού γευσιγνωσίας που έχει ετοιμάσει αποκλειστικά γι’ αυτούς ένας διεθνούς φήμης σεφ. Μόνο που δίπλα στις σπάνιες γαστριμαργικές ηδονές, ο αινιγματικός σεφ (Ρέιφ Φάινς) επιφυλάσσει στους καλομαθημένους επισκέπτες μερικές σοκαριστικές εκπλήξεις προορισμένες να αναστατώσουν τους εκλεπτυσμένους ουρανίσκους τους – και όχι μόνο! Αφού μας άνοιξε την όρεξη σκηνοθετώντας κάποιες από τις πιο δημοφιλείς σειρές της μικρής οθόνης («Game of Thrones», «Succession»), ο Μαρκ Μάιλοντ μετακομίζει στη μεγάλη για να μας σερβίρει ένα ακαταμάχητο κυρίως πιάτο κοφτερής κοινωνικής σάτιρας και λαχταριστού τρόμου που θα σας κάνει να γλείφετε τα δάχτυλά σας.

ennio

Ennio του Τζουζέπε Τορνατόρε
Σάββατο 1 Οκτωβρίου, 19.30, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Οταν ο βραβευμένος με Όσκαρ δημιουργός του «Σινεμά ο Παράδεισος» έπεισε τον κορυφαίο συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής του 20ού αιώνα να του παραχωρήσει on camera μια εφ’ όλης της ύλης εξιστόρηση της καριέρας και ζωής του, «ντύνοντας» με τις διηγήσεις του ένα εκπληκτικό αρχειακό υλικό που ο Τορνατόρε είχε ήδη στα χέρια του, το σεβαστικό ντοκιμαντέρ του απέκτησε ξεχωριστό βάρος. Όταν, για λογαριασμό της ταινίας, μερικοί από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες και μουσικούς στον κόσμο έσπευσαν να υποκλιθούν κι αυτοί με τη σειρά τους στο μεγαλείο του Ένιο Μορικόνε, το ντοκιμαντέρ πήρε τις διαστάσεις συναρπαστικής ανακεφαλαίωσης σε ένα έργο κεφαλαιώδους πολιτιστικής σημασίας. Έγινε ο απαραίτητος και ταιριαστά επικός φόρος τιμής στον άνθρωπο που, με τους ήχους του, άλλαξε για πάντα τον τρόπο που βλέπουμε σινεμά. Οι 28ες Νύχτες Πρεμιέρας φιλοξενούν το «Ennio» σε μια μοναδική και μεγαλεπήβολη προβολή. Παρουσία του Μάρκο Μορικόνε, γιου του μεγάλου συνθέτη, του παραγωγού του ντοκιμαντέρ, Τζιάνι Ρούσο, και του Αλεσάντρο Ντε Ρόσα, επίσημου βιογράφου του Μορικόνε. Θα προηγηθεί συναυλία με συνθέσεις του Eνιο Μορικόνε από το «Stavros Lantsias Quartet» Σταύρος Λάντσιας: πιάνο, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος: τρομπέτα & flugelhorn, Μιχάλης Καλκάνης: κοντραμπάσο, Μιχάλης Καπηλίδης: τύμπανα

Manhattan 607

Μανχάταν (Manhattan) του Γούντι Αλεν
Σάββατο 1 Οκτωβρίου, 18.00, Ιντεάλ

Ενας ύμνος στη Νέα Υόρκη αλλά και στην ίδια τη χιμαιρική αναζήτηση της αγάπης, το «Μανχάταν» είναι η πιο κομψή δημιουργία του Γούντι Άλεν, με τις μελωδίες του Γκέρσουιν σε απόλυτη αρμονία με την ασπρόμαυρη φωτογραφία του Γκόρντον Γουίλις, να συνθέτουν μια σχεδόν φαντασιακή εικόνα του σκηνοθέτη για τη λατρεμένη του πόλη. Περισσότερο από ποτέ, ο Αλεν σκύβει με κατανόηση πάνω από τις ανθρώπινες ατέλειες, εξισορροπώντας το άψογο κωμικό timing με μια βαθιά μελαγχολία, καθώς ξεδιπλώνει το γαϊτανάκι των σχέσεων ανάμεσα στον ήρωα που υποδύεται και τις γυναίκες που τον περιτριγυρίζουν (Ντάιαν Κίτον, Μάριελ Χέμινγουεϊ, Μέριλ Στριπ). Από το αφιέρωμα New Hollywood.

loving highsmith

Ερωευμένη Χάισμιθ (Loving Highsmith) της Ευα Βίτια
Σάββατο 1 Οκτωβρίου, 19.15, Δαναός 2

Μέσα από τις σελίδες ενός κρυφού ημερολογίου, συνεντεύξεις με ανυποψίαστους συγγενείς και αποκαλύψεις από φίλους, το ντοκιμαντέρ φωτίζει τα κενά μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας στο έργο της Πατρίτσια Χάισμιθ. Εχοντας ως αφετηρία το «Κάρολ», η Βιτία χαρτογραφεί μια μοναχική διαδρομή από το Τέξας μέχρι την Ελβετία, με ενδιάμεσους σταθμούς τους λεσβιακούς έρωτες που διαμόρφωσαν την καριέρα της πρωθιέρειας του λογοτεχνικού ψυχολογικού θρίλερ η οποία, όπως οι ήρωές της, επέλεξε να κρυφτεί σε διπλές ζωές προτού επιβληθεί μεγαλοπρεπώς στην εποχή και τα πάθη της. Παρουσία της σκηνοθέτη.

La Maman et la Putain

Η Μαμά και η Πουτάνα του Ζαν Εστάς
Κυριακή 2 Οκτωβρίου, 18.00, Ιντεάλ

Ό,τι έχετε ακούσει γι’ αυτήν τη μυθική ταινία είναι αλήθεια. Το φιλμ του Ζαν Εστάς προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων όταν κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο στις Κάννες το 1973, συζητήθηκε όσο ελάχιστες δημιουργίες του μεταπολεμικού γαλλικού σινεμά και με το πέρασμα του χρόνου απέκτησε την αίγλη ενός cult αριστουργήματος. Μια διεισδυτική σπουδή στις ανθρώπινες επαφές και το σεξ, όπως προκύπτει από τις προσπάθειες ενός νεαρού ήρωα (Ζαν-Πιερ Λεό) να καταλάβει βαθύτερα και να προσεγγίσει περισσότερο τις γυναίκες.Ενα φιλμ με μερικά από τα πιο συγκλονιστικά διαλογικά μέρη που ειπώθηκαν ποτέ, χαρακτήρες και καταστάσεις που σοκάρουν με την αμεσότητά τους κι έναν ολόκληρο διαλογισμό γύρω από τις έννοιες της δέσμευσης, της αφοσίωσης, της κατανόησης και της ζήλιας. Προβάλλεται στην πρόσφατα αποκατεστημένη ψηφιακή κόπια με την οποία επανακυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στις αίθουσες του εξωτερικού. Από το αφιέρωμα στον Ζαν Εστάς.

le bleu du caftan

Το Μπλε Καφτάνι (The Blue Caftan) της Μαριάμ Τουζανί Κυριακή 2 Οκτωβρίου, 19.30, Δαναός

Σε μια από τις παλαιότερες συνοικίες του Μαρόκου, ένα παντρεμένο ζευγάρι συντηρεί ένα παραδοσιακό ραφείο και μαζί έναν γάμο από τον οποίο κάθε ερωτική διάθεση έχει παρέλθει. Εκείνη πασχίζει με την υγεία της και το πόσο της λείπει λίγη τρυφερότητα. Εκείνος παλεύει με την καταπιεσμένη ομοφυλοφιλία του. Κι ένας νεαρός μαθητευόμενος έρχεται να τρυπώσει καταλυτικά ανάμεσά τους. Ενας κόσμος αγάπης ως απάντηση σε μια αναχρονιστική πραγματικότητα. Τρεις άνθρωποι που εφευρίσκουν πώς να συνυπάρξουν κόντρα στα σκληρά προστάγματα της ζωής. Αυτή την ιστορία διηγείται με τρυφερότητα, ήρεμη συγκίνηση και δύο θαυμάσιες πρωταγωνίστριες η Μαριάμ Τουζανί, κερδίζοντας το βραβείο FIPRESCI στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα των Καννών.

the terence davies rilogy

Η Τριλογία του Τέρενς Ντέιβις (The Terence Davies Trilogy)
Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, 22.00, Δαναός 1

Πριν το όνομά του γίνει συνώνυμο του πιο ιδιοσυγκρασιακού και χαμηλόφωνα σπουδαίου δημιουργού σε ολόκληρο το βρετανικό σινεμά, ο Τέρενς Ντέιβις ξεκινούσε μια σεμνή και μοναχική σκηνοθετική πορεία, μέσα από τρεις αυτοβιογραφικές και σύντομης διάρκειας ταινίες. Ονειρική, ποιητική και βαθιά προσωπική, η «Τριλογία» του άρχισε το 1976 και ολοκληρώθηκε μέσα σε επτά χρόνια, ιχνηλατώντας την πορεία ενός άντρα από την παιδική ηλικία και την ενηλικίωση μέχρι το γήρας, καθώς παλεύει με την αυστηρή, θεοσεβούμενη ανατροφή του, την καταπιεσμένη του ομοφυλοφιλία και την ατέρμονη μοναξιά τού να είναι διαφορετικός. Eνα αριστουργηματικό τρίπτυχο μικρού μεγέθους αλλά μεγάλης ευαισθησίας. Από το αφιέρωμα Queer Brittania.

heaven's gate

Η Πύλη της Δύσεως (Heaven's Gate) του Μάικλ Τσιμίνο
Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, 19.00, Αστυ

Γεννήθηκε μέσα από τα πιο κακόφημα γυρίσματα στην ιστορία του σινεμά (για τα οποία έχουν γραφτεί βιβλία και γυριστεί ντοκιμαντέρ), οδήγησε σε χρεοκοπία ένα από τα μεγαλύτερα στούντιο του Χόλιγουντ, σήμανε το οριστικό τέλος της περιόδου εύνοιας και απόλυτου καλλιτεχνικού ελέγχου που απολάμβαναν για ολόκληρη την προηγούμενη δεκαετία οι Αμερικανοί δημιουργοί και καταδίκασε τον οσκαρούχο σκηνοθέτη του «Ελαφοκυνηγού» σε ανυποληψία. Η καταραμένη αυτή δημιουργία αποτελεί, παρ’ όλα αυτά, ένα μεγαλεπήβολο και θεόπικρο αριστούργημα που ξεσκεπάζει τα πραγματικά γεγονότα της εξόντωσης ενός μεγάλου αριθμού μεταναστών από τους γαιοκτήμονες βαρόνους του Γουαϊόμινγκ, τον 19ο αιώνα, συγκεντρώνοντας ένα ζηλευτό επιτελείο ηθοποιών όπως ο Κρις Κριστόφερσον, ο Τζεφ Μπρίτζες, η Ιζαμπέλ Ιπέρ, ο Κρίστοφερ Γουόκεν και ο Τζον Χερτ. Η ταινία προβάλλεται στην οριστική, director’s cut μορφή της και σε ψηφιακή αποκατάσταση. Από το αφιέρωμα New Hollywood.

L'Immensita

Απέραντη Αγάπη (L' Immensita) του Εμανουέλ Κριαλέσε
Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, 22.00, Δαναός 1

Στη Ρώμη του ‘70, μια μητέρα διοχετεύει στα τρία της παιδιά όση αγάπη λείπει από τον άχαρο γάμο της. Το μεγαλύτερο, η Αντριάνα, είναι ένα κορίτσι που θα ήθελε να είναι αγόρι και το οποίο, κάθε φορά που νιώθει ξένο από τον γύρω κόσμο, καταφεύγει στη φαντασία του, στα τραγούδια του Αντριάνο Τσελεντάνο και της Ραφαέλα Καρά, στα κρυφά αισθήματά του για ένα άλλο κορίτσι και στην αγκαλιά της ανοιχτόμυαλης μάνας του, ξένης κι αυτής στα μάτια του συντηρητικού περίγυρου. Με θεσπέσια πρωταγωνίστρια την Πενέλοπε Κρουζ, ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου ιταλικού σινεμά υπογράφει ένα λυτρωτικά αυτοβιογραφικό και φαντασμαγορικό δράμα για το πώς ο ίδιος διεκδίκησε τη σεξουαλική ταυτότητα και διαφορετικότητά του σε μια εποχή ανέτοιμη ακόμη να δεχτεί κάτι τέτοιο.

huesera

Η Τελετή των Οστών (Huesera) του Μισέλ Γκάρζα Σερβέρα
Σάββατο 1 Οκτωβρίου, 22.30, Ιντεάλ
Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, 22.00, Τριανόν

Νεαρό ζευγάρι περιμένει επιτέλους το πρώτο του παιδί. Μόνο που η αρχική ευτυχία επισκιάζεται όταν η μέλλουσα μητέρα καταλαμβάνεται από δυσοίωνα οράματα όπου πρωταγωνιστούν απόκοσμες φιγούρες. Ανάμεσα στον οικιακό τρόμο του «The Babadook» και το φολκλόρ του «La Llorona», το ατμοσφαιρικό αυτό ντεμπούτο ανανεώνει ιδιοφυώς το μοτίβο της εγκυμοσύνης ως υπέρτατο σύμβολο σωματικού τρόμου. Καθώς η ηρωίδα χάνει σταδιακά τον εαυτό της προκειμένου να ανταποκριθεί στις καταπιεστικές προσδοκίες των γύρω της και στο «καθήκον» της ως μητέρα, η ταινία μετατρέπεται σε ανατριχιαστική αλληγορία για το δικαίωμα της γυναίκας στο σώμα της. Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα.

plus que jamais

Πιο Πολύ από Ποτέ (Plus que Jamais) της Εμιλι Ατέφ
Τρίτη 4 Οκτωβρίου, 19.30, Ιντεάλ

Νεαρή γυναίκα με ανίατη ασθένεια ανακαλύπτει το μπλογκ ενός άντρα με παρόμοια μοίρα, ο οποίος ζει στη Νορβηγία και μοιάζει συμφιλιωμένος με το δικό του επικείμενο τέλος. Οταν εκείνη επιλέγει να πάρει τη μοίρα στα χέρια της και να ταξιδέψει για να τον συναντήσει, ο σύντροφός της (Γκασπάρ Ουλιέλ, στον τελευταίο του ρόλο) αδυνατεί να πάρει ψύχραιμα την απόφασή της. Όσο αβανταδόρικος κι αν φαίνεται ο κεντρικός ρόλος, η Βίκι Κριπς της «Αόρατης Κλωστής» τον αγκαλιάζει με περισσή εσωτερικότητα και είναι πραγματικάστοιχειωτική, σε μια ελεγεία που ανακαλύπτει τον χαμένο χρόνο μιας ζωής που διακόπτεται απότομα σε λυτρωτικές σιωπές. Mια από τις πιο συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές του πρόσφατου Φεστιβάλ Καννών. Στο πλαίσιο της Νύχτας Γαλλοφωνίας του TV5 Monde.

the lost

Ο Χαμένος Βασιλιάς (The Lost King) του Στίβεν Φρίαρς
Τρίτη 4 Οκτωβρίου, 19.30, Δαναός 1

Το 2012, η ερασιτέχνης ιστορικός Φιλίπα Λάνγκλεϊ, σε πείσμα της ακαδημαϊκής κοινότητας που την περιφρονεί, είναι πεπεισμένη πως έχει βρει το σημείο όπου θάφτηκε η σορός του Ριχάρδου του 3ου, τα ίχνη της οποίας έχουν χαθεί εδώ και 500 χρόνια. Και ο δις υποψήφιος για Όσκαρ Στίβεν Φρίαρς, σταθερός τελευταία στη μεταφορά αληθινών ιστοριών, εντοπίζει σε εκείνη του «Χαμένου Βασιλιά» έναν σύγχρονο θρίαμβο της επιμονής κόντρα σε μεγαλόσχημα αναχώματα. Στιβ Κούγκαν και Τζεφ Πόουπ επιστρέφουν ως σεναριακό δίδυμο ταινίας του σπουδαίου δημιουργού, μετά την οσκαρική «Philomena», μπολιάζουν με βρετανικό χιούμορ την εξ ορισμού δραματική αναζήτηση ενός χαμένου θησαυρού και προσφέρουν στη Σάλι Χόκινς την ευκαιρία να λάμψει ξανά σε μια ιστορία γυναικείας ενδυνάμωσης.

emily

Emily της Φράνσις Ο' Κόνορ
Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, 19.00, Ιντεάλ

