Industry

Το «Veronica Mars» αλλάζει τα δεδομένα της αμερικανικής κινηματογραφικής διανομής;

στα 10

Η ταινία θα βγει ταυτόχρονα στις αίθουσες και σε VOD. Δεν είναι η πρώτη που το κάνει, αλλά είναι η πρώτη από ένα από τα μεγάλα χολιγουντιανά studio.

Το «Veronica Mars» αλλάζει τα δεδομένα της αμερικανικής  κινηματογραφικής διανομής;

Update 01.03: Δείτε στο τέλος του κειμένου τα 2 πρώτα λεπτά του «Veronica Mars» που μόλις κυκλοφόρησαν online, ως... recap των περιπετειών της Βερόνικα όσο ήταν ακόμα τηλεοπτική σειρά.

Μπορεί να χρηματοδοτήθηκε από το kickstater, αλλά η ταινία του Ρομπ Τόμας που συνεχίζει στην μεγάλη οθόνη τις περιπέτειες της τηλεοπτικής ντετέκτιβ-μαθήτριας Βερόνικα Μαρς, θα βγει στις αίθουσες από την Wraner Bros, η οποία μόλις ανακοίνωσε ότι το φιλμ θα κυκλοφορήσει στις 14 Μαρτίου σε περιορισμένο αριθμό αιθουσών και ταυτόχρονα σε video on demand σε μια σειρά από παρόχους.

Προφανώς δεν είναι η πρώτη ταινία που ακολουθεί αυτή τη μέθοδο διανομής που μοιάζει όλο και πιο συχνή -θα λέγαμε δεδομένη- για μια σειρά από ταινίες που βρίσκουν δύσκολο το να ανοίξουν σε μεγάλο αριθμό αιθουσών σε όλη την Αμερική. Για παράδειγμα η εταιρία διανομής IFC Films ακολουθεί εδώ και καιρό ένα παρόμοιο μοντέλο με τις ταινίες της να κυκλοφορούν στις αίθουσες και μια εβδομάδας μετά να είνα διαθέσιμες σε VOD, αλλά σχεδόν όλες είναι είτε ξενόγλωσσες ταινίες, είτε ανεξάρτητα φιλμ.

Η Roadside Atractions, όμως, έχει κάνει ήδη αυτό που δοκιμάζει τώρα η Warner Bros με πιο εμπορικές ταινίες όπως «Margin Call» του Τζέι Σι Τσάντορ ή το «Arbitrage» του Νίκολας Τζαρέκι και τα τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, ακόμη κι αν στοίχισε στις ταινίες τη δυνατότητα να παίξουν σε κάποιες αίθουσες που αρνήθηκαν να προβάλλουν κάτι που θα ήταν την ίδια στιγμή διαθέσιμο στους θεατές στο σπίτι.

Μέχρι πρόσφατα, το ίδιο ανήκουστη έμοιαζε η πρακτική της ταυτόχρονης εξόδου στις αίθουσες και σε VOD και για τα περισσότερα από τα μεγάλα στούντιο, όμως η απόφαση της Warner Bros να το δοκιμάσει, δείχνει ότι η εποχές αλλάζουν πιο γρήγορα απ΄ότι θα περίμενε κανείς.

01

Βεβαίως η Warner ξεκαθαρίζει ότι η συγκεκριμένη απόφαση αφορά μόνο στη συγκεκριμένη ταινία κι έχει να κάνει με τον τρόπο που χρηματοδοτήθηκε μέσα από το διαδίκτυο και το γεγονός ότι η καμπάνια στο Kickstarter είχε υποσχεθεί στους χρηματοδότες της, ανάμεσα σε άλλα, ένα ψηφιακό αντίτυπο της ταινίας αμέσως μετά της εξοδό της στις αίθουσες και το VOD κάνει κάτι τέτοιο εύκολο.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της Warner όμως που μοιάζουν να απευθύνονται πρωτίστως στις αμερικάνικες αλυσίδες πολυκινηματογράφων που βλέπουν έναν καινούριο αντίπαλο να υψώνει το ανάστημά του και τώρα να κερδίζει έδαφος ανάμεσα στις πιο παραδοσιακούς συνεργάτες τους, παρά σε οποιονδήποτε άλλον.

Κι ακόμη κι αν το πείραμα της «Veronica Mars» είναι όντως τέτοιο, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ολόκληρο το Χόλιγουντ περιμένει με ανυπομονησία τα αποτέλεσμα του. Οπως όλοι ξέρουμε άλλωστε, το μέλλον ξεκινά πάντα με πειραματισμούς.

Δείτε ακόμη:

Update 01.03: Δείτε παρακάτω τα 2 πρώτα λεπτά του «Veronica Mars» που μόλις κυκλοφόρησαν online, ως... recap των περιπετειών της Βερόνικα όσο ήταν ακόμα τηλεοπτική σειρά.