Buzz

Δεσμοφύλακας ή κρατούμενος; Το «The Stanford Prison Experiment» δοκιμάζει τα όρια της ειστήμονικής έρευνας

στα 10

Βασισμένη σε μια συγκλονιστική αληθινή ιστορία, η ταινία του Κάιλ Πάτρικ Αλβαρεζ, μας δείχνει το πρώτο της τρέιλερ.

Δεσμοφύλακας ή κρατούμενος; Το «The Stanford Prison Experiment» δοκιμάζει τα όρια της ειστήμονικής έρευνας

Μπορεί η δεύτερη ταινία του «C.O.G» να μην έκανε πράξη τις υποσχέσεις που είχε αφήσει το εξαιρετικό ντεμπούτο του «Easier with Practice», αλλά το «The Stanford Prison Experiment» δείχνει να επιβεβαιώνει πως ο Κάιλ Πάτρικ Αλβαρεζ, είναι ένας από τους πλέον ταλαντούχους σκηνοθέτες του αμερικάνικου σινεμά σήμερα.

Εχοντας κερδίσει δύο βραβεία στο περασμένο φεστιβάλ του Sundance, το φιλμ εξιστορεί τα αληθινά γεγονότα που σημάδεψαν το πείραμα συμπεριφοράς που διοργάνωσε ένας καθηγητής του πανεπιστημίου του Στάνφορντ το 1971.

Ο Δρ. Φίλιπ Ζιμπάρντο επέλεψε 24 φοιτητές του και τους έβαλε να διαλέξουν ανάμεσα στον ρόλο του κρατούμενου και του δεσμοφύλακα, σε μια εξομοίωση φυλακής που οργάνωσε στο πανεπιστήμιο με σκοπό να μελετήσει την αλλαγή της συμπεριφοράς που οι συγκεκριμένες συνθήκες θα προκαλούσαν στους νεαρούς, φιλελεύθερους φοιτητές του.

the stanford prison experiment 607

Μόνο που ούτε ο ίδιος μπορούσε να φανταστεί την τροπή που θα έπαιρναν τα πράγματα κα το πόσο εκτός ελέγχου θα έβγαινε η κατάσταση, όταν οι δεσμοφύλακες, παίρνοντας τον ρόλο τους περισσότερο σοβαρά απ όσο έπρεπε, θα φέρονταν με σκληρότητα και και βία στους κρατούμενους προκαλώντας την αντίδρασή τους.

Στο φιλμ του Αλβαρεζ που ετοιμάζεται για την έξοδό του στις αίθουσες της Αμερικής τον Ιούλιο, τους βασικούς ρόλους κρατούν ηθοποιοί όπως ο Μπίλι Κράνταπ, ο Εζρα Μίλερ, ο Τάι Σέρινταν ο Μάικλ Ανγκανάρο και η Ολίβια Θρίμπι.

Δείτε πιο κάτω το τρέιλερ του φιλμ.

the stanford prison experiment 607


Διαβάστε ακόμη:

Sundance 2013: Ανεξαρτησία Τώρα!