Η Εμα Μακί του «Sex Education» ενσαρκώνει αξέχαστα την Εμιλι Μπροντέ, μία από τις κορυφαίες πένες που έβγαλε ποτέ η Μεγάλη Βρετανία, η οποία παρότι χάθηκε πρόωρα στην ηλικία των τριάντα, πρόλαβε στο μεταξύ να υπογράψει τα κλασικά «Ανεμοδαρμένα Ύψη». Και η πολύπειρη ηθοποιός Φράνσις Ο’Κόνορ («Α.Ι.: Τεχνητή Νοημοσύνη») περνά αριστοτεχνικά για πρώτη φορά πίσω από την κάμερα, σημειώνοντας μια από τις αναπάντεχες κινηματογραφικές εκπλήξεις για φέτος: ένα ελεγειακό και παλλόμενο από συναίσθημα δράμα εξαιρετικής καλαισθησίας το οποίο μεταφράζει τον γοτθικό ρομαντισμό της ηρωίδας σε κάτι αισθαντικό και ολότελα μοντέρνο, «ντύνοντάς» τον ατμοσφαιρικά με τις μουσικές ενός εκ των σημαντικότερων συνθετών στο σύγχρονο σινεμά, του Άμπελ Κορζενιόφσκι («Ενας Άνδρας Μόνος»).

All the President's Men 607

Ολοι οι Ανθρωποι του Προέδρου (All the President's Men) του Αλαν Τζ. Πάκουλα
Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, 19.00, Αστυ

Στο απόγειο του πολιτικού σινεμά των 70s, και με νωπό το τραύμα του Βιετνάμ, ο Αλαν Πακούλα σπεύδει να αναδιατυπώσει το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ ενόσω ακόμα αυτό «έκαιγε», μέσα από τα μάτια του δημοσιογραφικού διδύμου που το έφερε στο φως. Υπό την καθοδήγησή του, οι Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Ντάστιν Χόφμαν βυθίζονται σε ένα θρίλερ υποβλητικού ύφους και απόλυτης προσήλωσης στις καθοριστικές εκείνες λεπτομέρειες που έμελλε τελικά να ωθήσουν τον Νίξον σε παραίτηση και την πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ στο ναδίρ της ψυχροπολεμικής περιόδου. Οκτώ υποψηφιότητες για Οσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας, κερδίζοντας από τα μεγάλα μόνο αυτό του Διασκευασμένου Σεναρίου. Προλογίζουν οι δημοσιογράφοι Ελίζα Τριανταφύλλου από το Inside Story και Θοδωρής Χονδρόγιαννος από τους Reporters United. Από το αφιέρωμα New Hollywood.

la nuit du 12

Η Νύχτα της 12ης (La Nuit du 12) του Ντομινίκ Μολ
Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, 22.00, Δαναός 1

Μια κρύα νύχτα του χειμώνα, σε μια μέχρι πρότινος φιλήσυχη κωμόπολη, ένα νεαρό κορίτσι βρίσκεται φρικτά δολοφονημένο και δύο αστυνομικοί μετατρέπουν σε εμμονή τους την επίλυση του απεχθούς εγκλήματος, αγνοώντας το προσωπικό κόστος που αναμένεται να επιφέρει η έρευνά τους. Ακολουθώντας αριστοτεχνικά την παράδοση θρίλερ όπως το «Zodiac» του Ντέιβιντ Φίντσερ και το «Memories of Murder» του Μπονγκ Τζουν-Χο, ο βραβευμένος με Σεζάρ, Ντομινίκ Μολ, ανοίγει τον φάκελο και ανακινεί συναρπαστικά τις λεπτομέρειες μιας από τις πιο αινιγματικές υποθέσεις στα πρόσφατα αστυνομικά χρονικά.

all the beauty and the bloodshed

Ολη η Ομορφιά και η Αιματοχυσία (All the Beauty and the Bloodshed) της Λόρα Πόιτρας
Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, 19.30, Ιντεάλ

Ο πολυσυζητημένος Χρυσός Λέοντας του φετινού Φεστιβάλ Βενετίας αφηγείται την ταραχώδη ζωή και το έργο της κορυφαίας φωτογράφου Ναν Γκόλντιν. Ταυτόχρονα, όμως, καταγράφει τον επίμονο αγώνα της να ξεσκεπάσει την δυναστεία μεγιστάνων φαρμακοβιομηχάνων που κρυβόταν πίσω από τη θανατηφόρα επιδημία οπιοειδών OxyContin η οποία στοίχισε τη ζωή σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Με ένα πολλαπλά συγκλονιστικό φιλμ, η βραβευμένη με Όσκαρ δημιουργός διηγείται πώς ένας άνθρωπος μετέτρεψε το προσωπικό του τραύμα σε σανίδα σωτηρίας για τους άλλους, αποδεικνύοντας ότι το να αλλάξεις τον κόσμο είναι η μεγαλύτερη μορφή τέχνης και η ύστατη πολιτική πράξη. Μια από τις ταινίες της χρονιάς.

