Φεστιβάλ / Βραβεία

Mermaid Award: Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης γράφει queer ιστορία!

στα 10

Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αποφασίζει να ακολουθήσει στα χνάρια καταξιωμένων διεθνών κινηματογραφικών φεστιβάλ και να θεσπίσει ένα ανεξάρτητο βραβείο για την καλύτερη ταινία LGBTQI θεματικής του επίσημου προγράμματος του.

Mermaid Award: Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης γράφει queer ιστορία!

Οι Κάννες δίνουν κάθε χρόνο (από το 2010) το Queer Palm, το Βερολίνο το Teddy Award (από το 1987), η Βενετία το Queer Lion (από το 2007). Το 2018 θα είναι η χρονιά που και η Θεσσαλονίκη θα μείνει στην ιστορία γιατί κάνει θεσμό το Mermaid Award.

Οχι τυχαία, το LGBTQI βραβείο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης λανσάρεται φέτος, όπου το μεγάλο αφιέρωμα της διοργάνωσης ήταν αυτό στο Queer Ελληνικό Σινεμά με 38 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους που όρισαν την queer κινηματογραφική κουλτούρα στην Ελλάδα.

Κι ο λόγος που έβγαλαν στην τελετή απονομής τα μέλη της κριτικής επιτροπής (η Μαρία Κατσικαδάκου (Μαρία Cyber), διευθύντρια του Outview Film Festival, ο Γερμανός κριτικός κινηματογράφου Τόμας Αμπελτσχάουζερ κι ο Κόσιμο Σαντόρο, ιδρυτής της εταιρείας πωλήσεων The Open Reel) εξηγεί πολύ καλύτερα τη σπουδαιότητα της ιστορικής στιγμής.

Διαβάστε αναλυτικά: Θεσσαλονίκη 2018: Βραβεία με καλλιτεχνικά κριτήρια, κοινωνική αιχμή και μια αφιέρωση στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου

Mermaid Award

Mermaid Award O Αλεξ Μοράτο, σκηνοθέτης του «Socrates»

Mermaid Award Η Μαρία Cyber και ο Γερμανός κριτικός κινηματογράφου Αμπελτσχάουζερ, δύο από τα μέλη της επιτροπής

«Είμαστε πολύ περήφανοι που αποτελέσαμε την κριτική επιτροπή του πρώτου Μermaid Award του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους στήριξαν αυτή την προσπάθεια, έκαναν μία εξαιρετική επιλογή LGBTQI ταινιών και βοήθησαν να γίνει η κοινότητα ορατή σ' ένα τόσο μεγάλο φεστιβάλ όπως αυτό. Αυτή είναι μία συμβολική αλλά ιδιαίτερα σημαντική κίνηση, όταν συμβαίνει σε μία σύγχρονη Ευρώπη που δυστυχώς εμφανίζει όλο και περισσότερα σημάδια ακροδεξιού λαϊκισμού. Η εξαιρετική ταινία που βραβεύουμε σήμερα έγινε από μία ομάδα νέων ανθρώπων (16-20 χρονών), με ελάχιστα χρήματα κι αφηγείται την αυθεντική και συγκινητική ιστορία ενός γκέι έφηβου που αγωνίζεται να επιβιώσει και να ανακαλύψει την ταυτότητά του στην όλο και περισσότερο ρατσιστική βραζιλιάνικη κοινωνία. Η ταινία έχει σήμερα μεγαλύτερο ειδικό βάρος - μετά τις πρόσφατες εκλογές που ανέδειξαν έναν φασίστα, ομοφοβικό Πρόεδρο. Το Mermaid Award απονέμεται στο "Socrates" του Αλεξ Μοράτο. Και είναι αφιερωμένο στον Ζακ Κωστόπουλο...»

Δείτε εδώ το τρέιλερ του υπέροχου «Socrates» και διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για την ταινία:


Διαβάστε αναλυτικά: Θεσσαλονίκη 2018: Βραβεία με καλλιτεχνικά κριτήρια, κοινωνική αιχμή και μια αφιέρωση στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου