Ενημέρωση

Ταινίες για ένα αξέχαστο καλοκαίρι #9: «Καλοκαίρι με τη Μόνικα» του Ινγκμαρ Μπέργκμαν

στα 10

Επειδή μερικά από τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή ενός ανθρώπου ξεκινούν και τελειώνουν με το καλοκαίρι, για κάθε μέρα του Ιουλίου θυμόμαστε τις ταινίες που δεν ξεχάστηκαν με τον ερχομό του φθινοπώρου.

Ταινίες για ένα αξέχαστο καλοκαίρι #9: «Καλοκαίρι με τη Μόνικα» του Ινγκμαρ Μπέργκμαν

«Οχι, δεν γυρίζω πίσω. Θέλω το καλοκαίρι να συνεχίσει έτσι...»

Η επιθυμία της Μόνικα δεν έχει να κάνει με το καλοκαίρι ως εποχή, αλλά με το καλοκαίρι ως σύμβολο μιας φυγής από οτιδήποτε μπορεί να σε κρατάει εγκλωβισμένο σε μια σύμβαση μιας ανιαρής καθημερινής ζωής.

Summer With Monica 607

Αν καταφέρεις να το σκάσεις - έστω και για λίγο - μπορείς να προφασιστείς ότι βρήκες τον δικό σου παράδεισο, μπορείς να αφήνεις τις ώρες να περνούν μέσα στο ατελείωτο τίποτα και μπορείς να καπνίζεις με το αγόρι σου χωρίς κανείς να σε κοιτάζει περίεργα, ζώντας επιτέλους σαν μια σταρ του σινεμά που περιμένει υπομονετικά για το δικό της close-up.

Summer With Monica 607

H δική σου προσωπική επανάσταση έχει μόλις ξεκινήσει και το κέντρο της βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεσαι το κορμί σου, γυμνό κάτω από τον καυτό ήλιο σαν μια - ίσως την ισχυρότερη - διακήρυξη ανεξαρτησίας σε μια κατα μέτωπο επίθεση σε μια κοινωνία που σε θέλει μια γυναίκα που υπηρετεί την παράδοση, την προκαθορισμένη μοίρα μιας μάνας, μια ζωή σε χειμώνα.

Summer With Monica 607

Ακόμη και χωρίς τους επαίνους του Ζαν - Λικ Γκοντάρ, χωρίς τη φήμη που πήρε στην Αμερική με τον δωρεάν τίτλο «Monika, the Story of a Bad Girl», χωρίς το μύθο της πρώτης πραγματικά μπεργκμανικής ταινίας και χωρίς το σκανδαλιστικό παρασκήνιο που βρήκε τους Σουηδούς έκπληκτους μπροστά στην εικόνα ενός απελευθερωμένου κοριτσιού - συμβόλου για μια νέα εποχή, το «Καλοκαίρι με τη Μόνικα» είναι μια ταινία φτιαγμένη με τη σινεφίλ δίψα ενός μεγάλου δημιουργού και ταυτόχρονα με την λυσσασμένη πείνα για ζωή μιας ολόκληρης γενιάς που συνειδητοποιείται την Ανοιξη, βιώνει με θράσος όνειρο ενός αξέχαστου καλοκαιριού, προσγειώνεται στην απότομη πραγματικότητα το Φθινόπωρο και ωριμάζει νομοτελειακά το Χειμώνα.

Καλοκαίρι με τη Μόνικα (Sommaren med Monika) του Ινγκμαρ Μπέργκμαν (1953) / Πρωταγωνιστούν: Χάριετ Αντερσον, Λαρς Εκμποργκ


Διαβάστε και δείτε ακόμη:

Summer With Monica 607