aftersun

Aftersun της Σάρλοτ Γουέλς
Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, 22.30, Αστορ

Μια γυναίκα θυμάται τις διακοπές που πέρασε μικρή, με τον χωρισμένο πατέρα της, στη διάρκεια ενός καλοκαιριού χαμένου βαθιά στη μνήμη, αλλά καθοριστικού και για τους δυο. Το «Aftersun» είναι μια ταινία που παρακολουθείς χαμογελαστός στην αρχή και γλυκύτατα δακρυσμένος στο τέλος. Είναι το είδος του μικρού, μαγικού φιλμ που αφήνει μεγάλα, τρυφερά σημάδια μέσα σου. Είναι το ωραιότερο ντεμπούτο των τελευταίων ετών και ο πιο συγκινητικός λόγος για να θυμάται κανείς κινηματογραφικά το 2022. Υπέροχοι πρωταγωνιστές του, η πρωτοεμφανιζόμενη Φράνκι Κόριο και ο Πολ Μέσκαλ του «Normal People». Βραβείο της Επιτροπής στο Δεκαπενθήμερο Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών.

De Humani Corporis Fabrica

Περί της Δομής του Ανθρώπινου Σώματος (De Humani Corporis Fabrica) των Βερενά Παραβέλ, Λουσιάν Καστένγκ-Τέιλορ
Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, 21.45, Δαναός 2
Σάββατο 8 Οκτωβρίου, 21.30, Δαναος 2

Αναμφίβολα σοκαριστική δημιουργία, το νέο ντοκιμαντέρ των σκηνοθετών του πολυβραβευμένου «Leviathan» εισβάλλει στα έγκατα των νοσοκομείων για μια κυριολεκτική και μεταφορική κατάδυση στα σπλάχνα της ανθρώπινης ύπαρξης. Με ανατριχιαστικό υλικό από το εσωτερικό ευάλωτων σωμάτων κατά τη διάρκεια κάθε είδους χειρουργικών επεμβάσεων, με τους γιατρούς να τελούν φύλακες ενός απόκοσμου καθαρτηρίου και τους διαλόγους τους να προσφέρουν εκλάμψεις κατάμαυρου χιούμορ, το φιλμ δοκιμάζει τις αντοχές του θεατή και μαζί τα όρια του σινεμά τεκμηρίωσης και των φιλοσοφικών του προεκτάσεων. Είμαστε απλώς ένα κομμάτι πληγωμένης σάρκας ή η θνητότητά μας είναι απλώς ένας λόγος να γιορτάσουμε θριαμβευτικά, όπως μας καλεί το απρόσμενο φινάλε;

The Godfather 607

Ο Νονός (The Godfather) του Φράνσις Φορντ Κόπολα
Κυριακή 9 Οκτωβρίου, 18.00, Ιντέάλ

Μια μεγαλοφυής οικογενειακή saga, μια όπερα της βίας, ένα έπος κλειστών χώρων, μία αλληγορία της Αμερικής, ένα αριστοτεχνικό γκανγκστερικό δράμα σαιξπηρικών διαστάσεων, και ένα φιλμ το οποίο άλλαξε για πάντα την ιστορία του σύγχρονου σινεμά. Οτιδήποτε κι αν γράψει κανείς για την ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα, εξακολουθεί να μην είναι αρκετό. Πενήντα χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του, ο «Νονός» δεν παύει να προκαλεί το δέος που οφείλει κανείς να έχει αντικρίζοντας ένα πραγματικό έργο τέχνης. Τρία Οσκαρ (Καλύτερης Ταινίας, Αʹ Ανδρικής Ερμηνείας και Διασκευασμένου Σεναρίου) από 11 συνολικά υποψηφιότητες. Η ταινία προβάλλεται στην ψηφιακή αποκατάσταση που έγινε φέτος για τον εορτασμό των 50 χρόνων της. Προλογίζει ο κριτικός κινηματογράφου Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος. Από το αφιέρωμα New Hollywood.

