Buzz

Aπό το Netflix στα ελληνικά δικαστήρια: η Σάρα Μαρντίνι δικάζεται στη Λέσβο

στα 10

H μία από τις δύο αδελφές Μαρντίνι (οι Σύριες πρόσφυγες κολυμβήτριες, στις ζωές των οποίων βασίστηκε το «The Swimmers» του Netflix) δικάζεται στην Ελλάδα για «διακίνηση προσφύγων και κατασκοπεία».

Aπό το Netflix στα ελληνικά δικαστήρια: η Σάρα Μαρντίνι δικάζεται στη Λέσβο

Update: 13 Ιανουαρίου 2023

Στην απόσυρση των πλημμεληματικών κατηγοριών για τους 24 διασώστες και εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις για το μεταναστευτικό (γνωστή και ως υπόθεση Σάρα Μαρντίνι) προχώρησε ομόφωνα το Τριμελές Εφετείο Λέσβου.

Eίχε προηγηθεί σχετική πρόταση από τον εισαγγελέα που έκανε δεκτές τις ενστάσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων.

Η απόσυρση αφορά στα πλημμελήματα της κατασκοπείας, της πλαστογραφίας και της παράνομης ακρόασης ραδιοσυχνοτήτων. Η εκδίκαση των συγκεκριμένων αδικημάτων είχε προχωρήσει έπειτα από πέντε χρόνια (από το 2018) λόγω κινδύνου παραγραφής τους και έπειτα από σειρά αναβολών. Mε την ένσταση των συνηγόρων να γίνεται δεκτή, οι κατηγορίες πλέον θα παραγραφούν λόγω παρέλευσης του χρονικού διαστήματος.
**Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ιστορία μέχρι τη δικάσιμο της Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023.** Το καλοκαίρι του 2015, οι αδελφές Σάρα και Γιούσου Μαρντίνι επιβιβάστηκαν μαζί με 18 ακόμα Σύριους πρόσφυγες από τα παράλια της Τουρκίας με προορισμό να βρουν καταφύγιο στην Ελλάδα. Στα ανοιχτά του Αιγαίου, η βάρκα τους έπαθε βλάβη. Τα δύο κορίτσια, αθλήτριες κολύμβησης στη χώρα τους, κολύμπησαν σπρώχνοντας τη βάρκα σε ασφαλή ακτή της Λέσβου. Μετά από μήνες οι αδελφές Μαρντίνι βρήκαν άσυλο στην Γερμανία, όπου συνέχισαν την προπόνησή τους, η Γιούσου πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκυο και του Ρίο και η ιστορία τους έγινε διάσημη μέσω της ταινίας «The Swimmers» που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Τορόντο και τώρα προβάλλεται στην πλατφόρμα του Netflix. ![the swimmers](https://media-flix-gr.s3.amazonaws.com/assets/images/2023/01/09/0x0.jpg) Το 2018 η μεγαλύτερη αδελφή, η 23χρονη Σάρα, θέλησε να επιστρέψει στην Λέσβο για να βοηθήσει τους ανθρώπους που συνεχίζουν να φτάνουν με βάρκες στο νησί. Συμμετέχει εθελοντικά σε μία οργάνωση (Emergency Response Centre International -- ERCI) και μετά από λίγο το ελληνικό κράτος την συλλαμβάνει (μαζί με 24 ακόμα ακτιβιστές της οργάνωσης) και την κατηγορεί για κατασκοπεία, διακίνηση ανθρώπων και ξέπλυμα χρημάτων. Μένει 120 μέρες στις φυλακές Κορυδαλλού - με τη Διεθνή Αμνηστία κι άλλες παγκόσμιες οργανώσεις να κατηγορούν το ελληνικό κράτος για «προσπάθεια ποινικοποίησης του κύματος αλληλεγγύης που είχε αναπτυχθεί στα νησιά».

