Φεστιβάλ / Βραβεία

Θεσσαλονίκη 2013: δίκαιη η κόκκινη (cine)κάρτα στο φεστιβάλ;

στα 10

Παράπονα στις ουρές των εκδοτηρίων και μία παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της αύξησης του κόστους της CineΚάρτας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε εποχές κρίσεις, οδήγησαν σ' ένα αναλυτικό ρεπορτάζ. Φάουλ του φεστιβάλ;

Θεσσαλονίκη 2013: δίκαιη η κόκκινη (cine)κάρτα στο φεστιβάλ;

Η CineΚάρτα είναι μία υπηρεσία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου (και ντοκιμαντέρ) Θεσσαλονίκης που παρέχει, εδώ και 15 χρόνια, μία εκπτωτική πακετοποιημένη τιμή για την είσοδο των θεατών στις αίθουσες, καθώς και κάποια έξτρα προνόμια που αφορούν σε περεταίρω εκπτώσεις καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς στο Ολύμπιον, αλλά και στην αγορά των ειδικών εκδόσεων του φεστιβάλ. Μέχρι πέρσι η CineΚάρτα κόστιζε 80 ευρώ. Φέτος έπεσε στα 35 ευρώ (25 για άνεργους, φοιτητές, πολύτεκνους, ΑΜεΑ, άνω των 65 ετών), αλλά ο κάτοχος της πρέπει να πληρώνει έξτρα 2 ευρώ ανά προβολή που κλείνει. Με πρόχειρους υπολογισμούς, ο φανατικός σινεφίλ και πιστός θαμώνας του φεστιβάλ ζημιώνεται.

Επιπλέον, είχε ληφθεί μία απόφαση οι φοιτητές του κινηματογραφικού τμήματος του ΑΠΘ που έπαιρναν δωρεάν τη CineΚάρτα, τώρα να πληρώνουν 15 ευρώ το χρόνο (καμία άλλη έξτρα χρέωση ανά προβολή). Ειδικά το τελευταίο αυτό μέτρο, ξεσήκωσε τον κόσμο κι έφτασε μέχρι τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ

Με επίσημη ανακοίνωση του με τίτλο «Θέλουμε να γιορτάσουμε αλλά δεν μας αφήνουν», ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Μέσα σε ένα τοπίο κρίσης το Φεστιβάλ Κινηματογράφου καθόρισε τη φετινή τιμή της CineΚάρτας στα 35 ευρώ, με την οποία οι κάτοχοί της θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις προβολές, καταβάλλοντας επί πλέον αντίτιμο 2 ευρώ για κάθε προβολή. Με τη νέα τιμή η παρακολούθηση ενός σημαντικού αριθμού ταινιών, που για το σκοπό αυτό την προμηθευόταν οι κινηματογραφόφιλοι, καθίσταται απαγορευτική...»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως, ιδιαίτερα στην τρέχουσα συγκυρία, θα πρέπει να διευκολυνθεί η δυνατότητα πρόσβασης στις φεστιβαλικές προβολές, των φίλων του Φεστιβάλ. Ως Τμήμα Πολιτισμού ζητήσαμε με ανακοίνωσή μας (18/10/2013) από τη διεύθυνση του Φεστιβάλ να επανεξετάσει την απόφασή της.Σε εποχή βαθιάς κρίσης, όποιους στόχους κι αν επικαλούνται οι υπεύθυνοι αυτής της απόφασης, ελλοχεύει ο κίνδυνος πολλές προβολές θα γίνονται σε άδειες αίθουσες.»

1

Η γνώμη του κόσμου

«Υπάρχει ραγδαία αύξηση κόστους» λέει η Χριστίνα Σακαλή του «ΖΩ Φεστιβάλ Κινηματογράφου». «Κάποιος που παρακολουθεί 4 ταινίες την ημέρα και στα δύο φεστιβάλ (Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ), η ετήσια αύξηση κόστους είναι 94% για την κανονική και 190% για την εκπτωτική CineΚάρτα. Με λίγα λόγια καταργείται η ουσία της εκπτωτικής CineΚάρτας εφόσον τα προνόμιά της περιορίζονται μόνο σε 10 ευρώ χαμηλότερης τιμής από την κανονική. Η πολιτική αυτή αδικεί και παραγκωνίζει το πιο πιστό κοινό του Φεστιβάλ, εκείνο που το παρακολουθεί εντατικά, καθώς και τις πιο ευάλωτες οικονομικά ομάδες (άνεργους και φοιτητές)...»

«Αν βλέπεις λίγες ταινίες την μέρα σε συμφέρει» προσθέτει ο Θόδωρος Καρανίκας, σινεφίλ και κάτοχος CineΚάρτας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. «Για το φεστιβάλ είναι άνοιγμα προς τον κόσμο που μπορεί να δει δύο ταινίες την μέρα - οπότε αντί για 120 ευρώ στο σύνολο του φεστιβάλ, με κανονικό εισιτήριο, θα δώσει 75. Εμένα μου κόστισε. Παλιά έβλεπα 4-5 ταινίες την μέρα, ενώ φέτος βλέπω δύο, το πολύ τρεις. Παρακολουθώ δηλαδή 40% λιγότερες ταινίες. Η πρώτη αντίδραση μου λοιπόν ήταν αρνητική. Δεν με βολεύει, αλλά ίσως εξυπηρετεί περισσότερο κόσμο. Ο απολογισμός του φεστιβάλ στο τέλος θα δείξει αν είναι μία σωστή κίνηση ή όχι...»

«Εγώ πάντως θέλω να πιστεύω ότι η διοίκηση του Φεστιβάλ θα επανεξετάσει τη σημερινή πολιτική» δηλώνει η Χριστίνα Σακαλή. «Γιατί θεωρώ ότι ιδιαίτερα σε μια περίοδο πολύπλευρης κρίσης, οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής, και πολιτιστικής, κατά την οποία μειώνεται η αγοραστική δύναμη και γίνεται όλο και πιο δύσκολη η αξιοπρεπής επιβίωση, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία η διατήρηση και η αναβάθμιση θεσμών που συνδέονται με τον πολιτισμό, καθώς και η διευκόλυνση της πρόσβασης προς αυτούς για όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.»

3

Επίσημες απαντήσεις από το φεστιβάλ

Η Αννα Μηλώση, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και αρμόδια του τμήματος που χειρίζεται τις CineΚάρτες, απαντά στις ερωτήσεις του Flix.

Για το πώς προέκυψε η αλλαγή: Το τμήμα μου που ασχολείται με την CineΚάρτα τα τελευταία χρόνια, είχε συλλέξει από τους κατόχους τα διάφορα παράπονα – τι δεν πάει καλά, τι θα ήθελαν να αλλάξει, τι θα τους βόλευε περισσότερο. Οι υποδείξεις των ιδίων μας οδήγησαν να σκεφτόμαστε ότι πρέπει να αλλάξει λίγο η CineΚάρτα, να εκσυγχρονιστεί, να συνάδει και με τα νέα δεδομένα...

Ποιες είναι οι αλλαγές: «H CineΚάρτα από 80 ευρώ έπεσε στα 35 (25 η εκπτωτική), αλλά για κάθε προβολή κάποιος δίνει 2 επιπλέον ευρώ. Η βασική αλλαγή στα προνόμια του κατόχου όμως από φέτος είναι ότι τώρα πλέον από την πρώτη μέρα μπορεί να βγάλει τα εισιτήριά του για όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ (κι όχι μόνο από την παραμονή ή την ίδια μέρα των προβολών) και να μην έρχεται αντιμέτωπος με το φαινόμενο των sold out. Πολύ σημαντική αλλαγή για τους σινεφίλ της πόλης είναι το εισιτήριο των 5 ευρώ για όλες τις προβολές στο Ολύμπιον, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Κάποιος που βλέπει πάνω από δύο ταινίες την μέρα όμως από φέτος πληρώνει παραπάνω Αν το δούμε στεγνά οικονομικά, ναι ο κάτοχος CineΚάρτας που βλέπει 4 ταινίες την μέρα πληρώνει από φέτος παραπάνω. Η μεγαλύτερη μάζα όμως των ανθρώπων που βγάζουν CineΚάρτα, δεν βλέπουν αυτό το σύνολο των ταινιών. Οι θεατές που βλέπουν αυτή την ποσότητα ταινιών έχουν στραφεί και βγάζουν την Gold, η οποία παρέχει επιπλέον προνόμια για όλο το χρόνο, όπως δωρεάν προβολές στο Ολύμπιον και 50% έκπτωση στις εκδόσεις του φεστιβάλ.

Τι έγινε με τους φοιτητές του τμήματος κινηματογράφου; Είχε ληφθεί η απόφαση, οι φοιτητές του κινηματογραφικού τμήματος του ΑΠΘ, που έπαιρναν δωρεάν τη CineΚάρτα, τώρα να πληρώνουν 15 ευρώ (καμία άλλη έξτρα χρέωση ανά προβολή). Αυτό είναι για εμάς καθαρά το κόστος έκδοσης της κάρτας. Τίποτα άλλο δεν άλλαξε στα προνόμιά τους. Η μόνη αλλαγή που έγινε, κι εμείς θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική την αύξηση της έκπτωσης στις εκδόσεις: από 25% είχαν τώρα 50%. Οταν έγιναν τα παράπονα, η απόφαση ανακλήθηκε από τον κύριο Εϊπίδη. Συνεχίζουν λοιπόν με τις δωρεάν κάρτες τους.

Το φεστιβάλ θα επανέφερε την προηγούμενη πολιτική για την CineΚάρτα αν έβλεπε στον απολογισμό του στο τέλος της διοργάνωσης ότι ο κόσμος δυσαρεστήθηκε; Εχω να σας μεταφέρω επισήμως ότι τα παράπονα που έχουν σημειωθεί στο τμήμα μου είναι ελάχιστα. Η αλλαγή που έγινε, αντιθέτως, έχει φέρει πολύ περισσότερο κόσμο στις αίθουσες, τον οποίο πριν δεν τον συνέφερε η κάρτα. Και καινούργιο κόσμο, που τον θέλουμε. Δουλεύουμε για την CineKάρτα 15 χρόνια. Επρεπε να εξελιχθούμε και θα το κάναμε μόνο για το καλύτερο.

Τα συμπεράσματα του Flix

Οσο περισσότερο ερευνούμε το θέμα συνειδητοποιούμε ότι κομβική στην όλη διαφωνία είναι η κάρτα Gold. Πολλοί θεατές πιστεύουν ότι τώρα εξωθούνται (για να έχουν όλα τα προνόμια, όλο το χρόνο) σε αυτή τη λύση, η οποία τους υποχρεώνει από 80 ευρώ να δίνουν 200. Αυτό φυσικά και είναι μία μεγάλη αύξηση για κάθε σινεφίλ τσέπη. Ομως, πόσο αγγίζει καθαρά τις ευθύνες του φεστιβάλ η επιθυμία του θεατή να διατηρεί προνόμια στο Ολύμπιον καθόλη τη διάρκεια του χρόνου; Η αλήθεια είναι κάπου στην μέση: βολεύεται περισσότερος κόσμος που βλέπει λιγότερα πράγματα, ξεβολεύονται οι hardcore σινεφίλ. Ενας φανατικός και πιστός ακόλουθος του φεστιβάλ, ο θεατής των 4-5 ταινιών, για δέκα μέρες θα αναγκαστεί να δώσει 135 ευρώ. Κι άλλα 100 στην περίοδο του Ντοκιμαντέρ. Αν τα 200 ευρώ για αυτούς τους θεατές είναι ένας εξαναγκαστικός μονόδρομος είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε.

Οι καιροί είναι δύσκολοι, για τον καθένα από εμάς ξεχωριστά, αλλά και για τους θεσμούς που δεν μπορούν να ανταποκριθούν πια στα έξοδά τους. Ομως, η συγκινητική προσέλευση ανθρώπων που μπαίνουν στις αίθουσες από τη μία το μεσημέρι και βγαίνουν τα μεσάνυχτα, όσο μικρό και να είναι το ποσοστό τους στατιστικά, δεν μπορεί να μη λαμβάνεται υπόψη. Γιατί αυτοί ήταν, είναι και πρέπει να παραμείνουν η καρδιά του φεστιβάλ.

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 54ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.