The Banshees Of Inisherin

Τα Πνεύματα του Ινίσεριν (The Banshees of Inisherin) του Μάρτιν ΜακΝτόνα
Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, 22.00, Δαναός 1
Κυριακή 9 Οκτωβρίου, 19.30, Τριανόν

Ο σκηνοθέτης του «Τρεις Πινακίδες Εξω από το Eμπινγκ στο Μιζούρι» ξανασμίγει το εξαιρετικό πρωταγωνιστικό δίδυμο του «Αποστολή στη Μπριζ», βάζοντας τους Κόλιν Φάρελ και Μπρένταν Γκλίσον να ερμηνεύσουν μοναδικά δυο παλιόφιλους, σε ένα μικρό νησί της Ιρλανδίας, και να ηγηθούν της χιονοστιβάδας γεγονότων που προκαλεί η μυστηριώδης διάλυση της φιλίας τους. Από αυτό το φαινομενικά ασήμαντο συμβάν, ο καταξιωμένος Μάρτιν ΜακΝτόνα εμπνέεται μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς: μια ιλαροτραγωδία κατάμαυρου χιούμορ, σαρδόνιων διαλόγων και απρόσμενης συγκίνησης για τα όρια της ελευθερίας και της ατομικής βούλησης, το βάρος της ευθύνης μας απέναντι στους άλλους και τις βαθιές ειρωνείες της ανθρώπινης κατάστασης. Βραβείο σεναρίου και ανδρικής ερμηνείας (Κόλιν Φάρελ) στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας.

bros

Bros του Νίκολας Στόλερ
Κυριακή 9 Οκτωβρίου, 21.45, Ιντέάλ

Ηδη κατοχυρωμένο στη χολιγουντιανή Βίβλο ως η πρώτη στουντιακή ταινία που γεννήθηκε από την πένα ενός ανοιχτά ομοφυλόφιλου σεναριογράφου και έχει στο καστ (σχεδόν)αποκλειστικά ΛΟΑΤΚΙ+ ηθοποιούς, το «Bros» αφηγείται την ιστορία δύο γκέι ανδρών που αποφεύγουν με κάθε τρόπο να δεσμευτούν σε μια σχέση, μέχρι που δοκιμάζουν να ταφτιάξουν μεταξύ τους. Ο σκηνοθέτης του «Όταν Με Παράτησε η Σάρα» και του «Σηκωτός για τη Συναυλία», Νικ Στόλερ, και ο αστείρευτος Μπίλι Άιχνερ επικαλούνται κλασικές ρομαντικές κομεντί, αλλά με έναν μαγικό τρόπο ανατρέπουν και ταυτόχρονα επιβεβαιώνουν τα στερεότυπα, υπογράφοντας την κωμωδία της χρονιάς. Ένα διεισδυτικό, ξεκαρδιστικό και βαθιά κινηματογραφικό ρομάντζο για την εποχή του Grindr.

The Last Picture Show

H Tελευταία Παράσταση (The Last Picture Show) του Πίτερ Μπογκντάνοβιτς
Κυριακή 9 Οκτωβρίου, 22.00, Τριανόν

Ο ταινιοφάγος Πίτερ Μπογκντάνοβιτς, πνευματικό παιδί της Νουβέλ Βαγκ, αφού ακολούθησε τα βήματα των Γάλλων ομολόγων του που μεταπήδησαν από την κριτική στη σκηνοθεσία, έφτασε εδώ να καταθέσει το πρώτο σπουδαίο δείγμα γραφής του στο φρέσκο ακόμη κίνημα του Νέου Χόλιγουντ. Μια συνεισφορά καθοριστική, που έθεσε ασύγκριτα ψηλά τον πήχη για τις μελλοντικές ιστορίες ενηλικίωσης που θα κατέκλυζαν το σινεμά, μέσα από την αδιέξοδη πορεία μιας παρέας εφήβων που βαλτώνουν σε μια παρακμιακή πόλη του αμερικανικού Νότου. Καστ-καταλύτης, με τους Τζεφ Μπρίτζες, Σίμπιλ Σέπερντ, Τζόζεφ Μπότομς, Ελεν Μπέρνστιν, Κλόρις Λίτσμαν και Μπεν Τζόνσον να διαπρέπουν, και τους δύο τελευταίους να κερδίζουν δύο από τα οκτώ συνολικά Όσκαρ που διεκδίκησε το φιλμ. Από το αφιέρωμα New Hollywood.


Το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας θα διεξαχθεί φέτος από τις 28 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 9 Οκτωβρίου 2022. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο cinemagazine στο επίσημο site των Νυχτών Πρεμιέρας, στην επίσημη σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook, στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram και το Twitter.