Buzz

Η Γιαλίτζα Απαρίθιο εξηγεί πώς το «Roma» την έφερε ξανά απέναντι στο ρατσισμό

στα 10

Το «Ρόμα» του Αλφόνσο Κουαρόν τής χάρισε μία οσκαρική υποψηφιότητα, αλλά αποκάλυψε και ένα νέο κύμα ρατσισμού από τους συμπατριώτες της.

Η Γιαλίτζα Απαρίθιο εξηγεί πώς το «Roma» την έφερε ξανά απέναντι στο ρατσισμό

Η Γιαλίτζα Απαρίθιο με τη σιωπηλή, στωϊκή ερμηνεία της στο «Roma» του Αλφόνσο Κουαρόν έγινε η δεύτερη μόλις γυναίκα από το Μεξικό που προτάθηκε για Οσκαρ στην ιστορία του θεσμού (με πρώτη τη Σάλμα Χάγιεκ για το «Frida»).

Μόνο που αυτό, όπως γράφει η ίδια σ' ένα κείμενο άποψης που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στους New York Times, προκάλεσε τους συμπατριώτες της να ξεράσουν μίσος στα social media. «Πόσο αξίζει μία ιθαγενής να έχει αυτό το ρεκόρ στο όνομα του Μεξικού;»

«Μου ήταν εξαιρετικά δύσκολο να διαβάζω τέτοιου είδους σχόλια. Αλλά υπάρχει αυτός ο ρατσισμός στο Μεξικό, ένας ρατσισμός που δεν συζητιέται, τον αποδεχόμαστε σιωπηλά, κι αποτελεί πολύ μεγάλο πρόβλημα. Σύμφωνα με μία έρευνα του 2017, 65% των Μεξικανών πιστεύουν ότι τα δικαιώματα των Ιθαγενών δεν γίνονται σεβαστά από τον πληθυσμό, σε καθημερινή βάση...»

Θυμηθείτε κι αυτό: Κανένας τοίχος για την Γιαλίτζα Απαρίθιο, την υπέροχη πρωταγωνίστρια του «Roma»

roma 607

Μέσα από αυτή την εμπειρία όμως, η ίδια δηλώνει ότι βρήκε μία νέα κατεύθυνση για τη ζωή της και μια αποστολή.

«Αυτός ο ρόλος ήταν σημαδιακός για μένα και τη ζωή μου και μου έδειξε τι θέλω να κάνω: έχω αναλάβει ενεργά ακτιβιστικά καθήκοντα για να βελτιωθούν οι κοινωνικές συνθήκες στο Μεξικό. Να γίνεται σεβαστή η φυλετική, πολιτιστική, θρησκευτική, σεξουαλική διαφορετικότητα, να γίνεται αποδεκτή η ισότητα των δύο φύλων...»

Η Απαρίθιο κάνει ένα διάλειμμα από το σινεμά για να αγωνιστεί για όλα αυτά, ενώ αποδέχθηκε και την πρόταση της UNESCO να λειτουργήσει ως Πρέσβειρα Καλής Θέλησης αντιπροσωπεύοντας τους Ιθαγενείς.

«Ποτέ μου δεν μπορούσα να φανταστώ ότι μία ταινία θα φέρει τέτοια αφορμή για προβληματισμό, διάλογο, κοινωνικές αλλαγές. Αλλά αυτό συνέβη. Ξαφνικά οι Μεξικανοί αρχίσαμε να συζητάμε για θέματα που ήταν ταμπού. Οι Ιθαγενείς άρχισαν να διεκδικούν τα εργατικά και κοινωνικά και πολιτικά τους δικαιώματα. Είναι συγκλονιστικό και είναι το κάλεσμά μου...»

Διαβάστε περισσότερα: