TV & STREAMING

To Δεκαπενταύγουστο το ARTE μιλάει ελληνικά

στα 10

17 ντοκιμαντέρ και δύο ταινίες μυθοπλασίας αποτελούν τον κορμό της «Ημέρας για την Ελλάδα» που οργανώνει το γαλλογερμανικό ARTE στις 15 Αυγούστου, γεμίζοντας όλο το πρόγραμμά του με... Ελλάδα.

Flix Team
To Δεκαπενταύγουστο το ARTE μιλάει ελληνικά

Θέλοντας να ανακαλύψει το πρόσωπο μιας άλλης Ελλάδας, που μέσα από την κρίση προσπαθεί να επιβιώσει και να αναπτύξει μηχανισμούς δημιουργικότητας, το γαλλογερμανικό κανάλι ARTE αφιερώνει μια ολόκληρη ημέρα στη χώρα που από τη μία προσπαθεί να ανακαλύψει το μέλλον της και από την άλλη παραμένει αυτή με το πιο πλούσιο παρελθόν.

Δεκαεπτά ντοκιμαντέρ, οκτώ από αυτά σε πρώτη προβολή και στο πλαίσιο των συμπαραγωγών του ARTE με την πρώην ΕΡΤ επιλέχθηκαν για να δείξουν μια διαφορετική οπτική γωνία μιας χώρας που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλου του πλανήτη - και όχι πάντα για τους σωστούς λόγους: «Πρόκειται για ταινίες με ελληνική ματιά», λέει η Μαντλέν Αβραμούσις, παραγωγός του αφιερώματος στην Ελλάδα για λογαριασμό του ARTE.

«Η έμπνευση προήλθε από τη δημιουργική συνεργασία που έχουμε με τους Έλληνες σκηνοθέτες και παραγωγούς, την οποία καλλιεργούμε εδώ και πολλά χρόνια στο πλαίσιο του συμβολαίου συμπαραγωγών που έχουμε με την πρώην δημόσια τηλεόραση της ΕΡΤ. Ως συντάκτρια διερωτήθηκα ποιες επιπτώσεις έχει η κρίση στην ζωή τους και θέλησα να κατανοήσω την κατάσταση από τη δική τους προοπτική. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της ημέρας είναι ότι δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές του ARTE στη Γαλλία, τη Γερμανία και σε πολλές άλλες χώρες, να δουν τα πράγματα μέσα από την ελληνική οπτική γωνία».

Το πρόγραμμα, το οποίο παρουσιάζει η Ελληνίδα δημοσιογράφος Δήμητρα Κουζή, περιλαμβάνει βραβευμένα ντοκιμαντέρ όπως το «Eνα Βήμα Μπροστά» του Δημήτρη Αθυρίδη, με θέμα τον εκλογικό αγώνα του Δημάρχου της Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, το «Little Land» του Νίκου Νταγιαντά, με θέμα άνεργους Αθηναίους που δοκιμάζουν νέους τρόπους ζωής στην Ικαρία, την ταινία δρόμου του Κίμωνα Τσακίρη «Ομορφιές και Δυσκολίες», το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου «Food for Love» για τρεις Ελληνίδες μαμάδες που μαγειρεύουν για τα ενήλικα παιδιά τους τα οποία σπουδάζουν μακριά από το πατρικό τους σπίτι, το «Νέο Ξεκίνημα αλά Ελληνικά» της Αλκμήνης Μπούρα, με πρωταγωνιστές τέσσερις Ελληνες που διαθέτουν καινοτόμες ιδέες και επιχειρηματικό πνεύμα, το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων» του Μάικ Μπέκαμ με θέμα τον πρώτο υπολογιστή της Αρχαιότητας, το «Οι Κολοσσοί του Ερωτα» του Νίκου Μιστριώτη για την τέχνη του ελληνικού «καμακιού» και το «Καναρίνι μου Γλυκό» του Ρόι Σερ για το μύθο της Ρόζας Εσκενάζι.

Το αφιέρωμα συμπληρώνουν οι ταινίες μυθοπλασίας «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου και η «Στρέλλα» του Πάνου X. Κούτρα, δύο δείγματα του νέου ελληνικού σινεμά που ταξίδεψαν στο εξωτερικό παραποιώντας τους μύθους και τις δομές μιας παραδοσιακής ελληνικής κωμωδίας και τραγωδίας αντίστοιχα.

Δείτε και διαβάστε περισσότερα για την «Ελληνική Ημέρα» στο ARTE.