Εχεις πιάσει υποτίθεται μία κατάσκοπο της Τουρκίας και την αφήνεις 4 χρόνια να σουλατσάρει στην Ευρώπη;»

sara mardini Από τις διαδηλώσεις που έγιναν στη Γερμανία εναντίον της κράτησης της Σάρα Μαρντίνι

«Οι Ελληνικές αρχές προσπαθούν να τιμωρήσουν αλληλέγγυους πολίτες και ακτιβιστές και να εκφοβίσουν όσους στο μέλλον θελήσουν να βοηθήσουν ανθρώπους που πνίγονται στη Μεσόγειο» δηλώνει ο Μπον Βαν Εσβελντ (υποδιευθυντής της οργάνωσης Human Rights Watch). «Οι απίστευτες κατηγορίες κατασκοπείας και διακίνησης κι ό,τι άλλο έχουν σκεφτεί, δεν είναι μόνο παράλογες και άδικες, είναι μία φάρσα. Εχουν πολιτική σκοπιμότητα και τίποτα περισσότερο.»

«Η δίωξη είναι καθαρά πολιτική, ο σκοπός είναι προφανής. Να αδειάσουν τα νησιά από χέρια και από μάτια. Να αδειάσουν τα νησιά από αυτούς που βοηθάνε και μιλάνε.» προσθέτει κι ο Ελληνας ακτιβιστής Ιάσωνας Αποστολόπουλος. «Αυτές οι διώξεις δεν έχουν σκοπό να τελεσιδικήσουν, έχουν σκοπό να είναι σε εκκρεμότητα, ώστε να κρατάνε σε ομηρεία τους κατηγορούμενους και να τρομάζουν τους υπόλοιπους. Για αυτό έκαναν 4 χρόνια να τους καλέσουν σε δίκη. Γι αυτό ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα για τα κακουργήματα. Εχεις πιάσει υποτίθεται κατασκόπους της Τουρκίας και τους αφήνεις 4 χρόνια να σουλατσάρουν στην Ευρώπη;»

Δεν επιλέγεις να γίνεις πρόσφυγας. Φεύγεις από τη χώρα σου για να επιβιώσεις τον πόλεμο και τον θάνατο.»

the swimmers

Πράγματι η δίκη της Σάρα Μαρντίνι θα ξεκινήσει αύριο, Τρίτη, 10 Ιανουαρίου, στη Λέσβο.

«Παρόλο που αδιάσειστες αποδείξεις έχουν προσαχθεί στις ελληνικές αρχές αυτά τα 4 χρόνια για την αθωότητα της Σάρα και των υπόλοιπων ακτιβιστών, οι ελληνικές αρχές δεν απέσυραν τις καταγγελίες» δήλωσε ο Δρ. Φλόριαν Μπέκερ, διευθυντής του Bard College στο Βερολίνο, όπου φοιτούσε η Σάρα.

angela davisH πολιτική ακτιβίστρια, ακαδημαϊκός και συγγραφέας Αντζελα Ντέιβις τοποθετήθηκε πάνω στην υπόθεση της Σάρα Μαρντίνι

«Το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν ακόμη παράλογες κατηγορίες και, ενδεχομένως, ποινές φυλάκισης μέχρι και 25 χρόνια, είναι εξοργιστικό» δηλώνει και η Κονδυλία Γώγου, ερευνήτρια του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Η κράτηση αφοσιωμένων εθελοντών/τριών και ανθρωπιστών που βοηθούσαν τους ανθρώπους που βρίσκονταν σε ανάγκη, υπερβαίνει κάθε λογικής. Οι άνθρωποι που δρουν ανιδιοτελώς με τέτοιους τρόπους θα έπρεπε να επαινούνται, όχι να φυλακίζονται. Αυτές οι κατηγορίες χωρίς καμία βάση θα έπρεπε να αποσυρθούν.»

mardini Oι αδελφές Μαρντίνι βραβεύονται στη Γερμανία για τη διάσωση των 18 προσφύγων

«Δυστυχώς όμως, τα κατάφεραν.» δηλώνει με απογοήτευση ο Ιάσωνας Αποστολόπουλος. «Εφυγαν οι οργανώσεις, δεν υπάρχει πλέον ούτε μια διασωστική ομάδα στα νησιά. Δεν υπάρχουν μάρτυρες στο νερό πέρα από τους πρόσφυγες. Το ελληνικό κράτος μπορεί ανενόχλητο να εφαρμόζει τις εγκληματικές τακτικές ανάσχεσης της μετανάστευσης, τα πουσμπακ, τις απαγωγές, τα βασανιστήρια και το πέταγμα ανθρώπων στη θάλασσα.»

Η δικη της Σάρα Μαρντίνι ξεκινάει την Τρίτη 10 Ιανουαρίου στη Λέσβο

σάρα μαρντίνι