Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων της Δημοσιογραφικής Σχολής της Στοκχόλμης ενημερώνει τον υποψήφιο #493 (Στιγκ Λάρσον) ότι δεν γίνεται δεκτός για να φοιτήσει ως ρεπόρτερ. Παρ' όλη όμως την απόρριψη, ο Λάρσον έγινε ένας από τους πιο μαχητικούς, διάσημους πολιτικούς ρεπόρτερ και κέρδισε μεγάλη (δυστυχώς μετά θάνατον) δόξα, γράφοντας τα βιβλία της «Millenium Τριλογίας» και δημιουργώντας μία ηρωίδα (Το Κορίτσι με το Τατουάζ) που αγαπήθηκε παγκοσμίως.
Ο Λάρσον έφυγε νωρίς - το 2004, στα 50 του χρόνια, όταν έπαθε έμφραγμα προσπαθώντας να ανέβει τους 7 ορόφους του κτιρίου του γραφείου του με τα πόδια.
Προσγειωμένος, ιδεαλιστής και δυναμικός δεν ξεχνούσε ποτέ από που προήρθε και τα πρώτα δύσκολα χρόνια της καριέρας του, κάτι που αποδεικνύει αυτό το γράμμα το οποίο κράτησε για 32 χρόνια.
Θα πουληθεί σε δημοπρασία (θα είναι μέρος ενός συλλεκτικού πακέτου που θα περιλαμβάνει τα τρία βιβλία του) στο Sotheby's του Λονδίνου στις 15 Δεκεμβρίου για να συγκεντρωθούν χρήματα για το αντιφασιστικό πολιτικό περιοδικό «Expo», το οποίο ίδρυσε και συνυπέγραφε όσο ζούσε.
Η οικογένεια του Λάρσον παρέδωσε το γράμμα στη δημοπρασία, ως δώρο για τη σωτηρία του «Expo», και με την ευχή να μην απογοητεύονται οι ταλαντούχοι άνθρωποι σε κανένα στάδιο της ζωής τους: «Αυτό είναι ένα γράμμα που σου λέει ότι δεν είσαι αρκετά καλός ούτε για να σπουδάσεις δημοσιογραφία» δήλωσε ο αδελφός του Λάρσον, Γιοακίμ. «Κι απευθύνεται σ' έναν άνθρωπο που δημιούργησε ένα εξαιρετικά εμπνευσμένο, στρατευμένο πολιτικό περιοδικό που αγωνίζεται εναντίον του φασισμού. Απευθύνεται σ' έναν άνθρωπο ο οποίος μόνος του κατάφερε πράγματα που άλλαξαν τη δημοσιογραφία στη Σουηδία...»
Παρόλο που η επιτυχία του ως συγγραφέας υπερσκίασε την προηγούμενη δημοσιογραφική του καριέρα, ο Λάρσον όντως είχε αλλάξει το δημοσιογραφικό τοπίο στη χώρα του. Δε φοβόταν να εκθέσει πρόσωπα και καταστάσεις, ρίσκαρε συνεχώς την προσωπική του ασφάλεια και βρισκόταν σε συνεχή κίνδυνο. Ενας από τους λόγους που δεν παντρεύτηκε ποτέ τη σύντροφό του κι επίσης μάχιμη ρεπόρτερ Ευα Γκάμπριελσον είναι γιατί σύμφωνα με τον σουηδικό νόμο θα κοινοποιούνταν η διεύθυνσή τους!
Τα βιβλία του που κατέληξαν να πουλήσουν 55 εκατομμύρια αντίτυπα είχαν απορριφθεί επίσης από 15 εκδοτικούς οίκους, καθώς τους πάντες τρόμαζε το μέγεθός τους. Επίσης, οι Σουηδοί εκδότες πίστευαν ότι δε θα έβρισκαν κανένα ενδιαφέρον στην Αμερική, καθώς κανείς δε θα επέλεγε τα βιβλία ενός πεθαμένου συγγραφέα και ειδικά αν αυτός ήταν Σουηδός και έπρεπε να μεταφραστεί.
Ελπίζουμε να γελάει από εκεί που βρίσκεται...