TV & STREAMING

Το «Ahsoka» είναι μια ενδιαφέρουσα παράκαμψη στο σύμπαν του «Star Wars»

στα 10

Η νέα σειρά του Disney+ φέρνει στο mainstream μια από τις πιο αγαπημένες αλλά άγνωστες ηρωίδες του franchise. Η ενδιαφέρουσα ιστορία της, όμως, μένει μετέωρη από το βαθμό εξοικείωσης που απαιτεί από τον θεατή.

Το «Ahsoka» είναι μια ενδιαφέρουσα παράκαμψη στο σύμπαν του «Star Wars»

Το σύμπαν του «Star Wars» έχει αρκετούς ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Από τους εμβληματικούς πρωταγωνιστές των ταινιών, όπως τον Λουκ Σκαϊγουόκερ και τον Νταρθ Βέιντερ, μέχρι και χαρακτήρες που γνωρίσαμε σχετικά πρόσφατα, όπως ο «Μανταλόριαν» Ντιν Τζάριν του Πέδρο Πασκάλ, το φράντσαιζ δεν σταματά ποτέ να επεκτείνει τους ορίζοντες του.

Εχοντας γνωρίσει μια παραπάνω αναγνώριση στην μικρή οθόνη, μέσω των τηλεοπτικών σειρών του που βγάζει το Disney+ και οι οποίες σπάνια φαίνεται να αποτυγχάνουν, έρχεται με την δική της σειρά να προστεθεί η Ασόκα Τάνο, ένας χαρακτηρας που, αν και πολλοί φανατικοί λατρεύουν, δεν λέει σχεδόν τίποτα σε όσους γνωρίζουν το σύμπαν του «Star Wars» σε πρώτο επίπεδο.

Η ομώνυμη μίνι σειρά, «Ahsoka», λαμβάνει μέρος ανάμεσα στην έκτη και έβδομη ταινία, περίπου την ίδια περίοδο με τα «The Mandalorian» και «The Book of Boba Fett». Ακολουθεί την Ασόκα Τάνο, πρώην μαθήτριά του Aνακιν Σκάιγουοκερ, η οποία όμως εγκατέλειψε τους Τζεντάι πριν ολοκληρωθεί η εκπαίδευση της. Μετά την πτώση του πρώην δασκάλου της, γυρνάει τον γαλαξία ως ανεπίσημη Τζεντάι, βοηθώντας με τον τρόπο της την επανάσταση. Στην σειρά, εμπλέκεται με μερικούς παλιούς γνωστούς, υψηλόβαθμα μέλη της Νέας Γαλαξιακής Δημοκρατίας, ώστε να βρει ένα σημαντικό στέλεχος της Αυτοκρατορίας, τον Ναύαρχο Θον, πριν από αυτοκρατορικούς πράκτορες, και ίσως μαζί του και έναν επίσης αγνοούμενο σύντροφο της.

Διαβάστε ακόμη: Η γλυκιά ειλικρίνεια του «Heartstopper»

ahsoka

Ως μαθήτριά του Ανακιν, πολλοί θα απορούν που ήταν στην πρίκουελ τριλογία, που ουσιαστικά έδειχνε την ζωή του Ανακιν και την μεταμόρφωση του σε Νταρθ Βέιντερ. Η Ασόκα δεν προήλθε από τις ταινίες: ο χαρακτήρας της είναι δημιούργημα της τηλεοπτικής σειράς κινουμένων σχεδίων «Ο Πόλεμος των Κλώνων», που αναπτύσσει περισσότερο αυτό το κομμάτι των ταινιών και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Η Ασόκα επανεμφανίστηκε στην πρώτη σειρά κινουμένων σχεδίων της Ντίσνεϊ, «Star Wars: Rebels», εκ των οποίων δύο από τους πρωταγωνιστές, Χέρα Σιντούλα (εδώ την υποδύεται η Μέρι Ελίζαμπεθ Γουάινστεντ) και Σαμπίν Ρεν (εδώ την υποδύεται η Νατάσα Λιου Σουρμπίνο), είναι οι φίλοι της στην Δημοκρατία και βασικοί δευτερεύοντες χαρακτήρες της σειράς.

