Buzz

O Ρίνγκο Λαμ έβαλε (με αίμα) στο χάρτη, το σινεμά του Χονγκ Κονγκ

στα 10

Ενας από τους πρωτεργάτες του ασιατικού action cinema πέθανε πριν λίγες μέρες σε ηλικία 63 ετών.

O Ρίνγκο Λαμ έβαλε (με αίμα) στο χάρτη, το σινεμά του Χονγκ Κονγκ

Γεννημένος το 1955, έχοντας σπουδάσει σινεμά στον Καναδά ο Ρινγκο Λαμ επέστρεψε στο Χονγκ Κονγκ και βρήκε δουλειά σε μια εταιρία παραγωγής με την βοήθεια του Τσούι Χάρκ. Ηδη από το 1983 ξεκίνησε να σκηνοθετεί σε ρυθμό πολυβόλου γυρίζοντας μία ή και δύο ταινίες την χρονιά μέχρις ότου η τέταρτη μεγάλου μήκους του «Aces Go Places IV» γνώρισε ανέλπιστη επιτυχία και του δόθηκε η ευκαιρία να γυρίσει οποιοδήποτε σενάριο ήθελε αρκεί το μπάτζετ του φιλμ να μην ξεπερνούσε το ένα εκατομμύριο δολάρια.

ringo lam  607

«Αρχικά προβληματίστηκα, δεν ήξερα τι ήθελα να κάνω, αλλά τελικά κατέληξα ότι το σινεμά δράσης που αγαπούσα είχε τον ρεαλισμό του ‘Ανθρώπου από τη Γαλλία’ του Γουίλιαμ Φρίντκιν και ότι ήθελα να κάνω μια ταινία αντίστοιχα αληθινή και ‘βρώμικη’» έλεγε ο ίδιος σε μια συνέντευξή του.

Το αποτέλεσμα ήταν το «City on Fire» με τον Τσόου Γιουν-φατ στον πρωταγωνιστικό ρόλο ενός μυστικού αστυνομικού που παρεισφρέει σε μια συμμορία ληστών. Το φιλμ υπήρξε τεράστια επιτυχία οδήγησε σε δυο ταινίες στο ίδιο πνεύμα τα «Prison on Fire» και «School on Fire» και θεωρείται ως μια από τις ταινίες που όρισαν το είδος του Hong Kong Action Cinema, μαζί με φιλμ όπως το «A Better Tomorrow» του Τζον Γου και το «The Mission» του Τζόνι Το.

city on fire 607 City on Fire

Ανάμεσα στους θαυμαστές του Λαμ, μετράμε φυσικά τον Κουέντιν Ταραντίνο ο οποίος μετρά το «City on Fire» ανάμεσα στις μεγαλύτερες επιρροές του (σε βαθμό αντιγραφής θα έλεγαν πολλοί), αλλά ο ίδιος ο Ρίνγκο Λαμ κάθε φορά που τον ρωτούσαν σχετικά δήλωνε πως ήταν κάτι που δεν τον απασχολούσε.

ringo lam maximum risk 607 Με τον Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ στα γυρίσματα του Maximum Risk

Το 1996 γύρισε την πρώτη του χολιγουντιανή ταινία το «Maximum Risk» με τον Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ αλλά η ταινία δεν γνώρισε την επιτυχία που θα περίμεναν κι ο Λαμ επέστρεψε στο Χονγκ Κονγκ αν και τα επόμενα χρόνια συνεργάστηκε ξανά με τον Βαν Νταμ σε δυο ακόμη ταινίες τα «Replicant» και «In Hell».

Τα τελευταία χρόνια απογοητευμένος από την κατάσταση στην κινηματογραφική βιομηχανία του Χονγκ Κονγκ, ο Λαμ γύριζε σαφώς λιγότερες ταινίες. Το 2007 έκανε μαζί με τον Τσούι Χαρκ και τον Τζόνι Το το σπονδυλωτό «Triangle» που προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού στο φεστιβάλ των Καννών.

sky on fire 607 Sky on Fire

Η τελευταία ταινία του ήταν το «Sky on Fire» το 2016, για την οποία μιλώντας στην εφημερίδα South China Morning Post δήλωνε: «Είμαι σε μια ηλικία που έχω κάτι να πω για την ζωή. Τι είναι τελικά η ζωή; Το μόνο που ξέρω είναι ότι δεν μπορώ να κάνω τίποτα για να αποφασίσω πότε θα τελειώσει. Είμαι αδύναμος και είμαι πολύ θυμωμένος κι όλο αυτόν τον θυμό τον μεταφέρω στην οθόνη».

Δείτε ακόμη: