Ενημέρωση

10 ομόφυλοι γάμοι που άλλαξαν την (τηλεοπτική) ιστορία της Αμερικής

στα 10

Από τα «Φιλαράκια» στο «Modern Family», μια μικρή ιστορία των ομόφυλων γάμων όπως την αφηγήθηκε η αμερικανική τηλεόραση.

10 ομόφυλοι γάμοι που άλλαξαν την (τηλεοπτική) ιστορία της Αμερικής

Περιμένοντας την επέκταση του σύμφωνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια που βρίσκεται υπό ψήφιση αυτή τη στιγμή στην ελληνική βουλή και - αν και ως χώρα ακόμη μακριά από τη νομιμοποίηση των ομόφυλων γάμων - συμφωνόντας με τη Τζούλιαν Μουρ που δήλωσε πρόσφατα πως η ισότητα στο γάμο δεν είναι το τέλος των αγώνων για την LGBT κοινότητα, «ξαναβλέπουμε» μερικά από τα πιο ιστορικά επεισόδια της αμερικανικής τηλεοπτικής ιστορίας που μας έμαθαν να μη φοβόμαστε και να μάθουμε να αγαπάμε τα ίσα δικαιώματα.

Διαβάστε ακόμη: 20 ταινίες που έκαναν το σινεμά να αισθάνεται...περήφανο!

Roc 607

Roc (1991)

O πρώτος ομόφυλος γάμος ever στην αμερικανική τηλέοραση συνέβη εδώ, στο «Roc» των αρχών του '90, όταν στο επεισόδιο όνομα και πράγμα «Can’t Help Loving That Man», ο θείος του Ροκ (o - Shaft - Ρίτσαρντ Ράουντρι) αποκαλύπτει στην οικογένεια του πως είναι γκέι και λίγο αργότερα παντρέυεται τον αγαπημένο του σε μια τελετή με οικοδεσπότη τον ίδιο τον Ροκ (Τσαρλς Σ. Ντάτον). Βραβείο GLAAD εκείνης της χρονιάς για τη θετική απεικόνιση της LGBT κοινότητας.



Roseanne (1995)

Roseanne 607

Οχι ότι θέλαμε αποδείξεις για την... πρωτοπορία της Ροζάν Μπαρ, αλλά εν έτει 1995 η οργάνωση ενός γκέι γάμου (όπου όλα θα πάνε στραβά...) ήταν μια ιστορική στιγμή. Δύο σεζόν πριν η Ροζάν είχε φιλήσει μια γυναίκα στο στόμα (!), αλλά ακόμη κι έτσι το ABC πρόβαλε το εν λόγω επεισόδιο λίγο πιο αργά για να αποφύγει το «σκάνδαλο».



Friends (1996)

Friends 607

Ναι, «αυτό με τον λεσβιακό γάμο» της πρώην του Ρος, σε μια πρωτοπόρα εκδοχή του out and loud που δεν βρήκε υποστηρικτές όλους τους υπεύθυνους του NBC, κερδίζοντας όμως 31.6 εκατομμύρια θεατές σε ένα και μόνο επεισόδιο. Στο ρόλο της τελετάρχου, η Κάντας Γκίνγκριτς (αδερφή της συντηρητικής πολιτικού Νιουτ Γκίνγκριτς), βρίσκει το ρόλο της στην τηλεόραση ως μια από τις σημαντικότερες ακτιβίστριες της LGBT κοινότητας της Αμερικής. Οταν η Φίμπι λέει «Θεέ μου, τώρα τα είδα όλα», λέει μια μεγάλη αλήθεια.



Queer as Folk (2002)

Queer as Folk 607

Πρώτος ομόφυλος γάμος σε αμερικάνικο δίκτυο για κεντρικούς χαρακτήρες μιας σειράς που έτσι κι αλλιώς κουβαλάει το δικό της ιστορικό βάρος στη σύγχρονη queer κουλτούρα. Ο γάμος της Λίντσεϊ (Τέα Γκιλ) και της Μέλανι (Μισέλ Κλούνι) προηγήθηκε αυτού των Μάικλ (Χαλ Σπαρκς) και Μπεν (Ρόμπερτ Γκαντ) ακριβώς πάνω στην αλλαγή της χιλιετίας.



Six Feet Under (2005)

Six Feet Under 607

Σε ένα από τα ωραιότερα φινάλε σειράς όλων των εποχών, ο Ντέιβιντ (Μάικλ Σ. Χολ) και ο Κιθ (Μάθιου Σεντ Πάτρικ) θα παντρευτούν σε μια ονειρική σκηνή, καθώς μαθαίνουμε πως όλοι οι ήρωες της σειράς θα τιμήσουν τον τίτλο της σειράς. Συγκινητικό, αν και κρατάει μόνο λίγα δευτερόλεπτα. [προσοχή: το βίντεο που ακολουθεί είναι το φινάλε της σειράς]



Brothers and Sisters (2008)

Brothers and Sisters 607

O πρώτος ομόφυλος γάμος στην καλωδιακή τηλεόραση έφερε τον Κέβιν (Μάθιου Ρις) και τον Σκότι (Λουκ ΜακΦάρλαν) σε όρκους αιώνιας ζωής, σε ένα από τα φινάλε σεζόν που έγραψαν τη δική τους ιστορία. To βίντεο μιλάει από μόνο του.



All my Children (2009)

All my Children 607

Σε μια από τις μεγαλύτερες πρωτιές στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης, μια καθημερινή σαπουνόπερα ξεπερνά τον εαυτό της (το πρώτο coming out του 2000 και το πρώτο λεσβιακό φιλί του 2003) με τον πρώτο ομόφυλο γάμο μεταξύ δύο γυναικών σε ώρα που σε άλλη εποχή θα είχε προκαλέσει επανάσταση. Η Μπιάνκα (Ιντεν Ρίγκελ) και η Ρις (Ταμάρα Μπράουν) μπορούν να είναι περήφανες...



Grey's Anatomy (2011)

Grey's Anatomy 607

Στο επεισόδιο «White Wedding», η Κάλι (Σάρα Ραμίρεζ) παντρεύεται την Αριζόνα (Τζέσικα Κάπσοου), σε έναν από τους ωραιότερους γάμους στην τηλεοπτική ιστορία. Τόσο αβίαστος που όταν χρόνια μετά το ζευγάρι βρίσκεται στα πρόθυρα του χωρισμού, καταλαβαίνεις πως το triviality του ομόφυλου γάμου είναι ακριβώς θέμα δικαιώματος και όχι υποχρέωσης.



The New Normal (2013)

The New Normal 607

Ακόμη ένα φινάλε μιας όσο να πεις παρεξηγημένης (και όχι για όλους τους λάθους λόγους) σειράς που γιορτάζει με έναν γκέι γάμο σε ατμόαφαιρα απόλυτης ευφορίας για μια Αμερική που αντέχει πλέον ακόμη και στην πιο σκληρή «διαφορά». Αρκεί να είναι σε συσκευασία sitcom, να κρατάει λίγο και να έχει και πλάκα!



Modern Family (2014)

Modern Family 607

Φυσικά και το «Modern Family» δεν περίμενε το επεισόδιο με τον γκέι γάμο (στο φινάλε του 5ου του κύκλου) για να αποδείξει τη σημασία του για την LGBT κοινότητα, αφού ήδη πριν είχε δοκιμάσει τις αντοχές του κοινού με το ομόφυλο ζευγάρι των Μιτς και Καμ, την υιοθεσία της κόρης τους και έναν ολόκληρο γκέι κόσμο στο πιο επιτυχημένο κωμικό prime time των τελευταίων χρόνων. Ο γάμος τους ήρθε ακριβώς τη στιγμή που ολόκληρη η Αμερική βρισκόταν σε πόλεμο για την νομιμόποίηση των ομόφυλων γάμων, ως μια ακόμη ισχυρή υπενθύμιση.



3 ΘΡΥΛΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΓΑΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

«Ολοι έχουν ανάγκη κάποιον για να γεράσουν μαζί. Δεν πρέπει λοιπόν όλοι να έχουν αυτήν την ευκαιρία;» / Αυτή η ατάκα ακούστηκε εν έτει 1991 από το στόμα της Σοφία (Εστέλ Γκέτι), στην προσπάθειά της να πείσει την Μπλανς (Μπλανς Ντεβερό) να δεχθεί την επιθυμία του αδερφού της να ενώσει τη ζωή του με τον συντροφό του. Τα πόσα χρωστάει η ιστορία του ακτιβισμού για τους ομόφυλους γάμους στα «Χρυσά Κορίτσια» δεν θα το μάθουμε ίσως ποτέ... [Διαβάστε εδώ περισσότερα για το θρυλικό επεισόδιο του «The Golden Girls»]



Σε ένα από τα πιο ξέφρενα politically incorrect επεισόδια του «The Simpsons», ο Χόμερ γίνεται υπουργός και αρχίζει να παντρεύει όλα τα γκέι ζευγάρια του Springfield, την ίδια ώρα που η αδερφή της Μαρτζ της εξομολογείται πως είναι λεσβία. Και κάπως έτσι μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το πως μια ολόκληρη μελέτη αποδεικνύει πως οι «Simpsons» έχουν βοηθήσει στη θετική απεικόνιση της LGBT κοινότητας στη σύγχρονη τηλεόραση.

The Simpsons 607


Σε μια από τις πιο ιστορικές στιγμές της αμερικανικής late night τηλεόρασης ο Κόναν Ο' Μπράιεν έγινε ο τελετάρχης του live γάμου του συνεργάτη του Σκοτ Κρόνικ και του συντρόφου του Ντέιβιντ Γκορσάιν. Ενα φιλί στον αέρα, μια δυνατή πολιτική δήλωση, ένας κόσμος που μερικές φορές αλλάζει πιο γρήγορα στην τηλεόραση από την πραγματική ζωή.


Διαβάστε ακόμη: