TV & STREAMING

Flix Top-10 TV 2019: To νούμερο 9

στα 10

Καθώς η χρονιά φτάνει στο τέλος της, το Flix ξεχωρίζει τις σειρές του 2019 μετρώντας αντίστροφα προς την καλύτερη. Σήμερα ένα animation στα όρια του πειραματισμού.

Flix Top-10 TV 2019: To νούμερο 9

«Primal» (Σεζόν 1)

Σύμφωνα με όρους καθαρά καλλιτεχνικούς, ο Γκέντι Ταρτακόφσκι είναι ίσως ο πιο παραγνωρισμένος καλλιτέχνης που δουλεύει σήμερα στο χώρο του animation. Οι δουλειές του ποτέ δεν είχαν πρόβλημα να βρουν το κοινό τους βέβαια: Αφού δημιούργησε μερικά από τα πιο γνωστά shows κινουμένων σχεδίων των τελευταίων χρόνων, όπως το «Dexter’s Laboratory» και το «Samurai Jack», κι έχοντας προηγουμένως δουλέψει σε πασίγνωστες δουλειές σαν το «Powerpuff Girls» και το «Batman: The Animated Series», ο Ταρτακόφσκι πέτυχε μεγάλη εμπορική επιτυχία και στο σινεμά, χάρη στην τριλογία «Hotel Transylvania».


Διαβάστε εδώ περισσότερα Best of 2019, με λίστες, ανασκοπήσεις, τα καλύτερα και τα χειρότερα της χρονιάς που τελειώνει σε λίγο.


primal1

primal4

Πολύ κοντινότερο απόγονο του Τσακ Τζόουνς από οποιονδήποτε σύγχρονό του, ακόμα κι από τους δημιουργούς της Pixar ή της Disney.»

Η ευρύτερη όμως αναγνώριση ίσως ακόμα απουσιάζει, για έναν δημιουργό που ίσως από όσους δουλεύουν αυτή τη στιγμή στο Χολιγουντιανό animation, είναι εκείνος που καλύτερα αντιλαμβάνεται τις ιδιαιτερότητες και τις δυνατότητες του φορμάτ. Ακόμα και στην κινηματογραφική τριλογία των «Τεράτων», η πλαστικότητα κι η παράλογη εκφραστικότητα των χαρακτήρων του, το πώς κάθε κίνηση σώματος και έκφραση προσώπου λέει τη δική της ιστορία ή αποτελεί το δικό της γκαγκ, τον τοποθετεί ως πολύ κοντινότερο απόγονο του Τσακ Τζόουνς από οποιονδήποτε σύγχρονό του- πόσο μάλλον από τους δημιουργούς της Pixar ή της Disney.

Το «Primal», μια σειρά 10 επεισοδίων (εκ των οποίων μόνο τα 5 έχουν παιχτεί προς το παρόν) για το Adult Swim, είναι όμως το απόγειο της καλλιτεχνικής του εξερεύνησης. Βουτώντας βαθιά στις ακόμα ανεξερεύνητες δυνατότητες του χεράτου animation, ο Ταρτακόφσκι λέει την αφηγηματικά φιλόδοξη ιστορία ενός πρωτόγονου άντρα και μιας θηλυκής Τυραννόσαυρου που έρχονται μαζί ύστερα από μια κοινή ιστορία τραγικής απώλειας και, ενωμένοι με δεσμά αίματος, προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια βίαιη περίοδο πλήρους αλλαγής.

primal3

primal5

Tο «Primal» αποκτά έναν χαρακτήρα σιωπηλού εφιάλτη, υπαρξιακής επιβίωσης στο πρόσωπο της βαρβαρότητας.»

Η ιστορία επιτρέπει στον Ταρτακόφσκι να πειραματιστεί με το ρυθμό και με το μέγεθος των σκηνών. Ένα επεισόδιο μπορεί ολόκληρο να αποτελείται από μια τρομερά σκληρή και βίαια σεκάνς δράσης, πρακτικά βουβή καθώς την ιστορία λένε μόνο τα βλέμματα, οι εκφράσεις, οι κινήσεις- και το αίμα! Ο ένας εκπροσωπεί ένα είδος που τώρα βρίσκεται στην αυγή της κυριαρχίας του, η άλλη εκπροσωπεί το είδος το οποίο βασιλεύει εδώ και καιρό αλλά η αμείλικτη εξέλιξη πρόκειται σύντομα να βάλει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Ξεγυμνωμένο από λόγια και και συμβάσεις στην ανάπτυξη της ιστορίας, συμβολικά τοποθετημένο στο επίκεντρο μιας στιγμής αλλαγής, το «Primal» αποκτά έναν χαρακτήρα σιωπηλού εφιάλτη, υπαρξιακής επιβίωσης στο πρόσωπο της βαρβαρότητας. Και το κάνει παίζοντας με απολύτως καλλιτεχνικούς όρους εξερεύνησης πάνω στα όρια, τις δυνατότητες, και το ρυθμό αφήγησης ενός animation απελευθερωμένο από τις ανάγκες του όποιου περιοριστικού ρεαλισμού.


Διαβάστε ακόμη:


Διαβάστε εδώ περισσότερα Best of 2019, με λίστες, ανασκοπήσεις, τα καλύτερα και τα χειρότερα της χρονιάς που τελειώνει σε λίγο.