Flix at home

Τι βλέπουμε στο σπίτι τη Δευτέρα, 7 Αυγούστου

στα 10

Aν μείνετε μέσα απόψε, το Flix σας προτείνει τις καλύτερες ταινίες, διαθέσιμες σε τηλεόραση και πλατφόρμες.

Τι βλέπουμε στο σπίτι τη Δευτέρα, 7 Αυγούστου

Η ομάδα του Flix επιλέγει για εσάς ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να βρεθεί σε τηλεόραση, πλατφόρμες και φεστιβάλ.


Hidden life

«Μία Κρυφή Ζωή» (A Hidden Life, 2019) του Τέρενς Μάλικ

Ο Φραντς και η Φραντσίσκα είναι αγρότες κι είναι ερωτευμένοι. Πιστεύουν στον Θεό και στη φροντίδα του, είναι αγαπημένοι με τους συγγενείς τους και με τους συντοπίτες τους. Κάνουν μια μικρή ζωή, μια «κρυφή» ζωή, εκείνη που περνά απαρατήρητη στη ροή της Ιστορίας. Εκτός αν κάποιος κάνει μια ανατροπή. Ο πόλεμος ξεκινά, ο Χίτλερ κερδίζει έδαφος κι ο Φραντς καλείται στο στρατό. Μόνο που δεν μπορεί να το δεχτεί. Δεν μπορεί να υπογράψει πίστη στον αυταρχικό ηγεμόνα που ο ίδιος θεωρεί παράφρονα και καταστροφικό. Κι έτσι, με τη συγκατάθεση της γυναίκας του και με οδύνη και των δυο, κατατάσσεται, αλλά δηλώνει αντιρρησίας συνείδησης: κι αυτή η απόφαση μπορεί να έχει μόνο μία κατάληξη.

Μπορεί να είναι ποιητής, ένας σκηνοθέτης που πάντα μοιάζει να εξετάζει τα ανθρώπινα από ψηλά, όμως είναι κι ένας άνδρας που ζει στην εποχή του: κι αυτή τη φορά, ο Τέρενς Μάλικ καρφώνεται στη γη, κυριολεκτικά και μεταφορικά και θυμίζει τι σημαίνει ο φασισμός και ποιες είναι οι αληθινές, απλές, ανθρώπινες αρχές. Διαβάστε αναλυτικά την κριτική του Flix

H ταινία προβάλλεται στις 22.00 στην ΕΡΤ2

πολυξένη main

«Πολυξένη» (2017) της Δώρας Μασκλαβάνου

Με μια ιστορία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ανάμεσα στην εκμετάλλευση και στην αγάπη, η Δώρα Μασκλαβάνου, στην τρίτη της σκηνοθετική δουλειά (μετά τα «Κι Αύριο Μέρα Είναι» και «Κι αν Φύγω... θα Ξανάρθω»), αναλαμβάνει να δώσει συνέχεια σ' αυτό το μάλλον δυσεύρετο είδος σινεμά στην Ελλάδα, το δράμα εποχής που στοχεύει στο να επικοινωνήσει με το πλατύ κοινό. Και το καταφέρνει, με τρόπο στιβαρό, συναισθηματικό και με μια μελαγχολική ομορφιά.

Αυτή είναι η ιστορία της Πολυξένης, ενός κοριτσιού που μεγαλώνει στο ορφανοτροφείο της Καβάλας ώσπου, το 1955, να το υιοθετήσει το ζεύγος Σεριάδη, επιφανείς και εύποροι Κωνσταντινουπολίτες χωρίς παιδιά. Οσο η Πολυξένη μεγαλώνει στην Πόλη, η ζωή της είναι ευλογημένη και προστατευμένη. Οταν οι θετοί γονείς της φύγουν απ' τη ζωή, η ελληνική κοινότητα θα κάνει ό,τι μπορεί για να καρπωθεί την κληρονομιά της Πολυξένης και να την εξοστρακίσει, να γίνει μια γυναίκα πολύ ξένη απέναντι στη θέση όπου προσπάθησε ν' ανήκει, απέναντι στην αγάπη που της δόθηκε με όρους συμβολαιογράφου.

Με την αγέρωχη Κάτια Γκουλιώνη πρωταγωνίστρια, η Δώρα Μασκλαβάνου στήνει ένα στιβαρό, mainstream δράμα εποχής, σε αναζήτηση αποδοχής κι αγάπης Διαβάστε αναλυτικά την κριτική του Flix

H ταινία προβάλλεται στις 21.00 στον ΑΝΤ1

babylon

«Βαβυλώνα» (Babylon, 2022) του Ντάμιεν Σαζέλ

Στο Χόλιγουντ, το φαρ γουεστ μιας εκκολαπτόμενης βιομηχανίας του κινηματογράφου, στα τέλη της δεκαετίας του '20, στο κέντρο της ερημιάς, ένας όμορφος νέος, ο Μεξικανός Μάνι, περιμένει ένα φορτηγό: πρέπει να μεταφέρει έναν ελέφαντα, φερμένο από την αφρικανική ζούγκλα, όχι σε κάποιο στούντιο για μια περιπετειώδη ταινία, αλλά σε μια έπαυλη μεγιστάνα παραγωγού, για ένα πάρτι πολλάκις πιο περιπετειώδες από ταινία. Ζωντανή τζαζ από μια ξεσηκωτική μπάντα μαύρων μουσικών, σαμπάνια ρέουσα, ναρκωτικά άφθονα, χορός παγανιστικής τελετής, βίτσια, κακοποιήσεις, εκβιασμοί και βιασμοί.

Σ' αυτό το σύμπαν, ο Ντέιμιεν Σαζέλ, του «Whiplash», του «First Man», του «La La Land», θα προσγειώσει τούς ήρωές του, για ν' αφηγηθεί μια ιστορία ταυτόσημη με το σινεμά, για το σινεμά. Εκεί θα φτάσει ο σούπερ σταρ Τζακ Κόνραντ, για πρώτη φορά αντιμέτωπος με την παρακμή του, ο πολυμήχανος Μάνι, τυχοδιώκτης που ονειρεύεται δουλέψει σε στούντιο και γι' αυτό το λόγο θ' αποκηρύξει τη μεξικανική ταυτότητά του και θα υποδυθεί τον Ισπανό και η Νέλι ΛαΡόι με το ολοσδιόλου κατασκευασμένο προφίλ, η ατρόμητη στάρλετ που ρίχνεται σε όλα, στους ρόλους της, στον τζόγο, στο όπιο, στη διασημότητα, με αυτοκαταστροφικό πάθος. Στη μετάβαση από το βωβό σινεμά στο ομιλούν, από την αφάνεια στο πυροτέχνημα, από την ανέχεια στα σουρελιστικά πλούτη κι από τη μοναξιά στη βαθύτερη μοναξιά, οι τρεις ήρωες θα γίνουν το όχημα για την πιο πληθωρική, εκθαμβωτική ταινία της χρονιάς.

Μετά το «La La Land», ο Ντέιμιεν Σαζέλ υπογράφει έναν ακόμα φόρο τιμής στον κινηματογράφο, πιο ογκώδη από ελέφαντα, πιο ελαφρύ από τη σκόνη του χρόνου. Διαβάστε την αναλυτική κριτική του Flix

H ταινία προβάλλεται στις 22.45 στο Cosmote Cinema 1

marcel the shell

«Marcel the Shell With Shoes On» (2021) του Ντιν Φλάισερ-Καμπ

Βασισμένη σε μια σειρά από μικρού μήκους ταινίες stop motion animation που κυκλοφόρησαν στα φεστιβάλ και μετά στο YouTube πριν μια δεκαετία περίπου, το «Marcel, the Shell with Shoes on» έχει ως κεντρικό του ήρωα, βεβαίως, τον Μαρσέλ, ένα μικρό κοχύλι. Ο Μαρσέλ, που μιλά με τη φωνή της Τζένι Σλέιτ που θέλεις να την αγκαλιάσεις με όλα σου τα χέρια, ζει με τη γιαγιά του, την Κόνι και τον Αλαν, τη μικρή σκόνη που έχουν ως κατοικίδιο.

Η πρώτη παιδική ταινία της A24 είναι ακαταμάχητη κι έφτασε μέχρι τα Οσκαρ! Διαβάστε περισσότερα

Η ταινία είναι διαθέσιμη σε TVOD στη Vodafone TV

Mud

«Ενα Καλοκαίρι» (Mud, 2013) του Τζεφ Νίκολς

Ο 14χρονος Έλλις, ζει σε ένα πλωτό σπίτι, στις όχθες ενός ποταμού στο Άρκανσας, με τους γονείς του. Ένα πρωί το σκάει από το σπίτι, για να συναντήσει τον καλύτερο του φίλο, Νέκμπον. Τα δύο αγόρια λαχταρούν να εξερευνήσουν μια βάρκα που είδαν ψηλά στα δέντρα, στις όχθες του Μισισιπή, απομεινάρι μιας τρομερής πλημμύρας. Σκαρφαλώνουν για να ανακαλύψουν ότι κάποιος ήταν εκεί πριν από αυτούς: βρίσκουν φρέσκο φαγητό μέσα στη βάρκα. Ακολουθούν τα χνάρια στην παραλία, και κάπως έτσι γνωρίζουν το Μαντ. Η εμφάνιση του προδίδει ότι χρειάζεται βοήθεια∙ υπόσχεται στα νεαρά αγόρια να τους δώσει τη βάρκα σε αντάλλαγμα για φαγητό. Κάπως έτσι θα ξεκινήσει μια φιλία μεταξύ τους. Θα μάθουν ότι ο Μαντ καταζητείται για φόνο, αλλά το μόνο που τον απασχολεί είναι να βρει την παλιά του αγάπη, Τζούνιπερ∙ και θα τον βοηθήσουν να τη συναντήσει ξανά.

Με τον νεαρό πρωταγωνιστή του «Δέντρου της Ζωής» Τάι Σέρινταν να κλέβει την παράσταση και την ιστορία να φέρνει στο νου κάτι τόσο κλασσικό και τυπικά αμερικάνικο όσο τις περιπέτειες του Χακλμπέρι Φιν, το «Mud» επιβεβαιώνει το εξαιρετικό ταλέντο του Τζεφ Νίκολς να κάνει το δικό του προσωπικό, μα και συνάμα απόλυτα προσβάσιμο σινεμά. Διαβάστε αναλυτικά την κριτική του Flix

Η ταινία είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα του CINOBO

Τhe Squid and the Whale

«Δεσμοί Διαζυγίου» (Τhe Squid and the Whale, 2005) του Νόα Μπόμπακ

Μπρούκλιν, 1980. Ο Μπέρναρντ είναι συγγραφέας που αντιμετωπίζει διπλή κρίση: κι έχει κολλήσει στη λευκή σελίδα και πλησιάζει την μεσήλικη φάση της ζωής του που αναθεωρεί τα πάντα. Η επί 17 χρόνια γυναίκα του, η Τζόαν, είναι κι εκείνη καθηγήτρια λογοτεχνίας που νιώθει ότι έχει παγιδευτεί στο γάμο της. Ενα πρωί καλούν τα παιδιά σε οικογενειακή σύσκεψη και τους ανακοινώνουν ότι χωρίζουν. Τα νέα χτυπούν διαφορετικά τον συνεσταλμένο έφηβο Γουόλτ, ο οποίος έχει μόλις αρχίζει να πειραματίζεται με τις ερωτικές ορμές του και πολύ διαφορετικά τον μικρότερο Φρανκ.

Ο Μπόμπακ (πολύ πριν την «Ιστορία Γάμου») είχε γράψει και σκηνοθετήσει αυτή την πικρή και τρυφερή δραμεντί, με πρωταγωνιστές-διαμάντια: Λόρα Λίνεϊ, Τζεφ Ντάνιελς, Τζέσι Αϊζενμπεργκ.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Netflix

Bella 607 2

«Bella» (2020) της Θέλγιας Πετράκη

Ελλάδα 1986-1987 λίγο πριν την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, λίγο πριν το τέλος του ψυχρού πολέμου. Στα μάτια της Ανθης η χώρα αλλάζει, ο κόσμος αλλάζει και μαζί τους ο Χρήστος μοιάζει να αλλάζει κι αυτός.

Η πολυβραβευμένη ταινία μικρού μήκους της Θέλγιας Πετράκη, με την συγκλονιστική ερμηνεία της Ελενας Τοπαλίδου, τον μεστό πολιτικό λόγο και την κατασκευή ενός κόσμου της δεκαετίας του 80, τόσο ειλικρινή και πιστού (κι όχι μόνο σκηνογραφικά και ενδυματολογικά) θα σας συναρπάσει. Διαβάστε περισσότερα για το Bella εδώ

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο ERTFLIX