Άποψη

Top Ten Flix 2012: Το νούμερο 6

στα 10

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2012.

Flix Team
Top Ten Flix 2012: Το νούμερο 6

Ο Ερωτας του Φεγγαριού (Moonrise Kingdom) του Γουές Αντερσον

Ο κόσμος των ενηλίκων είναι ένας κόσμος απογοήτευσης και προδοσίας. Από εκεί ο Σαμ και η Σούζι θα δραπετεύσουν για να ζήσουν τον πρώτο έρωτα, να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν τα δικά τους όνειρα, να χτίσουν νέους θεσμούς βασισμένους στην αθωότητα, το συναίσθημα και την τρέλα. Μόνοι τους σύμμαχοι, κάποιοι μεγάλοι που και οι ίδιοι δεν μεγάλωσαν ποτέ. Ο Γουές Αντερσον γκρεμίζει τη διεφθαρμένη εικόνα της Κοινωνίας, της Οικογένειας, της Εκκλησίας για να ξαναχτίσει (έστω στην άμμο) θεσμούς συντροφικότητας, αγάπης και πραγματικής πίστης, μέσα από μία εφηβική ιστορία αιώνιου ρομαντισμού, παστέλ εικόνων και vintage αναμνήσεων.

moon1

Power Points

Από τα χαρισματικά του πιτσιρίκια (τους Τζάρεντ Γκίλμαν και Κάρα Χέιγουορντ) που ερμηνεύουν τους ρόλους τους ως δύο τραγικοί σαιξπηρικοί ήρωες, ενώ ταυτόχρονα παραμένουν αθώα παιδιά, μέχρι όλους τους εξαιρετικούς δεύτερους χαρακτήρες, ο Γουές Αντερσον κατοικεί την παραλία του «Moonrise Kingdom» με ανθρώπους-σύμβολα που ξέρεις πολύ καλά, καταλαβαίνεις, νιώθεις. Μπιλ Μάρεϊ, Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Τίλντα Σουίντον, Τζέισον Σουόρτσμαν, Μπομπ Μπάλαμπαν - όλοι εξαιρετικοί μέσα στο φιξιόν, τραβηγμένο «σχήμα» τους, όλοι ικανοί να το σπάσουν με μια τους ατάκα. Ειδική μνεία στον Εντουαρντ Νόρτον, ο οποίος φοράει την στολή όσων μάθαμε να θεωρούμε loser με γενναιοδωρία, αλλά ακόμα περισσότερο στον Μπρους Γουίλις σ' έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας του.

moon2

Θα μείνει κλασική γιατί...

Εκτός από την ομορφιά των πλάνων, της παραμυθένιας σκηνογραφίας, των καρτουνίστικων κουστουμιών κρύβεται μια μεγάλη καρδιά που χτυπά σ' ένα γοητευτικά μελαγχολικό, πληγωμένο βάθος: οι πραγματικές μας οικογένειες, οι αληθινοί μας έρωτες, ο χωρίς φίλτρα εαυτός μας δεν έχει σε πάρα πολλά να κάνει με όσα βλέπουν οι άλλοι.

moon3

Γράψαμε στο Flix

Σχεδόν τόσο «ψεύτικο» όσο ο «Απίθανος Κος Φοξ» και μαζί το ίδιο τρυφερό, ρομαντικό, αξιαγάπητο, το «Μoonrise Kingdom» είναι η καλύτερη ταινία (με ηθοποιούς) του Γουές Αντερσον από την εποχή της «Οικογένειας Τενενμπάουμ». Με τον σκηνοθέτη να δίνει την ίδια σημασία στα αληθινά υπέροχα σκηνικά, στη σύνθεση του κάθε πλάνου, όσο και στην ιστορία και τα αισθήματά της, το φιλμ είναι μια αληθινή γιορτή για τα μάτια, ένα λεύκωμα από υπέροχες λεπτομέρειες που θες να χαζεύεις για ώρα, αν όχι να τις αποκτήσεις για να στολίσεις τον τοίχο σου, ή να τις φορέσεις. Διαβάστε ολόκληρη την κριτική εδώ.

Η σκηνή που δε θα ξεχάσουμε

C'est le temps de l'amour / le temps des copains / et de l'aventure

quand le temps va et vient / on ne pense á rien / malgré ses blessures...


.

Και κάτι ακόμη

Τελευταίος των ρομαντικών, ένα αιώνιο παιδί, αλλόκοτος σκηνοθέτης που επέβαλε το weird cinema ή σοβαρός παρατηρητής των κοινωνικών θεσμών; Τι είδους πουλιού είναι ο Γουές Αντερσον; Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Flix στο 65ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών. Ανοιξη, ρετρό εικόνες σε κινηματογραφικά άλμπουμ, παιδικές ανασφάλειες, μελαγχολικοί έρωτες: ακούστε το mixtape των μουσικών του Γουές Αντερσον που ετοίμασε το Flix και σας το αφιερώνει! Tόση ομορφιά που να χωρέσει; Δείτε εναλλακτικές αφίσες του «Μoonrise Kingdom»!

Διαβάστε τις υπόλοιπες ταινίες που έχουμε μέχρι στιγμής αποκαλύψει στο Top Ten 2012 του Flix:

Ψηφίστε και εσείς για την καλύτερη ταινία του 2012. Μάθετε εδώ λεπτομέρειες για το πώς μπορείτε να συμμετάσχετε στην ψηφοφορία των αναγνωστών του Flix.