Η Ασόκα εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε live-action στην σειρά Mandalorian, σε ένα επεισόδιο της δεύτερης σεζόν, ως η πρώτη Τζεντάι που συναντά ο πρωταγωνιστής. Η Ροζάριο Ντόσον την ενσάρκωσε αυτή την φορά, η οποία επαναλαμβάνει τον ρόλο της στην νέα αυτή σειρά και ουσιαστικά συνεχίζει την αναζήτηση της για τον Θον από εκείνο το επεισόδιο. Ο Θον επίσης αποτέλεσε στοιχείο του «Rebels», ως ο τελικός κακός του, και ο πρωταγωνιστής της σειράς Έζρα Μπρίτζες είναι ο σύντροφός που ελπίζει να βρει η Ασόκα, κάτι που συνδέεται άμεσα με το φινάλε της σειράς. Παράλληλα, ο Ρέι Στίβενσον επαναλαμβάνει τον ρόλο του από τις σειρές κινουμένων σχεδίων, τον Σκοτεινό Τζεντάι Μπέιλαν Σκολ, φορώντας για πρώτη φορά τα ρούχα του χαρακτήρα του στην τελευταία του τηλεοπτική ερμηνεία.

Ως εκ τούτου, η σειρά αποτελεί παράλληλα spin-off του «Mandalorian» και σίκουελ του «Rebels». Αν και αυτό μπορεί να ενθουσιάσει τους χαρντκόρ φαν, πιο απλοί θεατές θα μπερδευτούν, καθώς χρειάζονται προηγούμενες γνώσεις τουλάχιστον άλλων δύο σειρών! Αν και η σειρά προσπαθεί να «καλύψει» αυτά τα κενά για τους απλούς θεατές με -σχετικά μετρhμένο, ευτυχώς- exposition, ο όγκος των απαραίτητων πληροφοριών όχι μόνο και πάλι επιβραδύνει την ιστορία, αλλά και πάλι μπορεί να μπερδέψει τον απλό θεατή. Για τους πιο μυημένους αποτελούν μια υπενθύμιση, αλλά για τους υπόλοιπους αποτελούν φαινομενικά ασύνδετες πληροφορίες, που «ρίχνουν» τον ρυθμό της ιστορίας.

ahsoka

Πέρα από αυτό, όμως, η ιστορία φαίνεται να προσπαθεί να σταθεί στα δικά της πόδια. Αν και το πόσο το καταφέρνει είναι συζητήσιμο, ευτυχώς καταφέρνει να παρουσιάσει μια σχετικά ενδιαφέρουσα ιστορία για τα προβλήματα της μετάβασης από την απολυταρχία στη δημοκρατία. Πράκτορες της πρώην αυτοκρατορίας καραδοκούν παντού, τόσο κρυφά όσο και φανερά, και οι ήρωες ακόμα στοιχειώνονται από τα φαντάσματα του πολέμου. Είναι πιο μελαγχολικοί από πριν, και αβέβαιοι αν έχουν κάποια θέση στην νέα εποχή. Παράλληλα, τους βασανίζουν τα λάθη τους και οι απώλειες τους, έχοντας πολλές προσωπικές ήττες που δεν τους αφήνουν να χαρούν την –όχι ακόμα τελική- νίκη της Δημοκρατίας.

Το σύμπαν που κατοικούν επίσης παρουσιάζεται με τον κλασικό τρόπο -πρακτικά εφέ, ελάχιστο CGI- και παραμένει το ίδιο εντυπωσιακό με κάθε άλλη φορά. Παρά το μικρό του -για «Star Wars»- βλέμμα του, η σειρά φροντίζει κάθε μάχη, κάθε μηχάνημα, κάθε ερείπιο και κάθε πλάσμα να αφήνει με κομμένη την ανάσα. Οι ηθοποιοί επίσης δίνουν τα όλα τους, κάνοντας τον κόσμο να αισθάνεται απτός ακόμα και στις πιο ήρεμες στιγμές του.

Ωστόσο, όλα αυτά είναι βάση δύο μόνο επεισοδίων, συνολικής διάρκειας μιάμισης ώρας. Δεν γίνεται να κριθεί επαρκώς το τελικό αποτέλεσμα, καθώς υπάρχει ουσιαστικά μόνο η πρώτη πράξη. Ωστόσο, αν κριθεί πως το περισσότερο έδαφος έχει στρωθεί ήδη, ίσως τα επόμενα έξι επεισόδια να βρει το πάτημα του. Μπορεί ως μοναδική ιστορία να μην στέκει, ωστόσο φαίνεται να παίρνει τα πρώτα βήματα για να γίνει μια από τις καλύτερες ιστορίες στο σύμπαν του «Star Wars», και ίσως να αποτελέσει αφορμή για πολλούς να εξερευνήσουν τα (υποτιμημένα) κινούμενα σχέδια.

Η σειρά είναι διαθέσιμη στο Disney+. Νέο επεισόδιο προβάλλεται κάθε Τρίτη.

ahsoka