Φεστιβάλ / Βραβεία

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ζητά γεωγραφικό περιορισμό στις online προβολές

στα 10

Κι άλλα 17 σημαντικά διεθνή φεστιβάλ συνυπογράφουν.

Flix Team
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ζητά γεωγραφικό περιορισμό στις online προβολές

Τώρα που, λόγω των συνεπειών του κοροναϊού, πολλά Φεστιβάλ στρέφονται σε online εκδοχές για τις διοργανώσεις τους, προκύπτει ένα σημαντικό πρόβλημα στη διατήρηση της ισορροπίας της αγοράς. Εάν ένα Φεστιβάλ προβάλλει ταινίες online με πρόσβαση σε όλο τον κόσμο - μια και το internet δεν έχει σύνορα - αυτό δεν βάζει τελεία τόσο στις προβολές των ταινιών από άλλα φεστιβάλ, όσο και στη διανομή τους; Ετσι, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης παίρνει πρωτοβουλία για να εφαρμοστεί, κοινή συναινέσει, ο γεωγραφικός περιορισμός των διαδικτυακών προβολών, στη χώρα του διοργανωτή. Διαβάστε παρακάτω αυτούσια την επιστολή, που συνυπογράφουν ακόμα 17 σημαντικά διεθνή φεστιβάλ.

Διαβάστε ακόμη: Ξεκινά η προετοιμασία για το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με στόχο την επιπλέον στήριξη του ελληνικού σινεμά


Διεθνής πρωτοβουλία του Φεστιβάλ για την καθιέρωση γεωγραφικού περιορισμού στις online διοργανώσεις

Μια διεθνή πρωτοβουλία για την προστασία των ταινιών στη νέα ψηφιακή εποχή έχει αναλάβει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απευθύνοντας έκκληση για την καθιέρωση του γεωγραφικού περιορισμού των προβολών στις online φεστιβαλικές διοργανώσεις. Το κείμενο έχει ήδη υπογραφεί από 18 σημαντικά κινηματογραφικά Φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το ξέσπασμα του κορονοϊού ανάγκασε πολλά Φεστιβάλ να μεταφέρουν την δράση τους online. Στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, η τήρηση των κανόνων του γεωγραφικού περιορισμού είναι απαραίτητη για την προστασία των ταινιών, των δημιουργών τους και των ίδιων των κινηματογραφικών διοργανώσεων.

Είναι σημαντικό όσα φεστιβάλ πραγματοποιούν online προβολές να τις περιορίζουν στη χώρα τους, προκειμένου να διατηρηθεί το «οικοσύστημα» της οπτικοακουστικής βιομηχανίας και να μην μπαίνει σε κίνδυνο η διανομή των ταινιών σε άλλες χώρες και η προβολή τους σε φεστιβάλ, αίθουσες, εθνικές πλατφόρμες και τηλεοράσεις.

Στο νέο αυτό τοπίο, κρίνουμε απαραίτητη τη συντονισμένη δράση μεταξύ των φεστιβάλ και των φορέων της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Δεσμευόμαστε για:

  • Τον γεωγραφικό περιορισμό της online προβολής ταινιών που πραγματοποιούν εθνική ή διεθνή πρεμιέρα.
  • Τη χαλάρωση, κατά το δυνατόν, των κανόνων για ταινίες που έχουν ήδη κάνει πρεμιέρα online.

Tο κείμενο έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής τα παρακάτω Φεστιβάλ:

Amiens International Film festival
Cinemania Film Festival
Film Fest Gent
Fipadoc International Documentary Festival
Gijon IFF
International Film Festival Mannheim Heidelberg
Istanbul Film Festival
Jerusalem Film Festival
Luxembourg City Film Festival
New Horizons IFF
Noordelijk Film Festival
Sarajevo Film Festival
Seville European Film Festival
Stockholm Int Film Festival
Tallinn Black Nights Film Festival
Thessaloniki Film Festival
Torino Film Festival
Trieste Film Festival

Καλούμε και άλλα κινηματογραφικά Φεστιβάλ να υπογράψουν το κείμενο, προκειμένου να διασφαλίσουν το μέλλον των ταινιών, να υποστηρίξουν τους δημιουργούς και την βιωσιμότητα της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Η επιστολή, για περισσότερες υπογραφές, βρίσκεται εδώ