Άποψη

Flix Top Ten - 2015: Το νούμερο 3

στα 10

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2015. Σήμερα, το φιλμ που βρίσκεται στην 3η θέση...

Flix Team
Flix Top Ten - 2015: Το νούμερο 3

Carol του Τοντ Χέινς

Για έναν σκηνοθέτη που ανέκαθεν εξερευνούσε τα όρια του queer σινεμά, το «Carol» είναι το ώριμο απόσταγμα του έργου του Τοντ Χέινς. Μια απίθανα όμορφη, mainstream λεσβιακή ερωτική ιστορία, σε πετυχημένη αντίστιξη με το «Brokeback Mountain» μιας δεκαετίας πριν, που λαμβάνει υπόψιν τις αλλαγές όχι μόνο στο σινεμά, αλλά κυρίως στην κραταιά αντιμετώπιση του «διαφορετικού». Ενα μόνο γυναικείο – και γι’ αυτό λιγότερο σαρκικό και πιο νοητικό – βαθύ ρομάντζο, ένα πολυδιάστατο μελόδραμα που πετά την τραγικότητα για να διαλέξει την αισιοδοξία, μια πολιτική αναφορά σ’ όσα ακόμα μένουν αδήλωτα και κρυφά και, πάνω απ’ όλα, μια ερωτική ιστορία που νιώθεις ότι μοιράστηκες και θέλεις να ξαναζήσεις.

Κάντε κλικ εδώ για όλα τα best of του 2015. Λίστες, στιγμές, αναμνήσεις, απροσδόκητα trivia, κι όλα όσα ήταν σινεμά (και τηλεόραση) τη χρονιά που τελειώνει...

Και μην ξεχνάτε: Flix Top Ten 2015: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς!

carol 607

Power Points

Από την καλλιτεχνική διεύθυνση μέχρι το σενάριο της Φίλις Νάγκι, από τις ερμηνείες της Κέιτ Μπλάνσετ και της Ρούνι Μάρα μέχρι τη μουσική του Κάρτερ Μπέργουελ, από τη Νέα Υόρκη του '50 μέχρι τις σιωπές που λένε περισσότερα από τα λόγια, από το μελαγχολικό βλέμμα του Τοντ Χέινς στη δική του εκδοχή πάνω στο χρόνο, τον έρωτα, την ελευθερία, το ίδιο το είδος του μελοδράματος - ένα κινηματογραφικό κομψοτέχνημα.

Carol 607

Θα μείνει κλασικό

Με τον τρόπο που έμεινε το «Brokeback Mountain», γιατί μέσα στην ακτιβιστική του μεγαλοσύνη για την αποδοχή του διαφορετικού μιλάει για έναν έρωτα από αυτούς που δεν μπορείς να ξεχάσεις ποτέ.

Carol 607

Γράψαμε στο Flix

Μέσα σ’ αυτό το τόσο πολυεπίπεδο πλέγμα ιδιοσυγκρασίας, νόρμας και έρωτα που φτιάχνει ο Τοντ Χέινς, οι δυο πρωταγωνίστριές του μεγαλουργούν. Η Ρούνι Μάρα, με μια παιδική συστολή, αφήνει το διαπεραστικό της βλέμμα, εκείνο που ξαφνικά μπορεί να δει την αλήθεια, να ισοπεδώνει επαναλαμβανόμενα κάθε άμυνα - καθόλου παράξενο που τιμήθηκε με το Βραβείο Γυναικείου Ρόλου στις Κάννες, για μια χαμηλών τόνων αλλά απίθανου ενστίκτου ερμηνεία. Κι η Κέιτ Μπλάνσετ απλώνει στην οθόνη όλη την κλίμακα της αλά Μέριλ Στριπ υποκριτικής της. Από τη στιλιστική και εκφραστική υπερβολή μιας Γκλόρια Σουάνσον (δεν είναι τυχαίο το πέρασμα του «Sunset Blvd.» από μια ανοιχτή τηλεόραση), όταν και η ηρωίδα της «παίζει» μ’ ένα πλαστό προσωπείο στην καθημερινότητά της, μέχρι το απόλυτο συναισθηματικό άδειασμα, το ρομαντικό πάθος, τον γυναικείο δυναμισμό, μια ερμηνεία που στην πραγματικότητα απογειώνεται αφότου τελειώσει η ταινία κι όλα τα κομμάτια του παζλ της ηρωίδας της πέσουν στη σωστή θέση.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την κριτική του Flix για το «Carol»

Carol 607

Και κάτι ακόμη

«Μήπως έχετε την εντύπωση ότι όταν μιλάμε για λεσβιακές ιστορίες, δε ζούμε ακόμα και σήμερα σε εξαιρετικά συντηρητικές εποχές; Δυστυχώς! Με σοκάρει ιδιαίτερα το γεγονός ότι το συζητάμε ακόμα, εν έτει 2015! Διαπραγματευόμαστε ακόμα αν αποδεχόμαστε ή όχι τις γκέι σχέσεις. Θα μου πείτε, εδώ διαπραγματευόμαστε ακόμα αν η γυναίκα έχει δικαίωμα στο σώμα της, στην αντισύλληψη ή την εγκυμοσύνη της! Αυτό που κατάφερε ο Τοντ, και ναι είχε την πλήρη εμπιστοσύνη μου εξ αρχής, είναι να παρουσιάσει με τα μάτια ανοιχτά την ερωτική ιστορία δύο γυναικών, χωρίς να τις εκθέτει. Διατηρώντας την αξιοπρέπειά τους. Παρουσιάζοντας στους θεατές μία ιστορίας αγάπης που ξεπερνά ακόμα και τα φύλα. Για μένα είναι σαν το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» - δύο άνθρωποι νιώθουν για πρώτη φορά τον έρωτα. Δεν έχει καμία απολύτως σημασία ότι πρόκειται για δύο γυναίκες, όσο το ότι απελευθερώνεται αυτό το ηφαιστιακό συναίσθημα μέσα τους για πρώτη φορά.» / Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Κέιτ Μπλάνσετ στο Flix για το «Carol»


H αντίστροφη μέτρηση του Flix για τις 10 καλύτερες ταινίες του 2015


Κάντε κλικ εδώ για όλα τα best of του 2015. Λίστες, στιγμές, αναμνήσεις, απροσδόκητα trivia, κι όλα όσα ήταν σινεμά (και τηλεόραση) τη χρονιά που τελειώνει...

Και μην ξεχνάτε: Flix Top Ten 2015: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς!