Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «Unattended Item» του Φίλιππου Βοκοτόπουλου

στα 10

Εν αναμονή του 39ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «Unattended Item» του Φίλιππου Βοκοτόπουλου

Η ταινία

Βόρειο Λονδίνο. Ο Αντι έχει χρέη και περνάει πένθος. Η πίεση αυξάνεται όταν ένας τοκογλύφος θέλει να πάρει το μαγαζί του. Τη στιγμή που ο Αντι αποφασίζει να πάρει το νόμο στα χέρια του, η κατάσταση βγαίνει κωμικοτραγικά εκτός ελέγχου.

unattended item 607

Ο σκηνοθέτης

Ο Φίλιππος Βοκοτόπουλος σπούδασε Αρχαιολογία στην Αθήνα. Εκεί ήρθε σε επαφή με το θέατρο, για να καταλήξει στον κινηματογράφο. Αποφοίτησε από τη Σχολή Σταυράκου και μετακόμισε στο Λονδίνο το 2011. To Unattended Item (2016) είναι η πτυχιακή του μικρού μήκους ταινία για το London Film School.

unattended item 607

5+1 ερωτήσεις για το «Unattended Item»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Το σενάριο ξεκίνησε από την αληθινή ιστορία μιας Ελληνίδας που μετανάστευσε πρόσφατα στο Λονδίνο. Σταδιακά όμως αυτός ο χαρακτήρας έφυγε από το σενάριο για να κάνει χώρο για το πορτραίτο του Andy, του πρωταγωνιστή, αλλά και για το Dalston: μια συνοικία του Hackney με μεγάλες αντιθέσεις. Στην Αγγλία η πολιτική ορθότητα είναι ένα εργαλείο για να κρύβονται οι κοινωνικές εντάσεις κάτω από το χαλί. Με τράβηξε η ιδέα ότι αν η Αγγλία δεχόταν τις πιέσεις που δέχεται η ελληνική κοινωνία τα τελευταία έξι χρόνια, οι αντοχές της θα ήταν απρόσμενα μικρές.

Πως θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Ως ένα νουαράκι με θέμα το πένθος και τραγελαφικό τέλος, γυρισμένο λίγο πριν το Brexit.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Πράγματα που έχουν να κάνουν με το ρεαλισμό και το νουάρ ως φόρμες και τις δυνατότητες που προσφέρουν σήμερα. Επίσης, ελπίζω να αρέσει η Σίντι Λόπερ.

Πως είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Δεν ξέρω αν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για να απαντήσω σ’ αυτή την ερώτηση. Η πρώτη μου μικρού μήκους ήταν ελληνική (Express Service, 2011), αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια ζω στην Αγγλία. Κάνοντας μια σύγκριση, η Αγγλία είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη όπου ο κινηματογράφος έχει μέγεθος βιομηχανίας. Από την άλλη πλευρά, οι ιδιαιτερότητες της Ελλάδας έχουν τα θετικά της μικρής κλίμακας: είναι πολύ πιο εύκολο να χτίσεις μια καλή ομάδα, να προσεγγίσεις ως μικρομηκάς ικανούς ηθοποιούς και κινηματογραφιστές που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους συναδέλφους τους στην Αγγλία. Από κει και πέρα το γύρισμα μιας ταινίας μικρού μήκους είναι παντού δύσκολο και τα προβλήματα κοινά.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Το πιο σημαντικό φεστιβάλ μικρού μήκους στη χώρα, ένα από τα 15 EFA accrediting φεστιβάλ στην Ευρώπη. Σε αυτή τη συγκυρία όπου ο ελληνικός κινηματογράφος έχει δυναμική, το Φεστιβάλ της Δράμας είναι ένα σημείο εκκίνησης και ανταλλαγής ιδεών για τους νέους δημιουργούς.

info

Ηθοποιοί: Sean Cronin, Pezhmaan Alinia, Juri Budzovsky, Badr Luqman, Δημήτρης Ραφτόπουλος, Jason Welsh / Σενάριο - Σκηνοθεσία: Φίλιππος Βοκοτόπουλος / Παραγωγή: Κάρμεν Ζωγράφου, Φίλιππος Βοκοτόπουλος (The London Film School, Aenigma Est Productions) / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Anaïs Lorié / Οπερατέρ: Daniel Zafer / Σκηνογραφία: Pablo Angel Lugo / Μοντάζ: Σπύρος Λαμπρόπουλος, Κώστας Γεωργακάκης / Hχος: Δημήτρης Παπαδάκης (Sound Design), Παναγιώτης Δεληνικόλας (Re-Recording Mixer) / Colourist: Άγγελος Μάντζιος

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

unattended item poster 607