Ενημέρωση

52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: λίγες ακόμα πληροφορίες για το πρόγραμμα

στα 10

Με τη συνέντευξη τύπου, όπου θ’ ανακοινωθεί ολόκληρο το πρόγραμμα και το διαγωνιστικό τμήμα, ν’ απέχει μόλις μια βδομάδα, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ανακοινώνει λίγα ακόμα στοιχεία για τη φετινή διοργάνωση.

52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: λίγες ακόμα πληροφορίες για το πρόγραμμα

Πρεμιέρες / πρώτες προβολές για το ελληνικό κοινό θα πραγματοποιήσουν στο 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης οι ταινίες «Το Παιδί με το Ποδήλατο» των Ζαν Πιερ και Λικ Νταρντέν, που τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών, ο «Φάουστ» του Αλεξάντερ Σοκούροφ, το φετινό Χρυσό Λιοντάρι της Βενετίας, η νέα ταινία του Ματιέ Κασοβίτς, «Η Τάξη και το Ηθικό» και του Αντρέι Ζβάτζιντσεφ, «Ελενα», αλλά και το «Αντίο» του Μοχάμαντ Ρασούλοφ, του Ιρανού σκηνοθέτη που έχει καταδικαστεί από το ιρανικό καθεστώς σε 5ετή φυλάκιση.

Η Αγορά / το ολοζώντανο, διακρατικό αυτό τμήμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης σημειώνει φέτος ρεκόρ συμμετοχών, με περισσότερες από 250 ταινίες, σε διάφορα στάδια παραγωγής. Στο φόρουμ συμπαραγωγών Crossroads θα συζητηθούν και νέα ελληνικά projects που βρίσκονται τώρα στα σκαριά, όπως αυτά του Αγγελου Φραντζή, της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, του Θοδωρή Παπαδουλάκη και του Γιώργου Σερβετά.

Το Πειραματικό Φόρουμ / η ιδέα του «Μύθου της Εξαφάνισης / Η Εξαφάνιση του Μύθου» κυριαρχεί στο φετινό Πειραματικό Φόρουμ, που αναδεικνύει χαμένους μύθους και θησαυρούς: τη σλοβένικη κολεκτίβα εικαστικών και κινηματογραφιστών ΟΜ Production, το κινηματογραφικό αίνιγμα Τζ. Ξ. Γουίλιαμς, αλλά και την ταινία του Ερίκ Μποντλέρ «The Anabasis of May and Fusako Shigenobu, Masao Adachi, and 27 Years Wthout Images», για την επανεμφάνιση του θρυλικού σκηνοθέτη Μασάο Αντάτσι. Επίσης, μια παρουσίαση του Collectif Jeune Cinema, στο πλαίσιο της οποίας θα προβληθούν μεταξύ άλλων, η ταινία της Μαργκερίτ Ντιράς, «Les Mains Négatives» (1979), αλλά και το φιλμ «Pandrogeny Manifesto» (2005) του Διόνυσου Ανδρόνη για τους Breyer P-Orridge.

Εκθέσεις / Σπύρος Στάβερης, «Ενας Κόσμος Χωρίς Περιθώρια», μια εφ’ όλης της ύλης παρουσίαση του ευρηματικού φωτογράφου στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. «Κοιτάζοντας πίσω από τις εικόνες. Φωτογραφίες και κείμενα από την Αμερική», μαζί με προβολές τριών ταινιών του σκηνοθέτη της DEFA Ράινερ Ζίμον, στο Ινστιτούτο Γκαίτε. «Rrose Selavy où Eros c’est la vie» με έργα (φωτογραφίες και βίντεο) φοιτητών του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Δωρεάν Προβολές για Ανέργους / το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, κάνει μια συμβολική κίνηση προσφοράς στο κοινό, δίνοντας τη δυνατότητα σε ανέργους να παρακολουθήσουν δωρεάν, με την επίδειξη ισχύουσας κάρτας ανεργίας τις προβολές με ώρα έναρξης έως και τις 15:00. Απαραίτητη, άλλωστε, κίνηση, από έναν κυρίως κρατικά επιδοτούμενο οργανισμό.