TV & STREAMING

Αυτές είναι οι 50 τηλεοπτικές πρεμιέρες του φθινοπώρου

στα 10

Ενας οδηγός επιβίωσης για τις νέες σειρές του φθινοπώρου κι εκείνες που ανυπομονούμε να επιστρέψουν στις οθόνες μας.

Αυτές είναι οι 50 τηλεοπτικές πρεμιέρες του φθινοπώρου

Ο μόνος κανόνας όσο αφορά τις πρώτες ματιές στις πρεμιέρες της κάθε περιόδου είναι πλέον αυτός: Θα μιλήσουμε για τις σειρές που περιμένουμε πιο πολύ, αλλά είναι απολύτως βέβαιο πως θα λατρέψουμε τουλάχιστον μία η οποία δεν χώρεσε στη λίστα. Αυτό συμβαίνει από τη στιγμή που αναγκαστήκαμε να επιλέξουμε μόνο 50 από τις πάνω από 100 (!) πρεμιέρες του Σεπτέμβρη και του Οκτώβρη. Δεν πειράζει ωστόσο, εδώ θα είμαστε για να τα δούμε όλα και αργότερα.

Η νέα σεζόν ξεκινά ουσιαστικά λίγο μετά το τέλος της σεζόν «Game of Thrones», κι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει μια τέτοια παράδοση σκυτάλης στα όσα χρόνια παίζεται η σειρά-μπλοκμπάστερ. Είναι κάπως συμβολικό κιόλας, είναι σαν το μεγαθήριο του ΗΒΟ να προκαλεί τους υπόλοιπους να το ανταγωνιστούν.

Υπάρχουν πάντως πολλές σειρές που μοιάζουν άχαστες στο καλεντάρι του επόμενου διμήνου, είτε μιλάμε για σκηνοθέτες επιπέδου Τζέιν Κάμπιον που επιστρέφουν στην τηλεόραση, είτε για θρύλους του μέσου σαν τον Ντέιβιντ Σάιμον και τον Λάρι Ντέιβιντ, που έρχονται για νέο γύρο περιπετειών στο ΗΒΟ. Κι αυτά, την ώρα που το Netflix ετοιμάζει τη δική του επέλαση με καυτούς τίτλους σαν το νέο «Star Trek» ή τον 2ο κύκλο «Stranger Things».

Οπως κάθε φορά σε αυτά τα previews, ξεχωρίζουμε τις πιο ενδιαφέρουσες νέες σειρές, λέμε μερικά λόγια για τις πιο σημαντικές επιστροφές, και στο τέλος έχουμε τη λίστα με πολλές ακόμα ημερομηνίες πρεμιέρας. Για να μη χάνεσαι.

Διαβάστε ακόμη: «Game of Thrones»: Τι να περιμένουμε από τον 8ο κύκλο (και το μεγάλο φινάλε) της σειράς

Ι. ΟΙ ΝΕΕΣ ΣΕΙΡΕΣ


«Top of the Lake: China Girl»

Δεν είναι νέα σειρά αλλά η λογική σεζόν-μίνι σειρών σε απόσταση ετών μας κάνει να την αντιμετωπίζουμε ως τέτοια.

Η Τζέιν Κάμπιον επέστρεψε φέτος στις Κάννες (όπου παραμένει η μόνη γυναίκα με Χρυσό Φοίνικα) για να παρουσιάσει ολόκληρο το νέο κύκλο της νουάρ σειράς της, μετά από ένα κενό 4 χρόνων. Στο «China Girl» το μόνο ουσιαστικό κοινό στοιχείο παραμένει η αινιγματική αστυνομικός Ρόμπιν της πάντα συγκλονιστικής Ελίζαμπεθ Μος, σε νέα αποστολή και νέο σκηνικό, καθώς η σειρά ανταλλάζει τη γοτθική απομόνωση του original κύκλου με την urban ασφυξία του μητροπολιτικού Σίδνεϊ. Εκεί, η Ρόμπιν βλέπει μια επαγγελματική της υπόθεση (την αναζήτηση του δολοφόνου μιας ασιάτισας συνοδού) να εμπλέκεται πιθανώς με μια προσωπική της αναζήτηση: ψάχνει την κόρη της, Μέρι, η οποία μεγαλώνει σε ένα ασφαλές και θεωρητικά ισορροπημένο σπιτικό, μα μπλέκει με έναν κατά πολύ μεγαλύτερο άντρα ο οποίος την εκμεταλλεύεται ποικιλοτρόπως.

Παρέα με τη Μος πρωταγωνιστούν η Γκουέντολιν Κρίστι του «Game of Thrones» ως η νέα της συνάδελφος, η εξαιρετική Άλις Ένγκλερτ (αληθινή κόρη της Κάμπιον, και κόρη της Ρόμπιν στη σειρά), και φυσικά η Νικόλ Κίντμαν, στο ρόλο της θετής μητέρας της Μέρι. Γράφει η Κάμπιον μαζί με τον Τζέραλντ Λι, ενώ τα επεισόδια σκηνοθετεί η ίδια η δημιουργός μαζί με τον Αριελ Κλάιμαν του «Παρτιζάνου» με τον Βενσάν Κασέλ. (COSMOTE CINEMA 4HD, Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου)


«Mindhunter»

To Netflix επιστρέφει στην αρχική του πετυχημένη συνταγή, προσλαμβάνοντας ξανά τον Ντέιβιντ Φίντσερ να σκηνοθετήσει τα πρώτα επεισόδια της νέας του πρεστίζ σειράς. Το «Mindhunter» φαίνεται φτιαγμένο για να προτείνεται πλάι-πλάι με το «Zodiac» του σκηνοθέτη, καθώς ακολουθεί δύο πράκτορας στα τέλη των ‘70s που μιλούν με σίριαλ κίλερς ώστε να κατανοήσουν τον τρόπο σκέψης τους και να μπορέσουν να λύσουν εκκρεμείς υποθέσεις. Παίζει κι Άνα Τορβ του «Fringe», ενώ πέραν του Φίντσερ, επεισόδια σκηνοθετούν κι ο εκπληκτικός Ασίφ Καπάντια (των «Senna» και «Amy») με τον Τομπίας Λίντχολμ του «Πειρατεία στον Ωκεανό». (Netflix, 13 Οκτωβρίου)


«The Gifted»

Όλα αυτά τα χρόνια που παρακολουθούμε την υπερηρωική μυθολογία να απλώνεται στη μεγάλη οθόνη έχοντας ως σημείο εκκίνησης τους X-Men πριν σχεδόν δύο δεκαετίες, πάντα απορούσαμε γιατί δεν βλέπαμε μια καλή προσπάθεια μεταφορά των μεταλλαγμένων ηρώων στην τηλεόραση. Οι κλασικότερες ιστορίες έτσι κι αλλιώς πάντα διέθεταν έντονη διάσταση σαπουνόπερας, που σε συνδυασμό με το πρακτικά ατελείωτο ρόστερ, κάνουν τον τίτλο ιδανικό για σειρά. Το «Gifted» δεν είναι αυτό ακριβώς, αλλά είναι μια αρχή, μεταφέροντας μας σε έναν X-κόσμο: Οι Στίβεν Μόγιερ (του «True Blood») και Έιμι Άκερ («Person of Interest», «Angel») παίζουν γονείς που ανακαλύπτουν πως τα παιδιά τους έχουν υπερδυνάμεις. Τη σειρά τρέχει ο Ματ Νιξ (του «Burn Notice»), ο Σταν Λι κάνει το απαραίτητο καμέο του, και περιμένουμε να δούμε πώς θα αρχίσουν οι κλασικοί Χ-Men χαρακτήρες (κάποιοι εξ αυτών τελοσπάντων) να εμφανίζονται στη σειρά. (FOX, Οκτώβριος)


«The Deuce»

Ο Ντέιβιντ Σάιμον θα είναι για τους λάτρεις της τηλεόρασης πάντα το Α και το Ω του μέσου, όντας ο άνθρωπος πίσω από το «Wire», τη σειρά που πάντα θα θεωρείται ως το απόλυτο, αδιαφιλονίκητο classic της Χρυσής Εποχής. Ως εκ τούτου, ποτέ ξανά τίποτα δικό του δε θα λατρευτεί όσο «Wire», αλλά και ποτέ μα ποτέ δε θα επιστρέψει με νέα σειρά χωρίς να είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να δώσουμε όλη μας την προσοχή.

Το θέμα βοηθάει, φυσικά. Ο Σάιμον, παρέα με τον Τζορτζ Πελεκάνος (συγγραφέας αλλά με σημαντικό σώμα δουλειάς και στην τηλεόραση, στις σειρές του Σάιμον δηλαδή, όπου έχει γράψει μερικά από τα καλύτερα επεισόδια), δημιουργούν μια σειρά για την άνοδο της βιομηχανίας του πορνό στη Νέα Υόρκη των ‘70s, σε συνδυασμό με την εξάπλωση του AIDS και της εμπορίας ναρκωτικών. Πρωταγωνιστεί ο Τζέιμς Φράνκο σε διπλό ρόλο, κι η Μάγκι Τζίλενχαλ. (Novacinema 4HD, Παίζεται ήδη)


«Star Trek: Discovery»

Μετά από τόσα χρόνια δίχως σειρά «Star Trek» στον αέρα το διπλό δεδομένο ήταν πως αργά ή γρήγορα θα είχαμε μια κάποια αναγέννηση (εδώ επιστρέφουν άλλα κι άλλα, το «Star Trek» θα ήταν δυνατόν να μείνει εκτός οθόνης), αλλά και το ότι οι προσδοκίες θα ήταν υψηλές. Ο Μπράιαν Φούλερ ανέλαβε αρχικά να καθοδηγήσει το πρότζεκτ, τοποθετώντας το χρονικά περίπου 10 χρόνια πριν την original σειρά. Η Σονίκα Μάρτιν Γκριν του «Walking Dead» ηγείται ενός ensemble που χαρακτηρίζεται για τη διαφορετικότητά του (όπως άλλωστε είναι απαραίτητο σε κάθε εκδοχή του «Trek»), όμως ο Φούλερ αποχώρησε ύστερα από διαφωνίες για τη δημιουργική κατεύθυνση, επιλέγοντας να αφοσιωθεί στο «American Gods».

Τι αποτέλεσμα θα έχουν όλα αυτά δε μπορούμε να μαντέψουμε, αλλά ακόμα κι αν υπάρξουν δημιουργικοί κραδασμοί στο ξεκίνημα, είναι από τις σειρές που θεωρώ πως θα έχουν τεράστια διάθεση χρόνου και χρήματος ώστε στην πορεία να μπορέσουν να ισιώσουν. Ή μπορεί και εξαρχής να είναι όλα φίνα. Θα το μάθουμε σύντομα. (Netflix, 24 Σεπτεμβρίου)


«Dynasty»

Κοιτάχτε, μπορούμε να καθίσουμε όλη τη μέρα να μιλάμε για το πώς η πρεστίζ τηλεόραση έχει κατακλύσει τους δέκτες μας και πώς το να βλέπεις μια παλαιού τύπου σειρά της ελεύθερης τηλεόρασης (στην Αμερική η σειρά είναι το CW) είναι πια τελείως ντεμοντέ, αλλά στο τέλος της μέρας θα πρέπει να παραδεχτώ πως ένα reboot της θρυλικής «Δυναστείας» από τους Τζος Σβαρτς και Στέφανι Σάβατζ (του «Gossip Girl») ακούγεται σαν ένα ταίριασμα αληθινά παραδεισένιο. Τον δε Μπλέικ Κάρινγκτον θα τον παίζει αυτή τη φορά ο Γκραντ Σόου του «Melrose Place». Τα πάντα ολόσωστα. Και, για να μην κοροϊδευόμαστε, ο κυριότερος λόγος που εύχομαι η σειρά να πετύχει, είναι απλώς για να ζήσουμε τη μεγάλη στιγμή αγωνίας και διαρκούς speculation, σχετικά με το ποια ηθοποιός θα κληθεί από τη 2η σεζόν να ερμηνεύσει την εμβληματική Αλέξις της Τζόαν Κόλινς. (Αν μας διαβάζουν από το CW, που λογικά μας διαβάζουν, ας δώσουν πληζ ΟΛΑ τα λεφτά στην Καρίσμα Κάρπεντερ. Ευχαριστώ.) (Netflix, Οκτώβριος)


«Marvel’s Inhumans»

Ξέρω δεν είναι σωστό να κρίνουμε χωρίς να έχουμε δει αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, βλέπουμε 300 σειρές το χρόνο και πολύ απλά μπορούμε με κάθε βεβαιότητα να ξέρουμε πως αυτό θα είναι τι σκουπίδι της χρονιάς. Αρχικά μέρος των κινηματογραφικών πλάνων της Marvel, εγακταλείφθηκε στην πορεία όταν το στούντιο συνειδητοποίησε πως δεν είχε ανάγκη τους X-Men μαϊμού της απόγνωσης για να γεμίσει το σύμπαν του, το οποίο τα πήγαινε ήδη μια χαρά με τους Avengers και τους Guardians of the Galaxy. Έτσι, οι Inhumans ξέμειναν στο ράφι, δηλαδή εν προκειμένω στο τηλεοπτικό μέρος του στούντιο, το οποίο ήδη τους έχει συμπεριλάβει σε κάποια storylines του «Agents of S.H.I.E.L.D.», το οποίο μοιάζει τουλάχιστον με «Hannibal» μπροστά στο «Inhumans».

Ο,τι πρόμο εικόνα έχουμε δει μοιάζει με αποκριάτικο πάρτυ, οι χαρακτήρες ενδιαφέρουν λίγο κόσμο, η πρεμιέρα του πιλότου σε αίθουσες ΙΜΑΧ αποτέλεσε εμπορική αποτυχία με τους κριτικούς στις ΗΠΑ να μιλούν σοκαρισμένοι για το πόσο άσχημο αισθητικά ήταν το τελικό αποτέλεσμα, και σημαντικότερα από όλα, ο showrunner Σκοτ Μπακ είναι ο άνθρωπος που μας έδωσε το κάκιστο «Iron Fist» και τη σεζόν «Dexter» με τον Έντουαρντ Τζέιμς Όλμος-φάντασμα. (29 Σεπτεμβρίου.)


«Ghosted»

Δύο πράκτορες, ένας σκεπτικιστής κι ένας που πιστεύει στην αλήθεια εκεί έξω, ερευνούν μεταφυσικές υποθέσεις στην περιοχή του Λος Άντζελες και μια σκιώδη εταιρεία που απειλεί την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη. Είναι βασικά το «X-Files» σε edgy κωμωδία. Αυτό μπορεί να είναι καλό ή μπορεί να είναι κακό, δε θα το ξέρουμε μέχρι να δούμε μπόλικα επεισόδια, αλλά αυτό που ξέρω είναι πως μια κωμωδία με πρωταγωνιστικό δίδυμο τους Άνταμ Σκοτ και Κρεγκ Ρόμπινσον, είναι μια κωμωδία που εγώ θα δω οπωσδήποτε. (1 Οκτωβρίου.)

Επίσης νέες σειρές αυτό το φθινόπωρο:

  • «The Orville» (Παίζεται ήδη), ξεπατίκωμα «Star Trek» από τον Σεθ ΜακΦάρλεν που δεν είναι ούτε αστείο, ούτε έξυπνο, ούτε περιπετειώδεις, ούτε όμορφο.
  • «Young Sheldon» (25 Σεπτεμβρίου), το πρίκουελ του «Big Bang Theory» που όλοι είχαμε ανάγκη.
  • «American Vandal» (Streamάρει ήδη), το Netflix σατιρίζει την true crime φόρμουλά του.
  • «Me, Myself, & I» (25 Σεπτεμβρίου), σίτκομ που ακολουθεί τη ζωή ενός άντρα σε τρεις διαφορετικές περιόδους της ζωής του.
  • «The Good Doctor» (25 Σεπτεμβρίου), o Φρέντι Χάιμορ του «Bates Motel» παίζει έναν νεαρό χειρουργό με αυτισμό στο νέο ιατρικό δράμα από τον δημιουργό του «House».
  • «The Brave» (25 Σεπτεμβρίου), μιλιταριστικό δράμα
  • «SEAL Team» (27 Σεπτεμβρίου), μιλιταριστικό δράμα με τον Ντέιβιντ Μπορεάναζ
  • «Valor» (9 Οκτωβρίου), μιλιταριστικό δράμα από το κανάλι του Άρτσι
  • «Law & Order True Crime: The Menendez Murders» (26 Σεπτεμβρίου), σειρά ανθολογίας αληθινών εγκλημάτων α λα «American Crime Story», με την Ίντι Φάλκο
  • «Wisdom of the Crowd» (1 Οκτωβρίου), ο Τζέρεμι Πίβεν αναπτύσσει τεχνολογία για να λύσει το φόνο της κόρης του, και το έγκλημα γενικότερα.
  • «Ten Days in the Valley» (1 Οκτωβρίου), η Κίρα Σέτζγουικ παίζει μια τηλεοπτική παραγωγό της οποίας η κόρη εξαφανίζεται.
  • «9JKL» (2 Οκτωβρίου), σίτκομ βασισμένο στη ζωή του ζευγαριού που το δημιούργησε
  • «The Mayor» (3 Οκτωβρίου), ένας χιπ χοπ καλλιτέχνης κατεβαίνει για δήμαρχος για να προμοτάρει το mix-tape του και δε θα πιστέψετε τι συμβαίνει μετά. (Αυτό μοιάζει όντως καλό.)
  • «Kevin (Probably) Saves the World» (3 Οκτωβρίου), ένας λούζερ αναλαμβάνει αποστολή από το Θεό να σώσει τον κόσμο, από τις δημιουργούς του «Reaper».

Περισσότερη καλή τηλεόραση εδώ.

II. OI ΣΕΙΡΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ


«Stranger Things» (Netflix, 27 Οκτωβρίου). Οι αδερφοί Ντάφερ προσφάτως αποκάλυψαν πως σκοπεύουν να απλώσουν τη σειρά μέχρι την 4η σεζόν, κι είναι θετικό πως έχουν στο μυαλό τους ήδη κάτι σαν κορύφωση. Γιατί είμαι πάρα πολύ περίεργος να δω πώς σκοπεύουν έτσι κι αλλιώς να συνεχίσουν μια ιστορία ιδανικά στημένη και ολοκληρωμένη, όπως η 1η σεζόν της σειράς. Σε κάθε περίπτωση, μάλλον ο πιο καυτός τίτλος του φθινοπώρου, και δικαίως.


«Will & Grace» (COSMOTE CINEMA 4HD, 30 Σεπτεμβρίου). Γιατί να μην επιστρέψει κι αυτό; Το κλασικό σίτκομ ζει κι αυτό το δικό του revival, με τον δημιουργό Ντέιβιντ Κόχαν να αποκαλύπτει πως το φινάλε της σειράς θα αγνοηθεί. Έτσι, στεγνά. Δική του είναι η σειρά, άμα θέλει της βάζει φωτιά και την καίει. “Ειλικρινά, δεν θέλαμε να τους δούμε είτε να είναι καλοί γονείς είτε κακοί γονείς,” λέει. “Θέλαμε να είναι ο Γουίλ κι η Γκρέις.”


«Better Things» (Παίζεται ήδη). Η Πάμελα Άντλον επιστρέφει με τη 2η σεζόν του υπέροχου, χαμηλών τόνων dramedy της για το τι σημαίνει να είσαι μητέρα επιβιώνοντας και τεστάροντας συμβάσεις και δυσκολίες.


«Curb Your Enthusiasm» (1 Οκτωβρίου). Το καλό ας πούμε με αυτό που κάνει ο Λάρι Ντέιβιντ είναι ότι δεν υπάρχει, ούτε θα υπάρξει ποτέ, φινάλε. Απλά όποτε θέλει κάνει ακόμα λίγο. Μέχρι που πέθανε κιόλας στο τέλος μιας σεζόν της σειράς. Τι σημασία έχει; Ανυπομονούμε για τη νέα δόση κυνικά αυτοσχεδιαστικού χιούμορ του πιο επιδραστικού κωμικού δημιουργού των τελευταίων 30 χρόνων.


«One Mississippi» (Amazon Prime, Streamάρει ήδη). Η Tig Notaro μίλησε πριν την πρεμιέρα της 2ης σεζόν της σειράς της για το πώς ο Λούις Σι Κέι (που είναι παραγωγός του show) οφείλει να μιλήσει ανοιχτά για τις εναντίον του κατηγορίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης, την ώρα που η σεζόν περιλαμβάνει σχετικό storyline.


«American Horror Story: Cult» (FOX, παίζεται ήδη). Το φετινό trash horror ποπ κολάζ του Ράιαν Μέρφι, μετά την πολύ δυνατή περσινή σεζόν, ξεκινά τη νύχτα των αμερικάνικων εκλογών του ‘16, δηλαδή την αληθινή Νύχτα Τρόμου της Δύσης.


«Vice Principals» (17 Σεπτεμβρίου). Η καλύτερη τοξική κωμωδία της τηλεόρασης επιστρέφει για τη 2η σεζόν ή μάλλον για την ακρίβεια το 2ο και τελευταίο μέρος της, καθώς γυρίστηκε ολόκληρη μια κι έξω κι απλά κόπηκε στα δύο για τις ανάγκες της προβολής. Οι Ντάνι ΜακΜπράιντ και Τζόντι Χιλ λένε πως αν η πρώτη ήταν επηρεασμένη από τον Τζον Χιουζ, η δεύτερη θα θυμίζει περισσότερο Μπράιαν Ντε Πάλμα, το οποίο, ΟΚ. Για να δούμε.

Οι υπόλοιπες πιο σημαντικές επιστροφές του φθινοπώρου:

  • «Gotham» (21 Σεπτεμβρίου)
  • «Transparent» (22 Σεπτεμβρίου)
  • «This Is Us» (26 Σεπτεμβρίου)
  • «Brooklyn Nine-Nine» (26 Σεπτεμβρίου)
  • «Empire» & «Star» (27 Σεπτεμβρίου)
  • «Designated Survivor» (27 Σεπτεμβρίου)
  • «Grey’s Anatomy» & «How to Get Away With Murder» (28 Σεπτεμβρίου) & «Scandal» (5 Οκτωβρίου)
  • «Superstore» & «Great News» (28 Σεπτεμβρίου)
  • «The Good Place» (COSMOTE CINEMA 4HD, Οκτώβριος)
  • «The Last Man on Earth» (1 Οκτωβρίου)
  • «Supergirl», «The Flash», «DC’s Legends of Tomorrow», «Arrow» (9, 10, 10, 12 Οκτωβρίου, αντίστοιχα)
  • «Riverdale» (11 Οκτωβρίου)
  • «Crazy Ex-Girlfriend» & «Jane the Virgin» (13 Οκτωβρίου)
  • «The Walking Dead» (FOX, 22 Οκτωβρίου)

Διαβάστε ακόμη: