TV & STREAMING

«Cosmos»: Ανακαλύπτοντας ξανά τα μυστήρια του σύμπαντος και του ανθρώπου

στα 10

34 χρόνια πριν, ο Καρλ Σαγκάν μας οδήγησε σε ένα μυθικό πλέον ταξίδι στον κόσμο και την επιστήμη. Τώρα μια νέα γενιά θεατών ξεκινάει το δικό της.

«Cosmos»: Ανακαλύπτοντας ξανά τα μυστήρια του σύμπαντος και του ανθρώπου

Ο Καρλ Σαγκάν υπήρξε σπουδαίος αστροφυσικός και επιστήμονας, αλλά για εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη, ήταν και θα είναι για πάντα ο άνθρωπος πίσω από την τηλεοπτική σειρά «Cosmos: A Personal Voyage» που άλλαξε την σχέση της τηλεόρασης με την επιστήμη, κι αποτέλεσε το έναυσμα για μια ολόκληρη γενιά θεατών να ενδιαφερθούν για όλα εκείνα τα πράγματα στα οποία ίσως δεν έδωσαν την σημασία που θα έπρεπε στο σχολείο.

Ο Καρλ Σαγκάν μπορεί να είναι πλέον αστρική σκόνη στο αχανές σύμπαν, αλλά το πνεύμα του παραμένει ολοζώντανο στην καινούρια σειρά του Fox και του National Geographic «Cosmos: A Spacetime Odyssey» που δοκιμάζει να φέρει την περιπέτεια της γνώσης σε μια νέα γενιά θεατών.

Αυτή τη φορά παρουσιαστής είναι ο Νιλ ντεΓκράσι Τάισον, αστροφυσικός και φυσικός, ένας άνθρωπος με βαθιά γνώση και παθιασμένο χαρακτήρα, ο οποίος στο πρώτο επεισόδιο της σειράς δεν ξεκινά απλά το ταξίδι του, από το ίδιο σημείο που το 1980 ξεκίνησε κι ο ίδιος ο Καρλ Σαγκάν, μα πριν το πρώτο επεισόδιο της σειράς ολοκληρωθεί, αφήνει τα αχανή όρια του κόσμου για να αφηγηθεί την προσωπική συγκινητική ιστορία της γνωριμίας του με τον Σαγκάν, όταν ήταν μόλις 17 ετών.

1

Από την ακτογραμμή της Νότιας Καλιφόρνια όμως που ξεκινά το ταξίδι στο «Cosmos: A Spacetime Odyssey», μέχρι τις μνήμες του Τάισον όπου ολοκληρώνει την πρώτη στάση του, η σειρά κατορθώνει στο πρώτο επεισόδιο να δείξει τις προθέσεις της, το εύρος αλλά και το μεγαλείο του θεάματος που φιλοδοξεί να χωρέσει στα 13 επεισόδια της.

Το εύρος της ανθρώπινης γνώσης, η συνειδητοποίηση της δύναμης του μυαλού μας, η ανακάλυψη της θέσης μας στον αχανή κόσμο, η τοποθέτηση της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα σε κάτι τόσο μεγαλοπρεπές και σπουδαίο, η γοητεία της επιστημονικής έρευνας, μπορεί να μοιάζουν υπερβολικά σοβαρά πράγματα για να χωρέσουν σε μια τηλεοπτική σειρά, όμως το «Comsos» δεν φοβάται να πάρει το ρίσκο.

1

Κι ο Τάισον, ξεκινώντας το ταξίδι του με το «διαστημόπλοιο της φαντασίας» (σχεδιασμένο από τον concept artist Ράιαν Τσέρτς του καινούριου Star Trek), κατορθώνει να γοητεύσει τον θεατή του σήμερα, μέσα όχι μόνο από μια ενδιαφέρουσα αφήγηση μα κι από μια εικονογραφία που θα μπορούσε να συναγωνιστεί αυτή του πιο θεαματικού blockbuster.

Τα ειδικά εφέ, μοιάζουν απαραίτητα ως δέλεαρ σε ένα τηλεοπτικό τοπίο που είναι αναμφίβολα ανταγωνιστικό, όμως το «Cosmos» πέρα από τις εντυπωσιακές εικόνες έχει και το απαραίτητο βάθος σκέψης για να κεντρίσει το ενδιαφέρον και να βάλει το μυαλό του θεατή σε κίνηση, προκείμενου να ξεκινήσει το δικό του ταξίδι στο σύμπαν της γνώσης.

1

Η πίστη και η αφοσίωση των δημιουργών του (που βρίσκει ανάμεσά τους και τον Σεθ ΜακΦάρλαν του «The Family Guy») στο εγχείρημά τους, είναι κάτι παραπάνω από εμφανής στο πρώτο επεισόδιο που λειτουργεί μεν εισαγωγικά, μα που δίνει μια πρώτη γεύση για τον τρόπο που θα εξελιχθεί η αφήγηση και δημιουργεί προσδοκίες για τη συνέχεια. Την οποία δεν μπορείς παρά να περιμένεις με ανυπομονησία.

Το «Cosmos: A Spacetime Odyssey» ηα ξεκινήσει την προβολή του στην Ελλάδα, την Κυριακή 16 Μαρτίου στις 21:00, στο National Geographic Channel Greece, με το πρώτο, από τα 13 συνολικά επεισόδια,να προβάλλεται ταυτόχρονα και στα κανάλια FOX, FOX LIFE και Nat Geo Wild.