Τίθεται από σήμερα Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017 σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης με τίτλο: «Δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τη σύσταση καθεστώτος Ενίσχυσης Ιδιωτικών Επενδύσεων για την ανάπτυξη της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα». Με την νομοθετική αυτή πρωτοβουλία ενσωματώνεται στη νομοθεσία της χώρας μας, και ειδικότερα στον βασικό επενδυτικό νόμο Ν.4399/2016 (Α’117) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα, ένα εξειδικευμένο επενδυτικό κίνητρο για την ανάπτυξη του οπτικοακουστικού τομέα. Συγκεκριμένα, με την προτεινόμενη νομοθεσία βάζουμε τα θεμέλια στη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου για τη σύσταση καθεστώτος Ενίσχυσης Ιδιωτικών Επενδύσεων στην παραγωγή οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα, που ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ και σε πάρα πολλές χώρες του υπόλοιπου κόσμου.Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017 και ώρα 14:00.
Αυτή είναι η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια και κηρύσσει την έναρξης της δημόσιας διαβούλευσης για τον επικείμενο νόμο με τον γενικό τίτλο «Δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τη σύσταση καθεστώτος Ενίσχυσης Ιδιωτικών Επενδύσεων για την ανάπτυξη της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα» που είναι στην πραγματικότητα η πολυπόθητη ρύθμιση για τις φορολογικές απαλλαγές που θα πείσουν ιδιώτες να επενδύσουν στον οπτικοακουστικό τομέα αλλά και ξένους επενδυτές να μεταφέρουν τις παραγωγές τους στην Ελλάδα.
H έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση συμπίπτει και με την ανακοίνωση από την πλευρά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου του διορισμού τριών διευθυντών τμημάτων του ΕΚΚ, ανάμεσα στα οποία και το Hellenic Film Commission που άπτεται της νέας ρύθμισης.
Διαβάστε αναλυτικά: Αυτά είναι τα νέα πρόσωπα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
Οπως αναφέρεται στο Αρθρο 1 της υπό δημόσια διαβούλευση νομοθετικής ρύθμισης:
1. Σκοπός του παρόντος είναι η ενσωμάτωση στη νομοθεσία της χώρας, και ειδικότερα στον βασικό επενδυτικό νόμο Ν.4399/2016 (Α’117) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα, ενός εξειδικευμένου επενδυτικού κινήτρου για την ανάπτυξη του οπτικοακουστικού τομέα. Συγκεκριμένα, με την προσθήκη των σχετικών διατάξεων στο Γενικό και στο Ειδικό Μέρος, βάζουμε τα θεμέλια στη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου για τη σύσταση καθεστώτος Ενίσχυσης Ιδιωτικών Επενδύσεων στην παραγωγή οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα, που ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ και σε πάρα πολλές χώρες του υπόλοιπου κόσμου.Στόχος του παρόντος είναι, πέρα από την ενίσχυση της ελληνικής οπτικοακουστικής βιομηχανίας, και η τόνωση της εγχώριας οικονομίας σε πολλούς άλλους τομείς που επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα, όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός, το εμπόριο, οι χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης, οι μεταφορές, οι κατασκευές, οι καλλιτεχνικές, ψυχαγωγικές και τεχνικές δραστηριότητες, και άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών.
Σημαντικό είναι το ύψος της ενίσχυσης που αναφέρεται στο άρθρο 4:
Το ύψος της ενίσχυσης των δαπανών της παρ. 13 του άρθρου 9 ορίζεται στο 25% αυτών και έως του ποσού των πέντε εκατομμυρίων (5.000.000) ευρώ.
Σημαντικό επίσης είναι να αναφερθεί πως η ρύθμιση εκπονείται από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης υπό τις οδηγίες του Υπουργού Νίκου Παππά, που είχε εκπονήσει και τη ρύθμιση για τις τηλεοπτικές άδειες. Ελπίζοντας πως εδώ θα έχει ακολουθηθεί τουλάχιστον η πρακτική άλλων χωρών και όχι κάποια ελληνική ευρεσιτεχνία που θα οδηγήσει σε φιάσκο. Αναμένοντας λοιπόν...
Διαβάστε ακόμη: