Γυρίσματα

Φωτο-ημερολόγιο γυρισμάτων: Ο Σπύρος Ιακωβίδης μάς ταξιδεύει στα γυρίσματα του «Black Stone»

στα 10

Λίγο πριν το ντεμπούτο του βγει στις αίθουσες, ο σκηνοθέτης του «Black Stone» αφιερώνει στους συνεργάτες του - και βάζει την Ελένη Κοκκίδου στο παπάκι.

Φωτο-ημερολόγιο γυρισμάτων: Ο Σπύρος Ιακωβίδης μάς ταξιδεύει στα γυρίσματα του «Black Stone»
_Φωτογραφίες © Θοδωρής Βρανάς @theovranas_

Το «Black Stone», πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Σπύρου Ιακωβίδη, έκανε αισθητή την παρουσία του με την πρεμιέρα του στο 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απ' όπου έφυγε με τέσσερα από τα περιφερειακά βραβεία: Καλύτερης Ταινίας από την Επιτροπή Νεότητας του ΑΠΘ, Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και δύο Βραβεία Κοινού Fischer, ελληνικής ταινίας και διαγωνιζόμενης στο τμήμα Γνωρίστε του Γείτονες. Από εκεί προχώρησε στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, κερδίζοντας Εύφημο Μνεία για τις ερμηνείες της Ελένης Κοκκίδου και του Κέβιν Ζαν Ανσονγκ (του γνωστού μας Νέγρου του Μοριά), αλλά και στο Φεστιβάλ της Τεργέστης, όπου απέσπασε Ειδική Μνεία και το Βραβείο Κοινού. Με την ανακοίνωση των Βραβείων Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2023, το «Black Stone» βρέθηκε υποψήφιο σε επτά κατηγορίες, Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας, Σκηνοθεσίας, Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Σεναρίου, Α' Γυναικείου για την Ελένη Κοκκίδου, Α' Ανδρικού για τον Τζούλιιο Γιώργο Κατσή, Μοντάζ. Κι ακόμα δεν έχει βγει στις αίθουσες.

Διαβάστε ακόμη: Το ελληνικό σινεμά κι εμείς | Οι Θάνος Αναστόπουλος, Σπύρος Ιακωβίδης και Βασίλης Μαζωμένος μιλούν στο Flix

Την Πέμπτη, 8 Ιουνίου, το «Black Stone» θ' αρχίσει να προβάλλεται στα σινεμά από το Cinobo κι οι θεατές θα γνωρίσουν τη Χαρούλα, την Ελληνίδα μάνα που αναζητά τον μεγάλο της γιο, τον Πάνο, που... έριξε μαύρη πέτρα πίσω του κι εξαφανίστηκε, με τη βοήθεια του άλλου της γιου, του ανάπηρου Λευτέρη κι ενός Ελληνοαφρικανού ταξιτζή, σε κόντρα με μια χώρα όπου τίποτε δεν δουλεύει σωστά και κανείς δεν έχει τις καλές προθέσεις που ελπίζεις. Ιλαροτραγωδία φτιαγμένη με μικρό budget και μικρό συνεργείο μέσα στην πανδημία, το «Black Stone» αποκαλύπτεται παρακάτω, με τις φωτογραφίες και τις σημειώσεις που μοιράζεται ο Σπύρος Ιακωβίδης στο Flix.

Διαβάστε ακόμη: Οι εκπλήξεις, τα περίεργα, τα στατιστικά των υποψηφιοτήτων των βραβείων Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2023


Φωτογραφίες © Θοδωρής Βρανάς @theovranas

Το BLACK STONE γυρίστηκε τον Οκτώβριο 2021 στην καρδιά του COVID και τα γυρίσματα διήρκεσαν 33 μέρες.

black stone

Καθημερινά έπρεπε να κάνει τεστ ολόκληρο το συνεργείο και οι ηθοποιοί κι εάν έβγαινε θετικός έστω και ένας τότε θα σταματούσαν τα γυρίσματα για τουλάχιστον μια εβδομάδα, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για μια χαμηλού προϋπολογισμού ταινία σαν την δικιά μας. Ευτυχώς δεν συνέβη ποτέ.

black stone

black stone

Ο Σπύρος Ιακωβίδης, ο Διευθυντής Φωτογραφίας, Ανδρέας Λάσκαρης, η παραγωγός, Μαρία Κοντογιάννη.

black stone

black stone

black stone

Η Ελένη Κοκκίδου υποδύεται τη Χαρούλα, την Ελληνίδα μάνα. Είναι μια εξαιρετική ηθοποιός η οποία έχει το χάρισμα της μεταμόρφωσης, την βοηθάει πολύ η μη προσκόλληση στην εικόνα του εαυτού της, με αποτέλεσμα να έχει την ελευθερία να μεταμορφωθεί σε κάποιον άλλο/άλλη, είναι ικανή να παίξει οποιονδήποτε ρόλο τής δοθεί.

black stone

black stone

black stone

Ο Τζούλιο Γιώργος Κατσής υποδύεται τον Λευτέρη, τον ανάπηρο γιο και ίσως τον πιο αντιπαθητικό αλλά πάντα ανθρώπινο ΑμΕΑ χαρακτήρα που έχουμε δει. Ενας πολύ χαρισματικός νέος ηθοποιός που καταφέρνει να πιάσει όλες τις πλευρές αυτού του σύνθετου ήρωα.

black stone

black stone

black stone

Ο Νέγρος του Μοριά υποδύεται τον Μιχάλη, έναν Ελληνοαφρικανό ταξιτζή, γέννημα θρέμμα Κυψελιώτη, ο οποίος ψάχνει να βρει τη θέση του στη νέα ελληνική πραγματικότητα. Ενας πολύ χαρισματικός μουσικός και performer που χωρίς να είναι επαγγελματίας ηθοποιός καταφέρνει να κουβαλήσει και να απογειώσει αυτόν τον πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα. Το ζητούμενο εδώ ήταν να μην προσπαθήσει να παίξει αλλά να είναι όσο περισσότερο γίνεται ο εαυτός του.

black stone

black stone

black stone

black stone

Τα γυρίσματα κύλησαν πολύ ομαλά παρά τις δυσκολίες και περάσαμε πολύ όμορφα, όντας ένα μικρό συνεργείο δεθήκαμε και αγαπηθήκαμε και ήταν συνολικά μια πολύ ευχάριστη εμπειρία, νομίζω ότι αυτό βγαίνει και στην ταινία.

black stone

Athens Black Panthers; Τι είναι αυτό;

black stone

Το «Black Stone» βγαίνει στις αίθουσες την Πέμπτη, 8 Ιουνίου, από το Cinobo. Διαβάστε και δείτε περισσότερα εδώ.

black

Διαβάστε ακόμη: Οι εκπλήξεις, τα περίεργα, τα στατιστικά των υποψηφιοτήτων των βραβείων Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2023