Φεστιβάλ / Βραβεία

18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Ενας «Τερματισμός» ικανός να σε κάνει να ξεκινήσεις από την αρχή

στα 10

Η Ελιάνα Αμπραβανέλ ακολουθεί τέσσερις αναπάντεχους μαραθωνοδρόμους, σε μια μικρή ταινία για τις μεγάλες αφετηρίες της ζωής.

18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Ενας «Τερματισμός» ικανός να σε κάνει να ξεκινήσεις από την αρχή

Η μοναδική σχέση που δημιουργεί η Ελιάνα Αμπραβανέλ με τους ήρωες των ντοκιμαντέρ της πρωταγωνιστεί και εδώ, στον «Τερματισμό» που έρχεται τρία χρόνια μετά το συναρπαστικό «Roughcut» για να αφηγηθεί την σαν πολύτιμο μάθημα ζωής ιστορία τριών μαραθωνοδρόμων που τρέχουν κόντρα στις συμβατικές έννοιες της ηλικίας, της φυσικής δύναμης, της νίκης ή της ήττας.

Ο Ιδομενέας είναι ένας εύρωστος Κρητικός που τρέχει τον Αυθεντικό Μαραθώνιο ξυπόλητος, φορώντας αρχαιοελληνική πανοπλία. Ξεκίνησε συστηματικά το τρέξιμο το 2006, όταν ανένηψε απρόσμενα από κώμα 22 ημερών, ενώ η οικογένειά του είχε χάσει κάθε ελπίδα και είχε ξενοικιάσει το διαμέρισμά του.

Ο Αντώνης είναι ένας βοσκός του παλιού καιρού, που ανακάλυψε το ταλέντο του στο τρέξιμο όταν προσπέρασε κατά λάθος ένα λύκο που του είχε κλέψει ένα πρόβατο. Οι κάτοικοι της Εράτυρας στην ορεινή Κοζάνη τον έχουν για τρελό, αλλά αυτός δεν δίστασε να φτάσει μέχρι και το μαραθώνιο του Ρότερνταμ για να αποδείξει στον εαυτό του ότι η ζωή δεν αρχίζει και τελειώνει στη στάνη.

Ο Στέλιος είναι ο γηραιότερος Ελληνας μαραθωνοδρόμος, που μοιάζει να τρέχει πρόσω ολοταχώς προς την αθανασία. Σκοπός του να μπει στο βιβλίο Γκίνες ως ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος του κόσμου.​

Διαβάστε ακόμη: 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: «I Am Dublin», αυτά είναι τα φαντάσματα της Ευρώπης

Τερματισμός 607 Ο Στέλιος

Αυτό που ενώνει τους τρεις άντρες δεν είναι μόνο η περασμένη ηλικία τους, ούτε μόνο η «τρέλα» τους να θέλουν να συμμετέχουν στο Μαραθώνιο και να τερματίσουν όπως όλοι οι υπόλοιποι, νεότεροι συναθλητές τους. Καθώς η Αμπραβανέλ τους παρακολουθεί στην καθημερινότητά τους και τις ώρες της προπόνησής τους, μοναχικούς ήρωες μιας ξεχασμένης Ελλάδας και στοχαστές μιας δικής τους αναζωογονητικής φιλοσοφίας, είναι φανερό πως η ευθεία γραμμή πάνω στην οποία τρέχουν και οι τρεις είναι ανάγκη τους να συνεχίζουν ακόμη και όταν όλα γύρω τους τους λένε να σταματήσουν.

Οι εξομολογήσεις τους είναι αφοπλιστικές. Οι ιστορίες που τους οδήγησαν στο τρέξιμο μοιάζουν βγαλμένες από βιβλίο φαντασίας. Η απλότητα με την οποία αντιμετωπιζουν τους μικρούς ή μεγάλους θριάμβους τους σε ισοπεδώνει. Η σοφία που χαρίζουν απλόχερα - όχι ως διδαχή, αλλά ως απόσταγμα ζωής - είναι πιο πολύτιμη από κάθε βιβλίο. Η γραφικότητά τους δεν είναι παρά αυτό που τους κάνει να ξεχωρίζουν. Ο τρόπος με τον οποίο ντρέπονται κάθε φορά που στρέφονται στην κάμερά ενώ μέσα τους το νιώθεις ότι φουσκώνουν από περηφάνια, σε κάνει συνεχώς να χαμογελάς. Και η διαρκής διάθεση αυτοσαρκασμού τους, ένα δείγμα «πολιτισμού» εκεί όπου ποτέ δεν φανταζόσουν ότι θα το βρεις.

Διαβάστε ακόμη: 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονικής: 72 ελληνικές ταινίες - καθρέφτης μιας χώρας σε κρίση

Τερματισμός 607 Ο Ιδομενέας

Η Ελιάνα Αμπραβανέλ δεν κινηματογραφεί τον αγώνα παρά μόνο για ελάχιστα λεπτά. Ισως γιατί ξέρει πως ο πραγματικός μαραθώνιος ξεκινάει όταν έχεις κόψει το νήμα του τερματισμού και πρέπει να ξεκινήσεις ξανά από την αρχή. Κρατώντας το focus στα πρόσωπα και τα ανθεκτικά κορμιά του Ιδομενέα, του Στέλιου και του Αντώνη, «κλέβει» στιγμές από την προπόνησή τους και τους συστήνει πριν απ' όλα ως μαραθωνοδρόμους της ζωής.

Τερματισμός 607 Ο Αντώνης

Και κάπως έτσι, μέσα από τις διαδρομές των ηρώων του, ο «Τερματισμός» γίνεται αυτή η μικρή ταινία για τις μεγάλες αφετηρίες της ζωής, το πορτρέτο μιας Ελλάδας που από το Βορρά μέχρι το Νότο μοιάζει να αποτελείται από ανείπωτες ιστορίες επιβίωσης, μια υπενθύμιση για όσους θεώρησαν πως ήρθε η ώρα να εγκαταλείψουν και ταυτόχρονα η επιστροφή μιας δημιουργού που με τρυφερότητα και απενοχοποιημένο χιούμορ συνεχίζει να κάνει το προσωπικό κάτι που να αφορά όλους και το προφανές να μοιάζει με κάτι ξεχωριστό.

Ο «Τερματισμός» της Ελιάνα Αμπραβανέλ προβάλλεται την Κυριακή 13 Μαρτίου στις 18.00 στο Ολύμπιον και την Τρίτη 15 Μαρτίου στις 15.00 στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης


Το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διεξάγεται από τις 11 ως τις 20 Μαρτίου 2016. Το Flix βρίσκεται εδώ για να σας μεταφέρει καθημερινά όλα όσα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις αίθουσες.

Διαβάστε ακόμη: