Ενημέρωση

Old Man Logan: Καμία πατρίδα για τους μελλοθάνατους (μεταλλαγμένους)

στα 10

Με αφορμή το κινηματογραφικό «Logan» του Τζέιμς Μάνγκολντ, ξεφυλλίζουμε τον κόσμο του «Old Man Logan», του κόμικ των Μαρκ Μίλαρ και Στιβ ΜακΝίβεν που προσέφερε την αρχική σκοτεινή, μελαγχολική, ελεγειακή πηγή έμπνευσης της ταινίας. Ξεχάστε τον Wolverine που ξέρατε.

Old Man Logan: Καμία πατρίδα για τους μελλοθάνατους (μεταλλαγμένους)

Είναι σχεδόν αδύνατο να του πιάσεις κουβέντα. Είναι ακόμη πιο δύσκολο να τον κάνεις να μιλήσει για το παρελθόν. Και είναι απλά αδιανόητο να τον κάνεις να αποκαλύψει τα αιχμηρά νύχια που όλοι ξέρουν ότι κρύβει μέσα στα χέρια του. Προς Θεού, μην τον αποκαλέσεις για κανένα λόγο «Wolverine».

Old Man Logan 607

Ο Λόγκαν του «Old Man Logan» είναι πλέον ένας απλός αγρότης, ο οποίος έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση τη μέρα που οι «κακοί» ενώθηκαν και σκότωσαν σχεδόν όλους τους υπερήρωες. Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς συνέβη, ούτε αν οι ήρωες είναι όντως νεκροί ή απλά επέλεξαν να εξαφανιστούν για να σώσουν τις ζωές τους. Απλά, πενήντα χρόνια μετά, ο κόσμος έχει κυριαρχηθεί από κάθε λογής εγκληματικό στοιχείο που αναμετρείται με τους ομολόγους του για την ολική επικράτηση, από μυστηριώδεις δυνάμεις της φύσης που απελευθερώνουν τέρατα ικανά (και με διάθεση) να βυθίσουν στα έγκατα της Γης ολόκληρες πόλεις και από μια διάχυτη έλλειψη ελπίδας ότι κάτι μπορεί πλέον να αλλάξει προς το καλύτερο.

Διαβάστε ακόμη: «Logan»: Οι Χιου Τζάκμαν, Πάτρικ Στιούαρτ και Τζέιμς Μάνγκολντ αποκλειστικά στην κάμερα του Flix

Old Man Logan 607

Old Man Logan 607

Σε αυτό τον κόσμο, ο Λόγκαν έχει βρει την δική του μικρή γωνία για να νιώθει ευτυχισμένος. Έχει μια σύζυγο και τρία υπέροχα παιδιά, έχει μια δουλειά που δεν του θυμίζει σε τίποτα το παρελθόν του, έχει την καθημερινή του κούραση να τον αποσπά από τα φαντάσματα των Χ-Men. Από εκείνη την μοιραία βραδιά που ο κόσμος κυριεύτηκε από το κακό, ο Λόγκαν έχει πάρει όρκο να μη χρησιμοποιήσει ποτέ ξανά τα νύχια του. Ακόμα και όταν απλοί μεθυσμένοι θαμώνες των φτηνών μπαρ τον ειρωνεύονται χωρίς φόβο. Ακόμα και όταν οι γαιοκτήμονες (απόγονοι του Μπρους – Hulk – Μπάνερ, οι οποίοι απαιτούν τον μηνιαίο φόρο για τη Γη που του παραχώρησαν) τον προκαλούν με στόχο να απελευθερώσουν έστω και ένα κομμάτι του κτήνους που (όλοι γνωρίζουν ότι) κρύβει μέσα του.

Όταν ένας τυφλός, αλλά ακόμα ικανός σκοπευτής, Hawkeye εμφανίζεται στην πόρτα του Λόγκαν με μία αποστολή που υπόσχεται να λύσει όλα τα οικονομικά προβλήματα του ίδιου και της οικογένειάς του, ο άλλοτε επικίνδυνος μεταλλαγμένος διστακτικά δέχεται να γίνει τα μάτια του πρώην Εκδικητή και να τον οδηγήσει στην άλλη άκρη της παλιάς Αμερικής για να παραδώσει ένα μυστηριώδες πακέτο. «Δεν είναι ναρκωτικά» τον βεβαιώνει ο Hawkeye. Ο Λόγκαν όμως γνωρίζει ότι, σε κάθε περίπτωση, το πραγματικό περιεχόμενο του πακέτου δεν είναι λιγότερο επικίνδυνο.

Διαβάστε ακόμη: Οχι πια Wolverine, μόνο «Logan»

Old Man Logan 607

Old Man Logan 607

Αυτά που περιμένουν τους δύο ήρωες στη διαδρομή και τον προορισμό τους, σε σενάριο του Μαρκ Μίλαρ και σκίτσο του Στιβ ΜακΝίβεν, εξιστορήθηκαν στα τεύχη 66-72 της μηνιαίας σειράς «Wolverine», με το φινάλε της ιστορίας να δίνεται στο ειδικό τεύχος «Wolverine Giant-Size Old Man Logan» τον Σεπτέμβριο του 2009. Ουσιαστικά, το «Old Man Logan» λειτούργησε ως μίνι-σειρά μέσα στον μηνιαίο τίτλο, κάτι που όχι μόνο αναβίωσε το ενδιαφέρον για την ευρύτερη υπερηρωική αφήγηση αλλά έδωσε και την δυνατότητα στους δημιουργούς να εξερευνήσουν μια διαφορετική, πιο σκοτεινή εκδοχή του ήρωα, ο οποίος έτσι κι αλλιώς καταδιωκόταν μόνιμα από τα φαντάσματα του παρελθόντος του.

Εδώ όμως η μοναχική του πορεία περιλαμβάνει πλέον και την οικογένειά του. Η έλλειψη φόβου έχει αντικατασταθεί από την ανησυχία για το μέλλον και την ασφάλεια των ανθρώπων που αγαπά. Τα μεταλλικά νύχια μέσα στα χέρια του Λόγκαν, το αποτέλεσμα των πειραμάτων του προγράμματος Weapon X, είναι ακόμα εκεί. Όσο όμως είναι κρυμμένα, ο Λόγκαν μπορεί να ελπίζει ότι είναι δυνατόν να ζήσει μια άλλη ζωή, πιο ταπεινός όσο ποτέ αλλά σε πλήρη ειρήνη με τους δαίμονές του. Ο Μίλαρ λατρεύει να ανακαλύπτει αυτή την πλευρά του τέως Wolverine και ο ΜακΝίβεν αριστεύει στην ρεαλιστική αποτύπωση ενός κάποτε υπερηρωικού σύμπαντος.

Διαβάστε ακόμη: Ποια ή τι, είναι η Λορα, η μικρή ηρωίδα στο «Logan»;

Old Man Logan 607

Old Man Logan 607

Ο κόσμος του Μίλαρ είναι ένας κόσμος όπου οι ήρωες, ως μοναχικοί πιστολέρο, προσπαθούν να επιβάλουν τον δικό τους ηθικό κώδικα, κάποιον έστω ηθικό κώδικα, απέναντι σε μια μηδενιστική κοινωνία όπου το παρελθόν, αν και μακρινό, εξακολουθεί να στοιχειώνει το παρόν μέσω της κληρονομιάς του.

Old Man Logan 607

Old Man Logan 607

Επιπλέον, η σχεδόν western προσέγγιση του Μίλαρ σε συνδυασμό με την συνεχή κίνηση των ηρώων του, μετατρέπει το «Old Man Logan» σε ένα απρόσμενο φόρο τιμής στον Mad Max που δεν κατεβάζει ταχύτητα από τεύχος σε τεύχος όσο οι δύο συνοδοιπόροι κυνηγιούνται από κλωνοποιημένους δεινόσαυρους που είναι οι νέοι ξενιστές θανατηφόρων εξωγήινων φορέων (όσοι γνωρίζουν τι εστί… «Venom» θα καταλάβουν), τέρατα από τα έγκατα της Γης που δε διστάζουν να καταβροχθίσουν κυριολεκτικά τους ανθρώπους που συναντούν στο διάβα τους, παλιούς φίλους σε νέους ρόλους υπέρ ή κατά των νέων συμφερόντων τους, ακόμα και συγγενείς τους (η κόρη του Hawkeye τυγχάνει να είναι και εγγονή του… Spider-Man) που θα πατήσουν επί πτωμάτων για να γίνουν και εκείνοι γρανάζια του νέου status quo. Όλα στον δρόμο για την παράδοση ενός πακέτου που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο ή απλά να τον παραδώσει τελειωτικά στον νέο του πρόεδρο: έναν Red Scull ντυμένο με την στολή του Captain America που γκρεμίζει κάθε ιδεώδες που μπορεί να είχε ακόμη σημασία.

Διαβάστε ακόμη: Make Mine Marvel: Ο πλήρης οδηγός του Κινηματογραφικού Σύμπαντος της Marvel

Old Man Logan 607

Old Man Logan 607

Ο κόσμος του Μίλαρ είναι μελαγχολικός, σκοτεινός αλλά και παράδοξα ηρωικός. Είναι ένας κόσμος όπου οι ήρωες, ως μοναχικοί πιστολέρο, προσπαθούν να επιβάλουν τον δικό τους ηθικό κώδικα, κάποιον έστω ηθικό κώδικα, απέναντι σε μια μηδενιστική κοινωνία όπου το παρελθόν, αν και μακρινό, εξακολουθεί να στοιχειώνει το παρόν μέσω της κληρονομιάς του. Σε αυτόν τον κόσμο, το πτώμα του Ant-Man μαρτυρά την μαύρη πτώση των ηρώων. Ταυτόχρονα, το σφυρί του Thor έχει αναχθεί σε λατρευτικό αντικείμενο για τις μάζες. «Οτιδήποτε αποφέρει χρήμα, δεν το σταματά η νέα τάξη» παρατηρεί ο ίδιος ο Λόγκαν. Σε μία Αμερική υπό την εξουσία του Ντόναλντ Τραμπ όπου ιδεώδη και ηθική διαστρεβλώνονται μέσα από το πρίσμα ενός νέου είδους «ηρωισμού», το όλο δυστοπικό σενάριο του Μίλαρ αποδεικνύεται ανατριχιαστικά επίκαιρο. Ο καθένας είναι πλέον μόνο με τον εαυτό του.

Το «Logan» του Τζέιμς Μάνγκολντ εμπνέεται από αυτή την ατμόσφαιρα του κόμικ για να προσφέρει στον Χιου Τζάκμαν την καλύτερη δυνατή έξοδο ως Wolverine. Οι αλλαγές στην ιστορία είναι φυσικά τεράστιες. Στην πρωτότυπη ιστορία των Μίλαρ και ΜακΝίβεν δεν υπάρχει ούτε Καθηγητής Χ (ποιος μπορεί να πει όχι όμως σε μία ακόμη εμφάνιση του Πάτρικ Στιούαρτ;), ούτε η νεαρή Λόρα (αν και στα τρέχοντα comics, το κορίτσι με το κωδικό όνομα «X-23» ήδη έχει αναλάβει επίσημα τον τίτλο του Wolverine), ούτε οι Reavers του Donald Pierce (αν και κάθε αναφορά στις κομιξικές δημιουργίες του Chris Claremont είναι πάντα ευπρόσδεκτη). Το κλίμα όμως είναι το ίδιο. Ο οδηγός Logan είναι ακόμα παρών. Η ανάγκη προστασίας μιας όποιας οικογένειας είναι εξίσου ισχυρή. Το βάρος του παρελθόντος είναι το ίδιο αβάσταχτο. Η μεταφορά ενός «πακέτου» προς κάποιον ελπιδοφόρο προορισμό εξακολουθεί να αποτελεί κοινό στοιχείο της αφήγησης. Και το κυριότερο, ο Λόγκαν προσπαθεί και στο χαρτί αλλά και στο σινεμά να ζήσει μια νέα ζωή, όσο κι αν αυτό είναι πραγματικά αδύνατο.

Διαβάστε ακόμη: Ανοίγοντας τον φάκελο «X-Men»

Old Man Logan 607

Old Man Logan 607

Old Man Logan 607

Στο τέλος βέβαια του «Old Man Logan», ο Wolverine επιστρέφει αναπόφευκτα με όλη την μανιασμένη, δολοφονική του μανία. Το κτήνος δηλώνει και πάλι με αίμα το «παρών» όμως αυτή τη φορά, το κάνει για να αλλάξει με τον δικό του τρόπο το μέλλον και να οδηγηθεί καβάλα στο άλογο, ως άλλος cowboy, στο ελπιδοφόρο ηλιοβασίλεμα. Ακόμα κι αν χρειαστεί να λερώσει τα ρούχα του με το αίμα των άλλων ή να παραβεί τους προσωπικούς του όρκους αλλά όχι τις αρχές του. Ο νέος κόσμος θέλει θυσίες. Αλλά ακόμη περισσότερο, χρειάζεται ελπίδα.

Old Man Logan 607

Το τέλος του φιλμικού «Logan» (χωρίς spoilers) είναι τελείως διαφορετικό. Αλλά και, κατά μία έννοια, δεν είναι. Μπορεί ο Hawkeye να μην είναι συνοδοιπόρος του Λόγκαν καθώς τα δικαιώματα του χαρακτήρα δεν ανήκουν στην ίδια εταιρεία με αυτά όλων των X-Men. Μπορεί ο κινηματογραφικός Λόγκαν να εξακολουθεί να καταφεύγει στην χρήση των μεταλλαγμένων δυνάμεών του, αν και όχι για ηρωικούς πια λόγους. Και, ναι, μπορεί να συμβαίνει αυτό στο τέλος. Όμως η αναζήτηση για την ελπίδα εξακολουθεί να είναι η κινητήριος δύναμη και των δύο αφηγήσεων. Αν και θα πρέπει να δείτε την ταινία για να μάθετε αν η εν λόγω αναζήτηση έχει όντως αίσιο τέλος. Μικρή θυσία, έτσι δεν είναι;

Το «Logan» προβάλλεται από την Πέμπτη, 2 Μαρτίου και στους ελληνικούς κινηματογράφους σε διανομή της Odeon.

Διαβάστε ακόμη:

Logan Imax Poster 607

Tags: Logan