Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2021: «Last Visit» του Σπύρου Αλιδάκη

στα 10

Εν αναμονή του 44ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2021: «Last Visit» του Σπύρου Αλιδάκη

Η ταινία

Το Last Visit είναι ένας φόρος τιμής στον Λευτέρη Βογιατζή (1945 - 2013), ο οποίος αποτελεί έναν αδιαμφισβήτητο σταθμό στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου. Καθόρισε ανθρώπους, έργα, τη θεατρική μας αντίληψη, τη ροή του θεατρικού γίγνεσθαι. Καθόρισε και καθορίστηκε από το χώρο του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων. Aφησε έργο, μνήμες, αισθήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν και να αφορούν και να συγκινούν όσους τον γνώρισαν παλιότερα και όσους τον γνωρίζουν τώρα. Μέσω αυτής της περίεργα ονειρικής περιήγησης επιστρέφει για μια τελευταία φορά στον αγαπημένο του θεατρικό χώρο αποχαιρετώντας φίλους και συνεργάτες.

last visit 607

Ο σκηνοθέτης

Ο Σπύρος Αλιδάκης (γενν. 1977) είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. Η κινηματογραφική και θεατρική του καριέρα ξεκίνησε το 2002, ως βοηθός σκηνοθέτη δίπλα στον Λευτέρη Βογιατζή. Από το 2014 είναι υπεύθυνος στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων. Εχει σκηνοθετήσει ένα θεατρικό έργο, 7 μικρού μήκους ταινίες - αρκετές από τις οποίες έχουν πάρει μέρος σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Πρόσφατα ολοκλήρωσε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του και αυτή την περίοδο βρίσκεται στην προετοιμασία της επόμενης κινηματογραφικής και θεατρικής του παραγωγής.

Φιλμογραφία

2020 - Hommage | ντοκιμαντέρ
2017 - Facing Acropolis | μικρού μήκους
2013 - Myth | μικρού μήκους
2008 - Golgonooza | μικρού μήκους
2006 - Melancholy | μικρού μήκους
2005 - IN...OUT | μικρού μήκους
2003 - MOsunON | μικρού μήκους

last visit 607

4 ερωτήσεις για το «Last Visit»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία; Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Ημουν βοηθός σκηνοθέτη του Λευτέρη Βογιατζή για αρκετά χρόνια. Μετά το θάνατό του και μέχρι προσφάτως, ήμουν υπεύθυνος στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων. Πάνω από μια δωδεκαετία σε αυτό το θέατρο πραγματικά δεν το ξεχώριζα από το σπίτι μου. Ολοι όσοι είχαν μια σχέση με αυτό το χώρο καταλαβαίνουν πόσο έντονη είναι η παρουσία του ακόμα και τώρα. Πηγαία και σχεδόν αβίαστα μου βγήκε η ανάγκη για ένα τελευταίο αποχαιρετισμό μου προς αυτόν αλλά θα ‘θελα να πιστεύω και δικό του προς όλους όσους τον αγάπησαν. Μερικές φορές σκέφτομαι για τόσο σημαντικούς καλλιτέχνες που έχουν μαζέψει με κόπο τόσο πολύτιμο υλικό μια ολόκληρη ζωή (και πολλές φορές ξοδεύοντάς το), πώς θα ήταν αν τους δινόταν μια δεύτερη ευκαιρία στη τέχνη τους να το αξιοποιήσουν.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Το να κάνει ένας ψυχαναγκαστικός τύπος σαν και μένα σινεμά στην Ελλάδα σήμερα, υπό αυτές τις συνθήκες, είναι αφόρητα δύσκολο έως και μεταφυσικό!

last visit 607

Η ταινία σας θα κάνει πρεμιέρα εν μέσω μιας πρωτόγνωρης συνθήκης για τον κόσμο του σινεμά αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για την κατάσταση αυτή τη στιγμή αλλά και το μέλλον του σινεμά;

Είμαι από φύση εντός και εκτός εποχής αλλά και πραγματικότητας. Δεν ήλπιζα, δεν ελπίζω και δεν θα ελπίζω ποτέ σε τίποτα από το κράτος. Προσπαθώ να συνεργάζομαι με ανθρώπους που εκτιμώ και με εκτιμούν. Οι συνθήκες δεν με αφήνουν ανεπηρέαστο αλλά έτσι κι αλλιώς κάνω δύσκολα σινεμά - και λόγω χαρακτήρα.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο; Τι σημαίνουν οι συνεχείς επιτυχίες της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους στο διεθνές τοπίο;

Το φεστιβάλ Δράμας είναι ένας από τους ελάχιστους φορείς που στέκονται υποστηρικτικά δίπλα στους μικρομηκάδες δημιουργώντας, έστω και πρόσκαιρα, ένα πιο αισιόδοξο περιβάλλον. Και γράφω πρόσκαιρα γιατί όλοι γνωρίζουμε τη γενικότερη κατάσταση στην ελληνική κινηματογραφική πραγματικότητα... Για τα παιδιά που με αφοσίωση και θυσίες ολοκληρώνουν τις ταινίες τους και παίρνει σάρκα και οστά το όραμ;a τους, ανεξαρτήτως επιτυχιών και βραβείων, έχω να πω μόνο πολλά μπράβο και ευχές να βρίσκουν πάντα το κουράγιο να συνεχίσουν.

Last Visit | Σενάριο - Σκηνοθεσία: Σπύρος Αλιδάκης | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Ταμπακάκης | Μουσική - Ηχητικός Σχεδιασμός: Γιάννης Λούκος | Σκηνικά - Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα | Μοντάζ: Σπύρος Αλιδάκης | Μιξάζ: Αντρέας Γκόβας | Ειδικοί Συνεργάτες: Κατερίνα Ζερβουδάκη, Φώτης Νικολάου | Διεύθυνση Παραγωγής: Στέλλα Μαυροειδή | Παίζουν: Λευτέρης Βογιατζής (voice over), Αμαλία Μουτούση, Μαρία Σκουλά, Στεφανία Γουλιώτη, Σμαράγδα Αδαμοπούλου, Γιάννης Νταλιάνης, Αργύρης Πανταζάρας, Νικόλας Παπαγιάννης, Θάνος Τοκάκης, Ευαγγελία Ανδρεαδάκη, Γιάννης Σαβουιδάκης, Βάλια Παπαχρήστου, Γεράσιμος Μιχελής, Λουκία Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Δημήτρης Καταλειφός, Σμαράγδα Σμυρναίου | Παραγωγή: Ναταλία Αντωνάκου, Σπύρος Αντωνάκος

last visit 607

Δείτε παρακάτω ολόκληρη τη μικρού μήκους «Myth» (2013). Μάθετε περισσότερα για τον Σπύρο Αλιδάκη στο website του κι ακολουθήστε τα νέα του «Last Visit» στο facebook.

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.